Detail dotazu

17.6.2018
Jitka

Dobrý den, rs zatím diagnostikovanou nemám, vysetreni me teprve cekají..chtěla jsem se zeptat, jak zatím postupovat v loni jsem prodělala boreliozu, stale po dvou kontrolách mám pozitivní výsledky, měla jsem velmi stresující období, rekonstrukce bytu, výpověd v práci apod., borelioza prokázaná v květnu, velmi dlouhá léčba atb, na podzim si u mě všimli známí, že mi ujíždí levé oko, s tím, že mě už nějakou dobu bolelo, myslela jsem, že je to z unavy..na oční jsem sla až v unoru, tam byl zjisten zanet ocniho nervu..nasadila jsem si milgamma N, jím H-protect enzyme a vitamín d, ktery mám deficitní. byla jsem obeznámena až od jineho ocniho, ze by to mohl byt problem pocatecni rs, tak jsem se objednala do FN v ostravě, kde mě prohledla doktorka a dala mi doporuceni na MR mozku a krční páteře..termín mám až v září. mám ještě výhřezy tří plotýnek, v S1 mám 8x17mm zatím mi nikdo nic neřekl, jak mám postupovat, co například užívat, nebo nastavit dietu jako prevenci, vše si ordinuji sama..cca dva měsíce se mi zhoršil zdravotní stav, bolesti bederní páteře plus bolest kostrče, to je nové, bolest v lýtkách.. mohli by jste mi poradit, jak se mám do té doby zaopatřit, můžu chodit na procházky i přes bolest? chodím denně až 8km se psem, mám trochu strach a nevím jak dál postupovat..děkuji moc, Jitka narozena 1977

24.6.2018
Odpověď odborníka

Dobrý den, stran možné diagnózy roztroušené sklerózy postupujte dle doporučení neurologa. Vyšetření magnetickou rezonancí až v září mi přijde velmi dlouhá čekací doba. Zkuste zavolat i na jiná pracoviště (třeba i v jiném kraji), zda by neměli k dispozici dřívější termín. Jinak léčbu by měl ordinovat odborník, ne Vy sama. Milgamma je vhodná event. k lepšímu hojení nervů, ale samozřejmě zánět očního nervu ani roztroušenou sklerózu neléčí. Dietní a jiná preventivní opatření žádná specifická nejsou. Stran bolestí zad je jistě vhodný pravidelný pohyb, procházky jsou velmi zdravé a prospěšné. Ovšem neměla byste chodit přes bolest. Vhodná je také rehabilitace cestou fyziatra. Lymeská borrelióza s výše uvedenými příznaky a obtížemi nijak nesouvisí a protilátky v krvi není po přeléčení antibiotiky vhodné kontrolovat, protože pozitivita přetrvává dlouho, i roky, a neznamená to přítomnost onemocnění lymeskou borreliozou. Nadále tedy spolupracujte s odborníky, docházejte na pravidelné kontroly a vyšetření magnetickou rezonancí si zkuste domluvit na dřívější termín. S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

.
Poradna Lékaře
Andrea Štindlová
17 / 12 / 2019

Dobrý den. Prosím o váš názor. 4 roky se léčím na RS. Beru Aubagio. Můj stav (musím zaklepat) momentálně výborný. Měla bych jít na operaci výměny...

Lékař
21 / 1 / 2020

Dobrý den. Ano, celkovou narkózu mít můžete. Je běžné, že jsou pacienti s touto diagnozou operováni. V rámci předoperačního vyšetření půjdete na...

Celá odpověď
Milan
17 / 12 / 2019

Dobrý den, na konci prosince minulého roku jsem prodělal velmi ošklivou virozu při které mi zalehly uši. Dostával jsem se z ní dva týdny,po odeznění ...

Lékař
21 / 1 / 2020

Dobrý den, nepřijde mi, že by Vaše příznaky měly diagnostikovat roztroušenou sklerózu. Pokud brnění trvá jeden den, není nutné ihned vyhledat lékaře....

Celá odpověď
Simona P.
17 / 12 / 2019

Dobrý den, jsem pacient ve sledování, byla jsem už na dvou MR, lumbálce, evok.potenciálech, 2x na komplexním očním vyšetření...všechny výsledky jsou...

Lékař
21 / 1 / 2020

Dobrý den, pro diagnostiku by bylo jistě vhodné zkompletovat všechny výsledky (vyšetření, kterými jste prošla). Nicméně tedy předpokládám, že...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 12. 2020