Detail dotazu

25.6.2018
Jan

Dobrý den, před necelými 14 dny jsem byl hospitalizován v nemocnici pro podezření na demyelinizační onemocnění. Resp. došel jsem sám na pohotovost... již týden před tím jsem občas špatně mluvil a začal vidět dvojitě. Po příjmu bylo provedeno CT, při kterém se vyloučil tumor či krvácení. O pár dnů později následovalo vyšetření MR s nálezem mnohočetné T2 hyperintenzity periventrikulárně. V průběhu hospitalizace podáván nitrožilně Solu-Medrol, celkem 4g. Nyní v pátek jsem podstoupil lumbální punkci, která neprokázala akutní zánět. Nicméně podrobné výsledky s možným potvrzením RS bude do 4 týdnů. Diagnóza ještě není radiologicky popsána... Pobírám Medrol 16g ráno a 8g odpoledne s postupným vysazováním. Nyní je můj stav takový, že se cítím normáně, mluvím normálně, není přítomna žádná paréza, ale občas stále vidím dvojitě při pohledu například dolů nebo hodně do strany. Je potřeba v tomto ohledu něco podniknout? Je vůbec nějaká možnost, jak se tohoto projevu zbavit úplně? Mám čekat na výsledky a v případě potvrzení RS kontaktovat RS centrum na doporučení dalšího postupu? Je to všechno pro mě nové, ještě jsem se tím nedokázal ztotožnit. Je mi 27 let, pracuji v bance a celkově tento stav mě děsí. Velmi děkuji za odpověď. Zdraví Jan.

16.7.2018
Odpověď odborníka

Dobrý den, je zde možnost, že nakonec bude potvrzena diagnóza roztroušené sklerózy. Vyčkejte tedy nyní na výsledek vyšetření dle instrukcí, léky užívejte jak předepsáno a dostavte se k neurologovi na kontrolu s výsledkem dle plánu. Pokud se diagnóza RS potvrdí, doporučí Vám neurolog další postup (záleží kam chodíte, zda se neurolog, který Vás vyšetřoval zabývý roztroušenou sklerźou, pokud ano, pak si Vás nechá v péči, pokud ne, bude Vás odesílat na vyšší pracoviště s doporučením a výsledky). Dvojité vidění je typickým příznakem pro roztrošenou sklerózu, protože při atace roztroušené sklerózy je velmi často postižen zrakový nerv zánětem (a to způsobuje právě to dvojité vidění). Medrol, který nyní užíváte by Vám měl právě tento zánět zklidnit, proto není potřeba stran těchto příznaků zatím dělat něco dalšího, vyčkejte na efekt podávaných léků. Po zklidnění akutní atatky by tyto příznaky měly taktéž odeznít. Držím palce, ať vše dobře dopadne a hlavně ať je Vám opět lépe. S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

MUDr. Martina Kövári
Poradna Lékaře
Lenka
24 / 7 / 2019

Dobrý den, chci se zeptat, co znamená, když vyšetření MR mozku cituji...tři drobné demyelinizační léze frontálně vpravo, jedna vlevo, jinak signál...

Lékař
1 / 8 / 2019

Dobrý den Lenko, výsledek zobrazovacího vyšetření je vždy potřeba popisovat a interpretovat se znalostí klinických projevů člověka. Demyelinizační...

Celá odpověď
Otakar
24 / 7 / 2019

Dobrý den, má přítelkyně se již několik let léčí s RS. Problém je ten, že veškerá léčba jí dělá velké problémy. Injekce, které se píchají třikrát...

Lékař
1 / 8 / 2019

Dobrý den, nejvhodnější postup je kontaktovat RS centrum, ve kterém je Vaše přítelkyně léčena, zde sdělit údaj o nesnášenlivosti léku a lékař stanoví...

Celá odpověď
Lenka
23 / 7 / 2019

Dobrý den, prosím o informaci, trpím tinitem v levém uchu, po poslední atace se tento šelest ještě zintenzivnil, je zde nějaký lék, který by na tento...

Lékař
1 / 8 / 2019

Dobrý den Lenko, je velice důležité zjistit jaká je příčina hučení v uších, jelikož některé typy tinnitu lze odstranit, jiné nikoliv. Hučení v uchu...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Soutěž o koupelnový set

Soutěž o koupelnový set

Platnost: 1. 8. - 31. 8. 2019
V srpnové soutěži můžete vyhrát koupelnový set.