Detail dotazu

26.10.2018
Irena Lišková

Dobrý den, léta trpím migrénami. Při jednom ze záchvatů mne lékařka na pohotovosti řekla, že by doporučovala vyšetření MR, abych měla "vše komplet". Nález z rezonance zní: Infratentoriálně nález v mezích normy, supratentoriálně vícečetná ohraničená T2 hyperintenzní ložiska juxtakortikálně a paraventrikulárně, největší P-o sin. Nápadnější hyperintenzní lem laterálně při trigonu LPK. Diff.dg. postischem.změny, event. demyelinizační ložiska spíše méně pravděpodobná. Dle kliniky vhodná kontrola. Corpus calosum bez ložisek. MRAG normální nález. Lékařka na neurologii mi sdělila, že by to mohla být klidně RS. Totálně jsem se vyděsila, zda to myslí vážně .... Když viděla, že mě vyděsila, tak řekla, že neeee... že je to nález, který má kdekdo a že pro jistotu tedy uděláme za rok kontrolní MR. Obvykle mám nervy v pořádku, ale tohle mě naprosto rozhodilo. jsou to dva měsíce a já jsem v totálním stresu, pozoruji se, čím víc se pozoruji, tím víc mám dojem, že bych možná nějaký příznak na sobě našla ... Mám obavy, že brzy skončím spíš na psychiatrii. Mohu vás poprosit o názor? Rok je dlouhá doba. Mám se uklidnit nebo raději zkusit urychlit opakování vyšetření? už mám strach, že si svými pochroumanými nervy nějakou nemoc vyvolám .... Děkuji předem za odpověď. Irena Lišková

5.11.2018
Odpověď odborníka

Dobrý den. Jistě se uklidněte, vaše lékařka to nemyslela zle. Ložiska při vyšetření MR má spousta pacientů, většina z nich je zdravých, někteří trpí migrénou a jen malé procento pacientů trpí nějakou neurologickou nemocí. Těchto neurologických nemocí je celá řada a z té celé řady bývá roztroušená skleróza nejčastější. Lékařka to řekla jen z důvodu diagnostické rozvahy, kdyby jistě tušila, že vás to psychicky rozhodí, tak by raději neříkala nic. Nebojte se, kontrola za rok je dostačující, není třeba se stresovat. Naopak stres ničemu nepřispívá a oslabuje imunitní systém. Psychiatra nenavštěvujte, vraťte se k vašemu běžnému životní stylu. S pozdravem Dr. Janoušková

.
Poradna Lékaře
Andrea Štindlová
17 / 12 / 2019

Dobrý den. Prosím o váš názor. 4 roky se léčím na RS. Beru Aubagio. Můj stav (musím zaklepat) momentálně výborný. Měla bych jít na operaci výměny...

Lékař
21 / 1 / 2020

Dobrý den. Ano, celkovou narkózu mít můžete. Je běžné, že jsou pacienti s touto diagnozou operováni. V rámci předoperačního vyšetření půjdete na...

Celá odpověď
Milan
17 / 12 / 2019

Dobrý den, na konci prosince minulého roku jsem prodělal velmi ošklivou virozu při které mi zalehly uši. Dostával jsem se z ní dva týdny,po odeznění ...

Lékař
21 / 1 / 2020

Dobrý den, nepřijde mi, že by Vaše příznaky měly diagnostikovat roztroušenou sklerózu. Pokud brnění trvá jeden den, není nutné ihned vyhledat lékaře....

Celá odpověď
Simona P.
17 / 12 / 2019

Dobrý den, jsem pacient ve sledování, byla jsem už na dvou MR, lumbálce, evok.potenciálech, 2x na komplexním očním vyšetření...všechny výsledky jsou...

Lékař
21 / 1 / 2020

Dobrý den, pro diagnostiku by bylo jistě vhodné zkompletovat všechny výsledky (vyšetření, kterými jste prošla). Nicméně tedy předpokládám, že...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 12. 2020