Detail dotazu

12.8.2019
Mirka

Dobrý den,prosím o radu.Přibližně 12 let mám zdravotní potíže.Nejdříve velká únava,později bolesti svalů,kloubů.Poslední rok ztrácím stabilitu,rozdvojené vidění,necitlivost v končetinách a přidalo se mravenčení,které projíždí jako slabý elektrický výboj po těle..Rozsáhlé krevní testy jsou v pořádku i náběr na boreliózu.Provedena MR bez nálezu.Závěr pravděpodobně Fibromyalgie,od antidepresiv po opiátové náplasti vše bez účinků.Stav se neustále zhoršuje..Nikdy mi nebyla provedena lumbální punkce.Před rokem přeléčena ATB,kvůli reakci na klíště(oteklá ,necitlivá tvář a zhoršení sluchu..Jsou opravdu krevní náběry a MR bez nálezu jistotou ,že nemohu mít Boreliozu nebo RS.Nebo je zásadní lumbální punkce.Jsem kromě nasazení konopí již bez jakékoliv léčby a bohužel se stav velmi zhoršuje a nejistota prohlubuje psych.problémy.Mám trvat na lumbální punkci.Děkuji za radu..

27.8.2019
Odpověď odborníka

Dobrý den, diagnostika roztroušené sklerózy mimo jiné spočívá hlavně v obrazu při vyšetření magnetickou rezonancí mozku, kde případné typické změny jsou viditelné časně, tedy pokud MR mozku máte v normě, tohoto se obávat nemusíte. Borelioza se potvrzuje krevními testy, pokud je to v pořádku, infekce se neobávejte . (Záleží, jaké vyšetření bylo provedeno, v jakém časovém odstupu po začátku obtíží.. ale to jistě vyšetřující lékař správně zhodnotil.) Při nezcela jasných neurologický obtížích se většinou k lumbální punkci přistupuje, aby byla patologie vyloučena s jistotou. Nezmiňujete se, jaké části těla byla magnetická rezonance, pokud pouze mozku, bylo by vhodné jistě doplnit i MR páteře/míchy; avšak záleží na Vašem stavu, klinickém vyšetření, jak ho zhodnotí lékař. Pokud by vyšetření dle Vašich lékařů nebylo indikováno, je možnost absolvovat ho jako samoplátce. Pokud je vše ostatní vyloučeno a je stanovena diagnoza fibromyalgie, léčba je svízelná, pokud neúčinkovala analgetika, antidepresiva, zbývá zkusit psychoterapii (kognitivně behaviorální), rehabilitaci, v ambulanci léčby bolesti po doporučení specialisty vyzkoušet jiné kombinace analgetik, eventuelně zhodnotit zpětně antidepresivní terapii, zda by nebylo možné nasadit vhodnější (tricyklická antidepresiva či SSRI.) Přeji, ať se podaří Vás stav zlepšit

.
Poradna Lékaře
Lenka
9 / 10 / 2020

Zdravím paní doktorko poslední dobou vnímám ze mi často padají věci z ruk a mam je slabe a cítím ze i nohy mi slabnou mam tři deti takze mam strach...

Lékař
12 / 10 / 2020

Dobrý den, Lenko, slabost v rukou a nohou je nespecifický příznak, každý z nás občas takový stav zažije při dlouhodobém stresu, únavě, vyčerpání....

Celá odpověď
Pavla
7 / 10 / 2020

Dobrý den, několik týdnů na sobě pociťuji zvláštní příznaky. Brní mi pravá ruka - celá paže od ramene až k prstům. Nejhůř je na tom palec a pak hran...

Lékař
12 / 10 / 2020

Dobrý den. Na základě popisu Vašich příznaků se mi tyto potíže nejeví jako Lhermittův příznak. I tak Vás ale čeká řada vyšetření, která by měla Vámi...

Celá odpověď
Hana
7 / 10 / 2020

Dobrý den paní doktorko.chtela bych se zeptat už přes půl roku mám neustále nějaké obtíže. Začalo to zhoršením zraku po té my zjistili zvýšený hormon...

Lékař
12 / 10 / 2020

Vážená paní Hano, zvýšené, asi tříprocentní, riziko pro vznik roztroušené sklerózy je statisticky prokázáno u příbuzných prvního stupně, tedy...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 12. 2020