Detail dotazu

20.10.2019
David

Dobrý den, mám RS. Moje léčba probíhá aplikací injekcí interferonů beta (avonex) každý týden. V nedávné době jsem se nechoval na jedné zábavě moc zodpovědně, popil jsem nějaký alkohol a užil jsem si s jednou ženou. Chtěl bych jít na testy (hiv, syfilis....), ale nevím zda u mě budou testy spolehlivé, vzhledem k tomu že beru léky, které ovlivňují imunitní systém a v testech se hledají imunitní reakce. Ptal jsem se venerologa a on mi řekl že to mám zeptat se zkušeného neurologa. Chtěl jsem to řešit se svým neurologem, ale bohužel jsem se styděl natolik, že jsem tuhle otázku nedokázal vyslovit. Žádám o pochopení. Děkuji moc.

14.11.2019
Odpověď odborníka

Dobrý den. Doporučuji testy na pohlavní nemoci provést a to dvakrát po sobě, vždy po inkubační době dané nemoci a to i v případě, že užíváte Avonex. Myslím, že se nemusíte u neurologa stydět a na situaci se ho zeptejte, lékaři jsou zvyklí na všechno. Vždyť nemusíte nic rozebírat, stačí říct, že se chcete poradit ohledně odběrů na pohlavní nemoci, neboť jste měl rizikový pohlavní styk a zda při dávce Avonexu, kterou berete nebudou výsledky zkreslené. Odpověď na váš dotaz doplní ještě lékař z oboru infekce. Doplnění specialistou (MUDr. Zarina Karimova): Dobrý den, Davide I přes užívání léků tlumicích imunitu budou testy na pohlavně přenosné choroby pozitivní v případě, že jste nemocen (testování probíhá pomocí různých metod, dokonce ne vždycky se testuji protilátky). Doporučila bych Vám ale opakované testování, protože některé nemoci mají delší inkubační dobu a výsledky můžou být falešně negativní kvůli tomu, že se testovalo příliš brzo. Testy doporučujeme provést hned po události (jen abyste věděl, jak na tom jste, nic jiného to nepřinese), dále s odstupem 1, 3 a následně 6 měsíců. Teprve potom lze říct, že testy jsou spolehlivě negativní. Delší "okno" v testování se tyká pravě onemocnění HIV, hepatitida B a C.

.
Poradna Lékaře
Andrea Štindlová
17 / 12 / 2019

Dobrý den. Prosím o váš názor. 4 roky se léčím na RS. Beru Aubagio. Můj stav (musím zaklepat) momentálně výborný. Měla bych jít na operaci výměny...

Lékař
21 / 1 / 2020

Dobrý den. Ano, celkovou narkózu mít můžete. Je běžné, že jsou pacienti s touto diagnozou operováni. V rámci předoperačního vyšetření půjdete na...

Celá odpověď
Milan
17 / 12 / 2019

Dobrý den, na konci prosince minulého roku jsem prodělal velmi ošklivou virozu při které mi zalehly uši. Dostával jsem se z ní dva týdny,po odeznění ...

Lékař
21 / 1 / 2020

Dobrý den, nepřijde mi, že by Vaše příznaky měly diagnostikovat roztroušenou sklerózu. Pokud brnění trvá jeden den, není nutné ihned vyhledat lékaře....

Celá odpověď
Simona P.
17 / 12 / 2019

Dobrý den, jsem pacient ve sledování, byla jsem už na dvou MR, lumbálce, evok.potenciálech, 2x na komplexním očním vyšetření...všechny výsledky jsou...

Lékař
21 / 1 / 2020

Dobrý den, pro diagnostiku by bylo jistě vhodné zkompletovat všechny výsledky (vyšetření, kterými jste prošla). Nicméně tedy předpokládám, že...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 12. 2020