Detail dotazu

11.2.2020

Dobry den, chci se Vas zeptat. Mela jsem dost tezkou chripku, kdyz jsem prestala citit levou stranu tela. Ruka i noha mi zacala znicehonic brnet a na par minut jsem se nemohla porane hybat..simultanne mi namerili vysoky tlak i cukr. Zadne predchazejici potize jsem nemela. Delali mi vsechna vysetreni. Lumbalni punkci jsem mela negativni a evokovane potencialy v poradku. Na magneticke rezonanci mi nasli: 'frontalne paraventrikularne bilat nekolik drobnych FLAIR hyperintenznich okrsku velikosti do 3 mm. Vpravo frontalne paraventrikularne patrna FLAIR hyperintenzni leze velikosti 21x11 mm, s hypointenznim korelatem T1W jako znamka axonalni ztraty, patrna je restrikce difuze, postkontrastne prstencite syceni. Dalsi mensi okrsek restrikce difuze velikosti 4x9 mm je patrny vyse frontalne vpravo, predpokladana dalsi leze je ve FLAIR hure diferencovatelna, naznacene je prstencite syceni postkontrastne. Patrna leze juxtakortikalne vpravo frontalne v urovni III. komory mozkove velikosti do 7 mm. Mozecek, mozk.kmen bez lozisek. Gyrifac pravidelna. Bez degradacnich produktu hemoglobinu. Komorovy system je primerene sire. Stredocarove struktury bez deviace. Zevni likvorove cesty normalni sirky. Temer cely pravy maxilarni sinus tekuteho obsahu. V rozsahu zachycene michy bez prukazu lezi nativne ani postkontrastne". Nyni jsem na Rebifu 44, ktery mi nedela dobre. Tim se chci zeptat: musim si pichat injekce a muze se jednat o neco jineho nez RS? Dekuji za odpoved.

8.4.2020
Odpověď odborníka

Dobrý den. Co se týká stanovení dg RS , jsou pro to jednoznačná McDonaldova kritéria, která musí být splněna, aby mohla být indikována biologická léčba. Stanovení diagnózy RS vždy vyžaduje pečlivé zhodnocení anamnézy, klinického vyšetření, průběhu nemoci a příznaků, provedení potřebných pomocných vyšetření a pečlivé vyloučení jiných onemocnění. Včasné zahájení léčby tak oddaluje riziko dalších atak . Rebif je interferon beta, který patří k lékům první linie při stanovení dg RS. Pokud Vám lék z nějakého důvodu nedělá dobře /blíže to nespecifikujete/, je nutno to řešit s Vaším neurologem, který léčbu indikoval.Jedná se o léčbu centrovou, tzn. že musíte být v péči specializované ambulance pro RS.Zde může být případně při intoleranci léčby zvážena změna preparátu. S pozdravem MUDr. Monika Záhumenská

.
Poradna Lékaře
16 / 3 / 2021

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 39 let. Loni v srpnu, cca 6 měsíců po narození druhé dcery, mě začaly obtěžovat různé potíže. Jedná ...

Lékař
23 / 3 / 2021

MUDr. Daniela Králová: Dobrý den paní Kristýno, dle popisu obtíží si spíše nemyslím, že by mělo jít o projevy RS, důležité ale je, že jste byla vyšet...

Celá odpověď
15 / 3 / 2021

Již 5 let zkoumají lékaři diagnozu, padám, ale hlava se netočí, najednou to se mnou švihne a octnu se na zemi, tak jsem si zlomila ruku, mám potíže...

Lékař
23 / 3 / 2021

MUDr. Kseniia Bilomeria: Dobrý den, paní Jarmilo, děkuji za Váš dotaz. Opakované pády můžou být způsobeny onemocněním nervového systému (například, P...

Celá odpověď
14 / 3 / 2021

Dobrý den, je mi 27 let. Trápí mě mravenčení a svědění chodidel, ale netrvá celý den. Někdy i tuhnutí. Brnění po dlouhém stání či sezení - nohy,...

Lékař
23 / 3 / 2021

MUDr. Veronika Horáková: Dobrý den, z popisu Vaších potíží nelze určit příčinu. Roztroušená skleróza je onemocnění velice složité, klinický obraz je ...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 12. 2020