#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Co dělat, když biologická léčba nezabírá?

Novinky

Co dělat, když biologická léčba nezabírá?

Co dělat, když biologická léčba nezabírá?

Roztroušenou sklerózu zatím vyléčit neumíme. Umíme ji však zastavit, zpomalit, zmírnit její dopad na tělo, tlumit její příznaky a zlepšit tak kvalitu života nemocných. Vyplatí se ale sázka na jedinou kartu?

Biologická léčba představuje nejmodernější přístup k roztroušené skleróze. Prakticky každý pacient po ní touží a vkládá do ní veškeré naděje. Může se ale také stát, že neúčinkuje nebo má nesnesitelné nežádoucí účinky. Co potom?

Neztrácejte naději

Nemusíte se bát, když léčba hned nezabírá. Rozhodně to není konečná. Léčba vždy začíná preparáty tzv. první linie. Pokud dobře účinkuje, tak se ponechává, pokud ne, přidává se. Tomuto postupu říkáme eskalace.

Pro relabující-remitentní formu roztroušené sklerózy máme na výběr poměrně velký počet účinných látek. V některých bodech je pevně stanoveno, kterou látku vybrat, jinde zase záleží na dohodě lékaře s pacientem, na jeho zdravotních možnostech, případně dalších faktorech. V úvahu lze vzít i relativně méně důležité požadavky na léčbu. Například pokud pacient špatně snáší injekce, lze dát přednost léčbě tabletami.

Omezení? Mají smysl

Omezené možnosti máme například u mladých žen, které buď přímo plánují těhotenství, nebo nevylučují, že ještě budou chtít otěhotnět. I pro tyto ženy ale existují vhodné preparáty, a je tak možné je léčit. Nemusejí se tedy rozhodovat mezi pokročilým stadiem nemoci a životem bez dětí. 

Pacienti, kteří trpí dalšími nemocemi, mohou mít také specifické požadavky na léčbu. Ale ani v těchto případech nejsou jejich vyhlídky chmurné. Specializovaná centra, kam by se měla léčba roztroušené sklerózy soustředit, totiž spolupracují s odborníky z provázaných oborů. Ti pak pomáhají stanovit, kterou léčbu je pacient schopen zvládnout bez většího rizika, a monitorovat ho, aby byly lépe odhaleny případné problémy po jejím nasazení.

PP jako Pěkná Potvora!

Problematičtější je léčba primárně progresivní roztroušené sklerózy, která se zkráceně označuje PP. (Pokud chcete, můžete využít svoji kreativitu a ulevit si při vymýšlení šťavnatých nadávek začínajících na dvě P. Co třeba Pěkná Polízanice, Plesnivá Popelnice nebo Plešatá Papule?) I u ní se už objevují účinné biologické léky a věříme v brzký příchod dalších.

Věřte s námi a rozhodně neztrácejte víru a naději. Odborníci na vývoji nových léčiv neustále pracují.

(pez)

Zdroj: ŠIMŮNKOVÁ, Marta. Roztroušená skleróza na počátku roku 2018. Medicína po promoci, 2018, roč. 19, č. 1, s. 49–55. ISSN: 1212-9445.