#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Kortikoidy při léčbě roztroušené sklerózy? V dobrých rukou zázrak!

Novinky

Kortikoidy při léčbě roztroušené sklerózy? V dobrých rukou zázrak!

Kortikoidy při léčbě roztroušené sklerózy? V dobrých rukou zázrak!

Mnoho lidí se léčby kortikoidy zbytečně bojí. Proč jsou tyto léky při atace roztroušené sklerózy (RS) tak důležité a jak se vypořádat s vedlejšími účinky i strachem z nich?

Kortikosteroidy (kortikoidy) jsou hormony, které lidské tělo produkuje přirozeně v kůře nadledvin. Potlačují všechny fáze zánětlivé reakce. Někdy ale vlastní hormony nestačí a je třeba tělu pomoci.

Při atace RS vlastní hormony nestačí

Při atace roztroušené sklerózy dochází k prudkému vzplanutí autoimunitního zánětu. Imunitní systém se vymkne kontrole a napadá tělu vlastní myelin – obal nervových vláken. Následně dochází i ke ztrátě výběžků nervových vláken (axonů). Nadledviny bohužel neprodukují tolik vlastních kortikoidů, aby zvládly takto razantní autoimunitní reakci potlačit. Proto je třeba pro zastavení zánětu dodat kortikoidy zvenčí.

Uměle vyrobené kortikoidy jsou upravené tak, aby měly co největší protizánětlivý účinek a co nejméně nežádoucích účinků. Navíc jsou podávány pouze krátce v rámci akutní léčby ataky. Dlouhodobá léčba roztroušené sklerózy probíhá odlišně. Kortikoidy jsou jediné v současnosti známé léky, které dokážou při atace chránit nervová vlákna před rozpadem. Nejčastěji je podáváme formou infuze. Někdy po podání infuze následuje tzv. taper, kdy se postupně snižuje dávka kortikoidů v tabletové formě v řádu dnů až týdnů.

Nežádoucí účinky kortikoidů 

Moderní syntetické kortikosteroidy jsou ve srovnání se svými předchůdci mnohem šetrnější. Špatná pověst se s nimi však bohužel nese. Je pravda, že kortikoidy mají své nežádoucí účinky. V porovnání s benefity, které přináší, jsou však tyto krátkodobé nepříjemnosti zanedbatelné. Důležitý je i fakt, že většinu nežádoucích účinků lze v současnosti poměrně dobře řešit. Mezi možné nežádoucí účinky patří:

  • otoky končetin,
  • větší chuť k jídlu,
  • problémy se spánkem – zejména nespavost,
  • zvýšení krevního tlaku,
  • nevolnost,
  • křeče,
  • bolesti zad,
  • kovová pachuť v ústech,
  • zčervenání v obličeji,
  • vyrážka,
  • bušení srdce.

Víme, jak na ně

Je řada věcí, na které se lékař před podáním kortikosteroidů soustředí. Naprosto klíčové je například to, zda u vás neprobíhá infekce. I v přítomnosti infekce pravděpodobně k podání kortikosteroidů dojde – riziko poškození nervového systému je totiž mnohonásobně větší. Léčbě však musí předcházet podání antibiotika. Dalším důležitým faktorem je srážlivost krve. Kortikoidy totiž mají tendenci krev „zahušťovat“. V případě, že pacient má sklony k vyšší srážlivosti krve, je řešením preventivní podání léku k jejímu ředění. U některých jedinců může léčba kortikoidy vyvolat depresi. Proto je důležité, aby jim, pokud to o sobě vědí, lékař před léčbou kortikoidy nasadil antidepresiva. S využitím dalších preventivních opatření je možné podat kortikoidy i pacientům s žaludečním vředem nebo cukrovkou. V rámci prevence se standardně dávají i léky chránící žaludeční sliznici a draslík. Moderní medicína si zkrátka umí poradit.

Čtyři věci, které můžete udělat sami

Existuje něco, čím sami zmírníte nežádoucí účinky kortikoidů?

  1. Jezte banány a meruňky. Při podávání kortikosteroidů je třeba doplňovat draslík. Měli byste sníst 2 banány denně. Draslík je možné nahradit i pomocí tabletek.
  2. Při infuzi si dávejte mátové či jiné tvrdé bonbony. Zbavíte se kovové pachuti v ústech.
  3. Omezte příjem soli, abyste zamezili vzniku otoků.
  4. Pokud užíváte perorální formu kortikoidů, berte si tyto léky ráno. Snižujete tak riziko nespavosti.

„Kortikoidy jsou naprosto zázračné léky. Je štěstí, že byly objeveny, že je umíme podat, že víme, jak fungují a co mohou pro pacienta udělat. Když k nim pacient bude přistupovat nikoliv s pocitem ‚ten doktor mě chce otrávit‘, ale s důvěrou, že lékař mu podává něco, co je zázračné, možná polovina vedlejších účinků zmizí,“ říká na adresu kortikosteroidů prof. MUDr. Eva. Kubala Havrdová, CSc., z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. 

(dos)

Zdroje:

https://www.nfimpuls.cz/

https://www.rskompas.cz/rs-kompas-plus/201-Kortikoidy-jsou-zazracne-leky/

https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/treating-iv-steroids