#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Na 30. květen připadá Světový den roztroušené sklerózy

Novinky

Na 30. květen připadá Světový den roztroušené sklerózy

Na 30. květen připadá Světový den roztroušené sklerózy

Roztroušená skleróza je závažné neurodegenerativní onemocnění. Letošní Světový den RS připadá na 30. května a jeho tématem je „viditelnost“ této nemoci.

„Moje neviditelná RS“

V roce 2019 nese probíhající kampaň název „Moje neviditelná RS“. Kampaň je zaměřena na rozšiřování povědomí o na první pohled neviditelných příznacích roztroušené sklerózy. Všichni, kteří jí trpí, mají tento den zvláštní možnost podělit se o své neviditelné symptomy s veřejností. Mohou tak vyvrátit mylné představy o tomto onemocnění a pomoci ostatním pochopit, jak lidem s roztroušenou sklerózou nejlépe poskytovat správnou podporu.

Zapojit se můžete i vy

Existuje mnoho způsobů, jak se do Světového dne RS a kampaně „Moje neviditelná RS“ zapojit. Můžete to udělat například přímo na webových stránkách https://worldmsday.org/ nebo přes sociální sítě, jako jsou Facebook nebo Twitter. Můžete se také rozhodnout sami a uspořádat nějakou místní akci. Záleží jen na vás, jestli a jak se rozhodnete svůj příběh sdílet.

Proč zrovna 30. květen?

Povězme si něco o historii Světového dne roztroušené sklerózy. Světový den RS připadá každoročně na 30. květen, ale kampaň probíhá v průběhu celého května. Poprvé se uskutečnil v roce 2009 díky Mezinárodní federaci RS (MSIF) a jejím členům. Už tehdy kampaň oslovila stovky tisíc lidí na celém světě. Od té doby se každý rok pořádá na jiné téma. MSIF poskytuje řadu bezplatných nástrojů, díky kterým se může zapojit každý.

Neviditelné příznaky RS

Neviditelné příznaky RS zahrnují potíže, jako jsou:

  • úzkost,
  • narušení funkce močového měchýře,
  • střevní obtíže,
  • deprese,
  • závrať,
  • únava,
  • bolest,
  • poznávací (kognitivní) problémy − například zhoršení soustředění a paměti,
  • sexuální obtíže u mužů i žen,
  • poruchy zraku.

Všeobecné povědomí

Cílem kampaně je mimo jiné zvyšovat všeobecné povědomí o roztroušené skleróze. Na světě žije více než 2,3 milionu lidí s RS. Je však pravděpodobné, že u dalších stovek tisíc lidí zůstává nediagnostikovaná. Většina pacientů se diagnózu dozví mezi 25. a 31. rokem věku, přičemž dvakrát častěji ji z úst lékaře slýchají ženy.

Světový den RS má být také oslavou globální solidarity zdravých s nemocnými a naděje do budoucna. Vědci navíc usilovně pracují na vývoji nových léků a dalších léčebných možností pro pacienty trpící roztroušenou sklerózou.

(hah)

Zdroje:

https://worldmsday.org/

https://worldmsday.org/about/

https://www.mstrust.org.uk/news/views-and-comments/invisible-symptoms-unseen-side-ms

https://www.msif.org/about-us/who-we-are-and-what-we-do/advocacy/world-ms-day/

https://www.msif.org/living-with-ms/