#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Neuropatická bolest: častý problém při roztroušené skleróze

Novinky

Neuropatická bolest: častý problém při roztroušené skleróze

Neuropatická bolest: častý problém při roztroušené skleróze

Pacienti s roztroušenou sklerózou se často potýkají s neuropatickou bolestí. Jak se projevuje a je možné se s ní účinně vypořádat?

Neuropatická bolest je jedním z typů bolestí, s nimiž se setkává mnoho pacientů s roztroušenou sklerózou. Konkrétně ji uvádí až 25 % nemocných. Jedná se o bolest dlouhodobého charakteru, která je důsledkem poškození myelinu − tukového obalu nervových vláken.

Jak se projevuje? 

Neuropatická bolest může mít různý charakter − může být palčivá, bodavá či znecitlivující − a její nástup se může v průběhu nemoci měnit. Může se objevovat jak spontánně, tak v návaznosti na určitý spouštěcí mechanismus a může být trvalá nebo příležitostná.

Co při bolesti sledovat?

Při hodnocení neuropatické bolesti je důležité informovat lékaře o těchto důležitých skutečnostech:

  • kdy se bolest objevuje,
  • co ji vyvolá a co ji zmírní,
  • zda bolest z dotčeného místa vyzařuje do dalších částí těla,
  • jaká je intenzita bolesti na škále od 0 do 10,
  • v jakých situacích se bolest objevuje nejčastěji.

Možná řešení

Běžně dostupné léky proti bolesti (analgetika) od neuropatické bolesti neulevují. Obvykle nepomáhají ani opioidy, mezi které patří například morfin. Řešením tak může být podávání léků proti křečím (antikonvulziv), které se užívají například při léčbě epilepsie. Pomoci ale mohou i léky proti úzkosti. Součástí terapie je také léčba dalších potíží, které mohou vzniknout jako důsledek neuropatické bolesti. Často je proto nutné kombinovat více způsobů tlumení bolesti a spolupracovat i s rehabilitačními pracovníky a dalšími specialisty.

Neuropatická bolest není jediná

Při roztroušené skleróze doprovází neuropatickou bolest často také bolest nociceptivní. Tímto termínem se označuje bolest, jejíž příčinou je podráždění receptorů bolesti, které se nacházejí například v tkáních. Nejčastěji se jedná o bolesti svalů a kloubů. Tento typ bolesti však nemusí nutně souviset jen s diagnózou roztroušená skleróza, ale může být důsledkem změn držení těla nebo způsobu chůze, které s roztroušenou sklerózou souvisejí.

(pak)

Zdroj:

https://www.mstrust.org.uk/news/views-and-comments/neuropathic-pain-invisible-illness

https://www.mdedge.com/clinicianreviews/article/166970/immunology/neuropathic-pain-ms