#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Pohyb je lék, platí to i pro pacienty s roztroušenou sklerózou

Novinky

Pohyb je lék, platí to i pro pacienty s roztroušenou sklerózou

Pohyb je lék, platí to i pro pacienty s roztroušenou sklerózou

Že je pohyb důležitý, to dnes už každý ví. Jak moc je ale zásadní pro lidi s roztroušenou sklerózou? Jaká je jeho role v léčbě a jak může pomoci fyzioterapeut nebo ergoterapeut?

Rehabilitace je širší pojem než jenom cvičení a masáže. Z definice by mělo jít o komplexní činnost, která směřuje k navrácení fyzických, psychických a sociálních sil poškozených vlivem onemocnění. Rehabilitaci je nutné zahájit co nejdříve po stanovení diagnózy roztroušené sklerózy. Funguje totiž i preventivně. Díky pozitivnímu vlivu na příznaky onemocnění, kvalitu života i imunitní systém se proto stala důležitou součástí terapie roztroušené sklerózy.

Rehabilitace na míru pacientů s roztroušenou sklerózou

Roztroušená skleróza má u každého jiný průběh. Každý člověk je jedinečný a potřebuje velmi individuální přístup. Rehabilitace by proto měla být připravena přímo na míru právě pro vás. Na tzv. neurorehabilitaci se podílí celý tým odborníků:

  • Rehabilitační lékař nebo neurolog se znalostí rehabilitační problematiky předepisuje vhodné rehabilitační procedury a konzultuje zdravotní stav pacienta. 
  • Fyzioterapeut poradí vhodné cvičení na doma, v rámci individuální fyzioterapie vybere cviky na uvolnění, posílení a zlepšení rovnováhy, vybere případně vhodné skupinové cvičení uzpůsobené vašim aktuálním potřebám.
  • Ergoterapeut se zabývá především funkcí ruky a jemné motoriky, dále nácvikem běžných denních aktivit (oblékání, jídlo, hygiena apod.). Také může poradit strategie pro zvládání únavy nebo vhodné pomůcky pro usnadnění denních aktivit při zhoršené funkci ruky.
  • Logoped vám pomůže v případě obtíží s řečí nebo polykáním.
  • Protetik event. zhotoví individuálně upravené kompenzační pomůcky.
  • Sociální pracovník pomůže s vyřízením žádosti o speciální pomůcky, poradí ohledně různých příspěvků – např. na péči nebo mobilitu. Rovněž bude nápomocný při vyřízení invalidního důchodu, jeho úkolem je také poradit s možnými formami osobní asistence a s dalšími sociálními službami.
  • Zdravotní sestra poradí s cévkováním, prevencí proleženin nebo možnostmi zvládání bolesti.
  • Neuropsycholog nebo psychoterapeut pomáhá rozpoznat a řešit psychosociální problémy, které vyplývají z diagnózy roztroušené sklerózy, pomáhá se zvládáním příznaků choroby i řešením rodinných a osobních problémů.

Na rehabilitaci můžete docházet z místa svého bydliště – zpravidla 1- až 2krát týdně. Další variantou je pobytová forma v lázních či na lůžkovém oddělení rehabilitačního ústavu. Výhodou pobytové formy, která trvá obvykle 2–4 týdny, je možnost intenzivnějšího cvičení a většího pokroku.

Symptomy spolu navzájem souvisí

Sestavení rehabilitace vhodné pro konkrétní osobu se odvíjí od typu postižení, ale i od formy roztroušené sklerózy. Cvičení dokáže výborně ovlivnit ztuhlost, nestabilitu, únavu, depresi nebo i problémy s myšlením, obtíže s močením nebo inkontinenci stolice. Projevy (symptomy) se navzájem potencují a ovlivňují. Proto při terapii jednoho z nich dochází k ovlivnění symptomů dalších. Například při kondičním cvičení dojde k ovlivnění problémů s myšlením. Při aerobním cvičení zase k ovlivnění únavy nebo deprese.

Léčba specifických projevů

Léčba pohybem je komplexní. Přesto však existují základní postupy, které pomohou ovlivnit některé příznaky. Zde jsou některé z nich: 

  • při zkrácení svalů pomáhá polohování nebo cvičení, které zlepšuje rozsah pohybu v kloubu s protažením v konečné fázi pohybu,
  • při únavě a depresi je vhodný aerobní trénink, jóga, event. cvičení ve vodě,
  • při urologických obtíží a inkontinenci stolice pomáhá cvičení svalů pánevního dna,
  • poruchy koordinace pohybů kompenzuje posilovací nebo balanční trénink a nácvik koordinace.

Režim v atace RS

V průběhu ataky byste svou pohybovou aktivitu měli omezit. Úplný klidový režim ale není cílem. Běžné každodenní aktivity je vhodné zachovat. Fyzioterapii je však nejlepší omezit na pasivní cvičení, udržení rozsahu pohybu ve všech kloubech, relaxační techniky a dechovou gymnastiku. Po zaléčení ataky se nepřemáhejte a zátěž zvyšujte postupně.

U roztroušené sklerózy je cvičení nesmírně důležité. Při nedostatečné aktivitě vlivem onemocnění i léčby brzy dochází ke vzniku četných komplikací – osteoporózy, onemocnění srdce a cév, k cukrovce nebo například k poruchám hybnosti. Naopak pravidelným a odborně vedeným pohybem je možné postižení způsobené roztroušenou sklerózou minimalizovat, a dokonce si vybudovat rezervy. Pohyb ovlivňuje naprostou většinu spektra postižení při tomto chronickém onemocnění. U lidí s roztroušenou sklerózou je doporučováno pravidelné cvičení několikrát týdně. Vhodné je vyhledat si odborníka v blízkosti svého bydliště, důležité je také cvičit samostatně.

(dos)

Zdroje:

KUBALA HAVRDOVÁ, Eva. Roztroušená skleróza v praxi. Praha: Galén, [2015]. ISBN 978-80-7492-189-6.

http://aktivnizivot.cz/