#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Tablety versus injekce v první linii léčby roztroušené sklerózy

Novinky

Tablety versus injekce v první linii léčby roztroušené sklerózy

Tablety versus injekce v první linii léčby roztroušené sklerózy

V první linii léčby roztroušené sklerózy najdete léky ve formě tablet i injekcí. Liší se nějak jejich účinnost? Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

S diagnózou roztroušené sklerózy přichází velká životní změna. Děje se toho hodně, musíte vyřešit spoustu věcí. Jednou z nich je i volba dlouhodobé terapie. Základní léky, které vám lékař může nabídnout, se označují jako tzv. „léky první linie“. Nejčastěji se jedná o injekční přípravky – aplikované do svalu nebo do podkoží, zároveň existuje i lék ve formě tabletek.

Injekční léky

Klinické studie zabývající se vůbec první biologickou léčbou roztroušené sklerózy se objevily v době vzniku České republiky. Pro pacienty s roztroušenou sklerózou byl tedy rok 1993 dvojitým zlomem. Poprvé se podařilo ovlivnit přirozený průběh této choroby. Další léky na sebe naštěstí nedaly dlouho čekat.

První léky byly injekční, aplikované podkožně nebo do svalu. Jejich účinnost byla relativně velká, a proto se tyto léky užívají dodnes. Díky dvacetileté historii je injekční terapie navíc značně prozkoumaná, a lékaři tím pádem vědí, s čím mají tu čest. Daní za zpomalení nebo zastavení průběhu roztroušené sklerózy jsou nežádoucí účinky. Mezi časté patří přechodné chřipkové příznaky, zvýšení jaterních enzymů nebo několik minut trvající bušení srdce provázené úzkostí a nevolností.

Plánujete miminko?

Podle mnohaletých zkušeností není, na rozdíl od ostatních léků, nutné injekční přípravky první linie vysazovat v případě plánování těhotenství. Úplně stačí je přestat užívat v době, kdy zjistíte onu radostnou novinu. Podávání léků během kojení se však nedoporučuje.

Tablety místo injekcí

Ve skupině terapie první linie vybočuje z řady lék užívaný ve formě tabletek. Ačkoliv pro jeho aplikaci není třeba injekcí, je stejně účinný jako ostatní zmiňované léky. Užívá se jednou denně a je obvykle poměrně dobře snášen.

Hlavní výhoda tabletového léku je nasnadě – vyhnete se nepříjemným vpichům. Hlavní nevýhodou je fakt, že jej nemohou užívat ženy, které plánují v blízké době otěhotnět. Během užívání léku je proto nutné se chránit před početím a při jeho plánování či při podezření na těhotenství je nutné ihned ukončit léčbu a eliminovat přípravek z organizmu užitím cholestyraminu či aktivního uhlí.

Co se týče dalších nežádoucích účinků, u léku ve formě tabletek se vyhnete nepříjemným chřipkovým příznakům. Ke zvýšení jaterních testů a k poklesu krevních buněk však může dojít i u tohoto léku. U části lidí se objevuje také zvýšené padání vlasů, které se však během několika měsíců upraví.

Jak tedy volit?

Volba přípravku z první linie léčby se samozřejmě odvíjí od vzájemné dohody s vaším lékařem. V úvahu je třeba brát nejen zdravotní faktory (závažnost a průběh roztroušené sklerózy, hodnoty jaterních enzymů a krevních buněk, přidružená onemocnění – lupénka, onemocnění štítné žlázy apod.), ale i osobní preference.

Někdo s každodenní aplikací injekcí nemá problém, pro někoho je to nemyslitelné a raději volí užívání tablet. Pokud jde o nežádoucí účinky, jde třeba zdůraznit, že se neprojevují u každého a snášenlivost jednotlivých přípravků je variabilní. Někdy proto může dojít i ke změně léku v rámci první linie – například z důvodu nesnesitelných chřipkových příznaků.

V neposlední řadě je v souvislosti s volbou léků důležité i plánování těhotenství. Pokud vám však nevadí důsledné plánování početí, nemusí být tento faktor pro vás limitující. 

(dos)

Zdroje:

https://www.nfimpuls.cz/

https://www.bayer.cz/html/pdf/Produkty/Betaferon-SPC.pdf

http://www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=SPC47255.pdf&type=spc&as=copaxone-20-mg-ml-spc

https://www.ema.europa.eu/documents/product-information/aubagio-epar-product-information_cs.pdf