Domů / Poradna lékaře

Poradna lékaře

Poradna lékaře

Na dotazy týkající se roztroušené sklerózy odpovídá prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA, z neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.


Souhlasím, aby společnost MeDitorial, s.r.o., se sídlem Sokolská 31/490, 120 26 Praha 2, IČO 27199151 (dále jen „Společnost“), zpracovávala mé osobní údaje pro účely mé registrace a využití služeb vzdělávacích a populárně naučných webů z oblasti zdravotnictví provozovaných Společností a to včetně soutěží v rámci těchto služeb pořádaných, v souladu se zákonem č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů a v souladu s nařízením č. 2016/679 Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (dále jen „obecné nařízení o ochraně osobních údajů“) a to maximálně na období 5 let od poslední aktivity uživatele nebo do odvolání tohoto mého souhlasu.

Současně souhlasím, aby Společnost zpracovávala zvláštní kategorii osobních údajů o mém zdravotním stavu, které Společnosti sdělím, za účelem vypracování odpovědi odborníka v internetové Poradně, pokud takovéto služby využiji. V takovém případě souhlasím, aby Společnost mnou poskytnuté osobní údaje, a to jak jmenné a adresné, tak osobní údaje zvláštní kategorie osobních údajů o mém zdravotním stavu zpracovávala a dále poskytla spolupracujícím odborníkům, kteří se budou zabývat mými dotazy v rámci zvolené internetové poradny na základě mého výslovného dotazu či požadavku.

Vaše dotazy

Podezření na RS

Mám RS není to podloženo že to mám nemusím se ničeho obávat? A může jedna nemoc co mám od narození neurofibromatozou mít vliv na tu RS a ve skutečnosti to nebude takové jak si to představuju já děkuji

Odpověď lékaře

Dobrý den. Pokud není potvrzena diagnóza roztroušené sklerózy, může se jednat o projevy jiného onemocnění. V případě trvajícího podezření na jiné neurologické onemocnění vč. podezření na ro... Celá odpověď >

Problémy a nohama

Zdravím, chtěl bych se zeptat. Mám problém při chůzi pocit nejistoty, slabosti v nohou a mota se mi hlava pouze pri chůzi. V Noci mi brni nohy, ruce a půlka obličeje. Jak mám postupovat Děkuji Močička

Odpověď lékaře

Dobrý den. Z Vašeho dotazu není jasné, zda máte diagnostikované onemocnění. Pro případ, že není u Vás diagnostikováno onemocnění nervového systému, doporučuji interní a neurologické vyšetře... Celá odpověď >

Čekání na vyšetření

Dobrý den již před rokem a půl jsem měla paralýzu pravé ruku poté následovala kolečko kolem Rs kde my našli nějaké flíčky na mozku ale lumbální punkce čistá byla jsem odeslána do RS centra kde podle Dr můžu a nemusím mít Rs tak si mě tam ponechaly na pozorování a po roce znova do RS centra kdy musím projít znova magnetickou rezonancí míchy a páteře To čekání je hrozné po dobu čekání na to jak vše bude my přibylo spousty dalších problémů jako je zhoršení zraku bolesti různě po těle někdy komolým nedokážu Vlastě řict t co chci nebo jako by stuhnu,přidala se mi i počínající intenkontience , a nedokáži ani chodit na procházky,jakmile jdu více já 10 min tak mám bolesti pravé nohy a musím jen ležet špatně spím a jsem opravdu šíleně unavená musela jsem i zkrátit úvazek v práci na částečný který také nezvládám docházíme i k psychologovi protože moje psychika je jak na houpačce už vše trvá moc dlouho proto vás chci poprosit jak dlouho může toto kolečko trvat než se mohou vyjádřit

Odpověď lékaře

Dobrý den. Kolečko vyšetření trvá zpravidla od tří týdnů až po 2-3 měsíce, záleží na dostupnosti vyšetření v daném centru a nemocnici. Také záleží na charakteru výsledků, jak moc jsou pro R... Celá odpověď >

Projevy roztroušené sklerozy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na obtíže, které se projevovaly nejdříve brněním nohou a rukou, pak nastaly bolesti všech kloubů v těle, poté pískání a šumění v jednom uchu, velké bolesti hlavy, a zvýšená teplota cca po dobu jednoho měsíce. Posledním příznakem je chronické vertigo, kdy nejsem schopna udržet své tělo v rovnováze a neustále mě to táhne k jedné straně. Podstoupila jsem spoustu vyšetření – MRI mozku s nálezem zřetelných hyperintenzních okrsků v bílé hmotě peri i paraventrikulárně, především P bilat., kde místy splývavého charakteru (patrně se jednající o nespecifickou gliózu bez restrikce difúze), nejsp. vask. či pozánětlivé etio. EMG vyšlo v pořádku, evokovaně potenciály v SSEP DK s hraniční latencí, oční vyšetření v pořádku, ORL vyšetření v pořádku, vyšetření na endokrinologii ukázalo na strumu s hypertyreózou. Dostala jsem medikaci. Do dnešního dne přetrvává „pouze“ vertigo, bolesti kloubů na rukou a šumění v uchu. Má neuroložka vyjádřila podezření na RS a posílá mě ještě na vyšetření likvoru. Může se RS projevovat tímto způsobem s tímto nálezem na MRI? Moc děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď lékaře

Dobrý den. Popisovaný nález na MR je nespecifický, může se jednat o různá onemocnění – probíhající nebo proběhlá. Hypertyreóza sice může způsobovat hyperintenzní okrsky, ale ty bývají svou ... Celá odpověď >

Uznání invalidního důchodu

Dobrý den, prosím o radu, zda by mělo uznání částečného invalidního důchodu vliv na podávanou léčbu - mohu přijít o biologickou léčbu, pokud mi uznají částečný invalidní důchod? Předem vám děkuji

Odpověď lékaře

Dobrý den. Uznání částečného invalidního důchodu nikterak nevylučuje další podávání specifické imunomodulační terapie vč. léčby biologické. Léčba moderními DMD se nedoporučuje u pokročilých... Celá odpověď >

Šnace na zlepšení

Mám SPRS od 2014 a jsem na inv.vozíku.Je nějaká šance aspon na malé zlepsení.

Odpověď lékaře

Dobrý den. Zánětlivá dynamika onemocnění je největší na začátku onemocnění, navíc klinický průběh onemocnění, i v rámci dané formy, je vždy velmi individuální. Záleží také na symptomatické ... Celá odpověď >

Nežádoucí účinky léčby

Dobrý den pane doktore, mému manželovi 40 let, diagnostikovali RS. Od 13 let se léčí na Myastenii Gravis (2x denně Mytelase). V srpnu tohoto roku mu byla mu zahájena léčba 3x týdně injekčně Copaxone. Od té doby má cca jednou týdně horečky, bolest kloubů, zad. Odezní to různě, někdy za 6 hodin, jindy za 12 hodin... Můj dotaz zní, může ještě dojít k vymizení těchto potíží, při delším užívání? Velice vám děkuji za odpověď

Odpověď lékaře

Dobrý den. Popisované nežádoucí účinky léčby patří mezi méně časté. Pokud se však objevují pravidelně ve vazbě na aplikaci injekčního přípravku, potom je ke zvážení titrace dávky, případně ... Celá odpověď >

Mravenčení rukou a nohou

Dobrý den, Mám dotaz ohledně mého zdravotní stavu kdy jsem před zhruba dvěma měsíci podstoupil MR mozku kvůli časté bolesti hlavy. Naštěstí mi na nic nepřišli - vše bylo v pořádku. Ovšem teď poslední dobou se u mě objevují potíže s mravenčením u nohou a rukou někdy i obličeje mohlo by se jednat o RS ? Předem moc děkuji za odpověď

Odpověď lékaře

Dobrý den. V případě MR negativního nálezu se o diagnózu RS nejedná. Ale vzhledem k nově uváděným potížím bych zopakoval MR mozku, krční páteře a míchy, ale také krevní testy - revmatologic... Celá odpověď >

Roztroušená skleróza a sex

Dobrý den, můj muž má roztroušenou sklerózu. Vždy bylo milování krásné. Ale nyní je problém s mužovou chuti na milování, erekci a orgasmem, změnou citlivostí atd. Je možná spojitost s touto nemoci? Lze to zvládnout? Najít jinou cestu pro intimitu? Velice děkuji za vaše zkušenosti a informace dodatek: chybí mi milování, být propojení od začátku do konce

Odpověď lékaře

Dobrý den. Souvislost potíží, které uvádíte, je s RS velmi pravděpodobná. V současné době jsou však poruchy sexuálních funkcí dobře léčitelné. Je potřeba, aby se Váš manžel svěřil svému neu... Celá odpověď >

Podezření na RS

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, protože jsem značně vystresovaná. Jsem týden a něco po porodu a již 4 den mám zvláštní problémy. Průběžné mě po dobu 3 dnů s přestávkami bolela tupé hlava na temeni a za krkem a náhle mám rozostřené vidění, jakoby hůře vidím a mám problém rozpoznat třeba i SPZ, na větší nápisy musím zaostřovat. Předešlý den jsem již si skočila na urgentní příjem, protože jsem se měla tendenci motat a za volantem to nebylo dobre, jak kdybych měla kocovinu, kde mi bylo provedeno EKG a základní neurologické vyšetření s CT mozku. Výsledky byly uspokojive, jen nějaký lehký zánět někde, dali mi tekutý paralen, hořčík a šla jsem po 4 hodinách domu. Pak mě ale hodně bolela zase hlava, to jsem rozehnala paralenem a hermankovym čajem. Jenže rozostřené vidění pokračuje, bolest hlavy teď není, ale mám tendenci se motat trochu a být jaloby nejistá a trochu dezorientovana a taková slabost v rukách. Také jsem cítila lehký tlak v uchu, které mi bylo pro zánět stredousi pichano v srpnu a brala jsem atb. V lednu jsem měla ostřejší covid, ale po něm nějaké obtíže 4 měsíce a pak už v pořádku jsem zvládala těhotenství. Nyni čekám jeste na výsledky borelie a serologie z neurologie. Ale jsem značně ve stresu a bojím se RS. Porod je třetí v horizontu 4,5 roku a ač byl rychly, byl vyvolavany, ztratila jsem více krve a musela mi být provedena revize dělohy bez anestezie. Dostávala jsem po 3 dny injekce na ředení krve a paralen na bolesti. V porodnici byl problém s rozjetim laktace, nyní kojim + dokrm UM. V noci se na kojení budim tak 2x až 3 x jinak spíme. Vím že mám i problém s krční páteří a tak nějak tiše doufám v toto. Jsem značně roztekana a podrážděná, třeba je to psychického rázu, mam značný frmol. Chci to dále řešit a idelne podstoupit MR. Prosím o názor. Moc děkuji a přeji hodně zdravi.

Odpověď lékaře

Dobrý den. Pro vyloučení RS je nutné provedení MR mozku a míchy. V případě nespecifického nálezu na MR lze provést další vyšetření, jak klinická, tak i laboratorní, která nasměrují lékaře d... Celá odpověď >