Domů / Poradna lékaře

Poradna lékaře

Poradna lékaře

Léčbu roztroušené sklerózy dělíme na léčbu akutní (léčbu ataky), léčbu dlouhodobou (užívanou i v době klidu) a léčbu symptomatickou (zaměřenou cíleně na konkrétní obtíže). Zejména dlouhodobá terapie roztroušené sklerózy podléhá od 90. let prudkému vývoji. Neustále se objevují nové léky, tzv. chorobu modifikující (DMD), označované také jako „biologická léčba“, které obraz nemoci významně mění. V současnosti jsou k dispozici DMD jak pro primárně progresivní formu roztroušené sklerózy, tak i pro ostatní formy nemoci.

Vaše dotazy

Dotaz 1061

Dobry vecer, zhruba 20 let trpim roztrousenou sklerozou. Ataky jsem mela v horizontu petiletek, vzdy preleceno solumedrolem, ktery jsem dobre snasela. Posledni dva roky jsem bez lecby, v ramci planovani tehotenstvi, predtim cca 5 let gilenya. Na zacatku cervence jsem dostala dalsi ataku, ktera byla horsi nez vsechny predchozi, solumedrol nezabral, nasledovala hospitalizace a preleceni flebogammou. Porad se necitim dobre, videni je porad dvojite a obraz mi neustale ujizdi. Muj pan neurolog mi doporucil tysabri v ramci terapie. Je mozne, ze se muj zdravotni stav po podani leku aspon mirne zlepsi, protoze v podstate “nevidet” je velmi omezujici. Dekuju moc za odpoved, Ivana.

Odpověď lékaře

Dotaz čeká na odpověď lékaře

Dotaz 1060

Dobrý den. Mám jeden dotaz. Na posledním braním krve, teda aspoň to přisuzuji tomu , mi jakoby začalo v ten den mravenčení po těle. Pocit pálení či jak to nazvat. I v chodidlech u prstů. Teda aspoň myslím. Já jsem totiž od zkouškového schopen si vsugerovat téměř cokoliv takže opravdu netuším. Může to souviset i se stresem ? Není to po celý den, ale jakmile jsem v klidu mám právě takový pocit mravenčení končetin , někdy obě. Chápu , že takhle na dálku mě nemůžete diagnostikovat, ale můžete mi aspoň zkusit poradit jestli se nemůže jednat o RS ? Mě přijde, že jsem si předtím začal něco o tomto onemocnění dohledávat a pak nastalo mravenčení. Ještě bych dodal, že jsem v červenci měl autonehodu, kdy do mě naboural zezadu člověk, a jak to semnou škublo, na rtg zjištěna pohlá, krční páteř. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jinak jsem dárce krve, nedávno jsem byl na odběrech při preventivní kontrole a všechno ok.

Odpověď lékaře

Dobrý den. Roztroušená skleróza má tolik příznaků, že pokud člověk začne hledat, většinou se s některým popisovaným problémem ztotožní. Je dost nepravděpodobné, že by Vaše potíže byly od RS.... Celá odpověď >

Dotaz 1059

Dobrý den, už asi 4 roky chodím na neurologii s bolesti hlavy, přesněji za levým okem, takový tlak a bolest při pohybu očí. Oční vyšetření v pořádku, magnetická rezonance mozku v pořádku, mám brát antidepresiva, což jsem odmítla, tak prý odmítám léčbu. Beru pouze léky na bolest a magnosolv. V květnu mi začaly brnět nohy od šlapek k lýtkům. Šla jsem znova na neurologii, emg je v pořádku a rezonance bederní páteře také, výsledky byly až tento tyden. Mám se pouze sledovat a přijít v prosinci na kontrolu. Stále se to spíše zhoršuje, brní výrazněji hlavně teda v klidové fázi když sedím, ležím, nechodím. Napadla mě RS, ale pokud jsou všechny výsledky v pořádku?

Odpověď lékaře

Dobrý den, děkuji za dotaz. Pokud jsou všechny výsledky v normě, RS nemáte. RS je vidět na magnetické rezonanci a je poznat i podle neurologického vyšetření. Co se týká brnění nohou, doporuč... Celá odpověď >

Dotaz 1058

Dobrý den, mám 34 let, čím dál častěji mi brní nohy a ruce - dlaně, rozostřené vidění na pravé oko, vždycky se upraví po 2 až 3 dnech. Z výsledků toto Imunologie - typ 3 - oligoklonální pásy nalezeny v likvoru 5 a seru 2. Pásy v séru mají protějšek v likvoru. Pásy migrují v neutr. a lakal. oblasti. Nález svědčí pro velmi diskrétní intrathekální syntézu oligoklon. IgG. MR mozku - periventrikulárně drobná demyelinzační ložiska - nález susp. pro RS - Venozní angiom F pravo Ostatní neurologická a oční vyšetření v pořádku. Poprosím o názor zda to je RS nebo není

Odpověď lékaře

Dobrý den, podle klinických potíží, nálezu v likvoru a na MR bych se přikláněla k možnosti onemocnění R.S. K dalšímu upřesnění hodně přispěje dynamika procesu. To znamená, že ( pokud se jedn... Celá odpověď >

Dotaz 1057

Dobrý den, od 16-17 let trpím mzitkami před očima( po toxické psychóze a užívání léku-antipsychotik) a poslední dobou mi začali dost vadit a víc je vnímám (obrazce, světla, takové blesky před očima, poletujici čárky), občas mezi lidmi z ničeho nic začnu divně vnímat prostor je to zvláštní a nejde to popsat a k tomu se přidali mdloby, zmatenost, nesoustredenost, zmatek v hlavě, občas nemůžu přijít na nějaká slova… Občas bývám dost podrazdena a ještě k tomu me teď začaly brnet nohy i trochu bolest levého chodidla a ruce mě brni( to jsem si myslela ze je infarkt, aˇe deje se mi to furt poslední dobou), nevím jestli je to psychické jelikož jsem i hypochondr a trpím uzkostmi od 19 let, strašně se bojím RS… minuly rok jsem prodělala nádorové onemocnění, naštěstí byl nádor vyoperovan a vše je v pořádku, ale teď se zase bojím tohoto :( Jsem objednána na MR, myslíte ze by to mohla byt RS?

Odpověď lékaře

Dotaz čeká na odpověď lékaře

Dotaz 1056

Dobrý den, od 16-17 let trpím mzitkami před očima( po toxické psychóze a užívání léku-antipsychotik) a poslední dobou mi začali dost vadit a víc je vnímám (obrazce, světla, takové blesky před očima, poletujici čárky), občas mezi lidmi z ničeho nic začnu divně vnímat prostor je to zvláštní a nejde to popsat a k tomu se přidali mdloby, zmatenost, nesoustredenost, zmatek v hlavě, občas nemůžu přijít na nějaká slova… Občas bývám dost podrazdena a ještě k tomu me teď začaly brnet nohy i trochu bolest levého chodidla a ruce mě brni( to jsem si myslela ze je infarkt, aˇe deje se mi to furt poslední dobou), nevím jestli je to psychické jelikož jsem i hypochondr a trpím uzkostmi od 19 let, strašně se bojím RS… minuly rok jsem prodělala nádorové onemocnění, naštěstí byl nádor vyoperovan a vše je v pořádku, ale teď se zase bojím tohoto :( Jsem objednána na MR, myslíte ze by to mohla byt RS?

Odpověď lékaře

Dobrý den. Pokud Vás mžitky před očima trápí od 17ti let, pak je velmi nepravděpodobné, že by se po letech takto začala projevovat RS. Brnění může být i hodně zhoršeno psychikou a minerálovo... Celá odpověď >

Dotaz 1055

Dobrý den, chtěla bych pomoc kamarádce. Má RS už několik let, její pohyblivost se velmi zhoršuje, ale moc se snaží ujít alespon několik kroku denně, dokonce používá i auto. Moc si přála do lázní. Lázně samozřejmě dostala, ale na druhý den ji poslali domů, že nemají asistentku, kterou by potřebovala. Vím, jak je pro ni obtížné a namáhavé znovu absoulvovat vyšetření atd. na novou žádost. Moc ráda bych jí nějak pomohla. Prosím, poraďte mi, kam by mohla do lázní, kde by jí pomáhala asistentka. Z rodiny s ní nemůže nikdo. Já bych zvládla týden, ale víc je pro mě už ze zdravotních důvodu nemožné. Děkuji moc za odpověď!

Odpověď lékaře

Dobrý den, Podmínkou absolvování lázeňské terapie je soběstačnost v každodenních úkonech. Osoba musí být schopna se přesunout na procedury, do jídelny atd. Lázně mají tzv. hotelový typ ubyto... Celá odpověď >

Dotaz 1054

Dobrý den, je mi 53 let a mám po úrazu páteřeTh 5-7,mimo jiných potíží mám silné spazmy v nohách a mám potíže při chůzi, četl jsem o injekcích botoxu do svalů,ale nic o tom nevím ani na koho se mám obrátit, nemůžete mi prosím poradit, děkuji za odpověd.

Odpověď lékaře

Dobrý den, botulotoxin se pro léčbu neurologických poruch používá ve specifických případech. Po poranění páteře většinou tehdy, je - li poraněna mícha nebo nervové kořeny a dochází ke svalov... Celá odpověď >

Dotaz 1053

Dobrý den, je mi 48 let a při MR mozku + MR intrakraniálních cév mi bylo zjištěno: v hluboké bílé hmotě jsou jen ojedinělá velmi drobná (milimetrová) T2 a FLAIR hypersignální ložiska. Občas mívám, cca 1x za 3 měsíce, nepříjemné šimrání až štípaní v obličeji. Občas po probuzení brnění v pravé horní končetině. Bylo mi řečeno, že vzhledem k věku je to normální stav, bez další léčby. Bude se můj stav směrem k RS zhoršovat? Pakliže ano, jak se preventivně zachovat, aby se to dělo pozvolna nebo vůbec? Děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře

Dobrý den, děkujeme za dotaz, ale musím vás poprosit o jeho doplnění. To, že na MR jsou popsaná ojedinělá hypersignální ložiska, není ještě diagnosou roztroušené sklerózy. Nebo, pokud vám ta... Celá odpověď >

Dotaz 1052

Dobrý den, je mi 48 let a při MR mozku + MR intrakraniálních cév mi bylo zjištěno: v hluboké bílé hmotě jsou jen ojedinělá velmi drobná (milimetrová) T2 a FLAIR hypersignální ložiska. Občas mívám, cca 1x za 3 měsíce, nepříjemné šimrání až štípaní v obličeji. Občas po probuzení brnění v pravé horní končetině. Bylo mi řečeno, že vzhledem k věku je to normální stav, bez další léčby. Bude se můj stav směrem k RS zhoršovat? Pakliže ano, jak se preventivně zachovat, aby se to dělo pozvolna nebo vůbec? Děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře

Dotaz čeká na odpověď lékaře