Domů / Poradna lékaře

Poradna lékaře

Poradna lékaře

Na dotazy týkající se roztroušené sklerózy odpovídá prof. MUDr. Jan Mareš, Ph.D., MBA, z neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.


Souhlasím, aby společnost MeDitorial, s.r.o., se sídlem Sokolská 31/490, 120 26 Praha 2, IČO 27199151 (dále jen „Společnost“), zpracovávala mé osobní údaje pro účely mé registrace a využití služeb vzdělávacích a populárně naučných webů z oblasti zdravotnictví provozovaných Společností a to včetně soutěží v rámci těchto služeb pořádaných, v souladu se zákonem č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů a v souladu s nařízením č. 2016/679 Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (dále jen „obecné nařízení o ochraně osobních údajů“) a to maximálně na období 5 let od poslední aktivity uživatele nebo do odvolání tohoto mého souhlasu.

Současně souhlasím, aby Společnost zpracovávala zvláštní kategorii osobních údajů o mém zdravotním stavu, které Společnosti sdělím, za účelem vypracování odpovědi odborníka v internetové Poradně, pokud takovéto služby využiji. V takovém případě souhlasím, aby Společnost mnou poskytnuté osobní údaje, a to jak jmenné a adresné, tak osobní údaje zvláštní kategorie osobních údajů o mém zdravotním stavu zpracovávala a dále poskytla spolupracujícím odborníkům, kteří se budou zabývat mými dotazy v rámci zvolené internetové poradny na základě mého výslovného dotazu či požadavku.

Vaše dotazy

Oteklé tváře

Dobrý den, dva měsíce mám diagnostikovanou RS. Momentálně již dobírám MEDROL na léčení první ataky, která se projevila zamlženim oka a silné bolesti hlavy. Chtěla jsem se zeptat už tři dny mě brní koutky rtů a mám hodně citlivé tváře, které mám tedy i hodně oteklé. Může to být ataka? Nejsem v tom ještě moc zběhlá. Moc děkuji

Odpověď lékaře

Dobrý den. Otok obličeje může být doprovodným projevem léčby kortikosteroidů. Přetrvávající brnění koutků lze hodnotit jako projev RS, o kterém prosím informujte Vašeho ošetřujícího neurolo... Celá odpověď >

Svírání hrudníku

Dobrý den, prosím o radu jak si poradit se svíráním kolem hrudníku, které ztěžuje nádech a působí jako svěrací kazajka. Jaké léky či cvičení je pro tento příznak vhodný. Lyrika na tyto potíže vůbec nezabírá. Děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře

Dobrý den. Potíže, které popisujete, mohou být jak skeletárního, tak míšního původu. V obou případech nám pomůže MR hrudní páteře a míchy a RTG, event. CT hrudníků. Podle výsledku se potom ... Celá odpověď >

Bolest lícní kosti

Dobrý den, před rokem mě začala pobolívat lícní kost pravé tváře. Bolest byla zpočátku občasná, ale pak každodenní, tupá, šířila se do dásní. Absolvovala jsem vyšetření u praktické lékařky (krevní testy, crp v pořádku), na ORL, u očního, u zubaře, na neurologii (ct mozku bez nálezu, trojklanný nerv bez útlaku) a skončila v poradně pro onemocnění čelistního kloubu. Ale pan doktor není přesvědčen, že původcem potíží je kloub. Před 5 týdny jsem se probudila s omezeným otvíráním úst na 2 cm a od této doby se bolesti objevují i na levé straně. Mám neustálé stěhovavé tlaky a pocity tuhnutí jak žvýkacích svalů ( ty mám velmi unavené, zvláště při mluvení) tak v čelistech, divné tlaky na horním patře, pobolívání zubů a dásní (vše stěhovavé bolesti) a každý den se mi objevuje zvláštní pocit tuhnutí všech zubů (podobný jako po lokální anestezii), někdy trvá krátce, někdy i hodinu a opakuje se několikrát denně. Mohou být tyto potíže neurologického původu, mám strach z RS.

Odpověď lékaře

Dobrý den. Potíže, které popisujete mohou být neurologického původu. Obličej a zuby jsou inervovány z části mozku, které říkáme mozkový kmen. Zánětlivé změny této struktury mozku dokážeme l... Celá odpověď >

Krevní testy

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se dá roztroušená skleroza odhalit i nějakým krevním testem. Jestli hodnoty nějakého testu na ní můžou ukazovat. Děkuji.

Odpověď lékaře

Dobrý den. V současné době neexistuje krevní test, kterým by se dala RS prokázat. Dokonce nelze na základě výsledků krevního vyšetření vyslovit podezření na toto onemocnění centrální nervov... Celá odpověď >

Očkování proti Covid-19

Dobrý den, doporučili byste lidem s RS či jinou autoimunitni chorobou třetí dávku vakcíny proti covidu? Nebo už je imunita nastartovaná až dost? Děkuji

Odpověď lékaře

Dobrý den. Bohužel zde neexistuje univerzální odpověď, ale zatím s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci spíše ne. Určitě bych zvažoval riziko očkování versus přínos u konkrétního pa... Celá odpověď >

Nárok na invalidní vozík

Dobrý den, Mám jíž několik let RS stupeň 6, velice špatně chodím s holemi max. 100 metrů s nestabilitou. Mám prosím nárok od pojišťovny na invalidní vozík? Děkuji

Odpověď lékaře

Dobrý den. Vašem případě se sice nejedná o úplnou ztrátu schopnosti chůze, ale o její výrazné omezení navíc spojené s poruchami stability a rizikem pádů. Bude záležet na pečlivosti posouzen... Celá odpověď >

Dotaz 1069

Dobrý den, je mi 42 let, 8 let trpím chronickým únavovým syndromem. Před třema lety jsem měla poprvé divnou ataku, z ničeho nic mě začaly pálit obě ramena současně a toto pálení a brnění jelo dolů k prstům a současně nachvili mi to obě paže paralizovalo. Trvalo to celé asi minutu. Pak byl asi půl roku klid. Teď se mi to děje každých 14 dní. Mohlo by se jednat o nějaký příznak RS? Mám strach.

Odpověď lékaře

Dobrý den, děkujeme za Vaši otázku. Roztroušená skleróza se může projevovat celou řadou potíží od různého brnění, svalové slabosti, svalové lřeče, potíže s rovnováhou a koordinací, potíže s ... Celá odpověď >

Dotaz 1068

Dobrý den, na mojí poslední kontrole mi můj lékař doporučil se s moji diagnózou RS očkovat. Po léčbě interferonem beta která byla ukončena stále čekám na novou(cca měsíc). Ráda bych věděla zda se mohu očkovat před podáním nové léčby. Do RS centra dojížím několik km a proto se obracím na Vás. Děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře

Dobrý den, ano, můžete se nechat proti covidu 19 (zřejmě myslíte toto očkování) nechat naočkovat i před léčbou. Jste rizikový pacient stran nákazy covidem, kdy by byl špatný průběh onemocněn... Celá odpověď >

Dotaz 1067

Dobry den, behem posledniho mesice se u mne objevila nesiutecna bolest abou ramen, nemuzu spat, otocit se na posteli ci delat jakykoliv rammeni pohyb bez bolesti.. narustalo to postupne asi mesic a po vsech moznych testech(krve, znovu lumbalka) mne napada uz jenom Aubagio. Muj doktor tvrdi ze by to tim byt nebylo, ze se s tim jeste nesetkal, i kdyz neco podobneho je v nezadoucich ucincich…. ani tramadol moc nepomaha :( Dekuji

Odpověď lékaře

Dobrý den. V rámci léčby Aubagiem se tento problém nevyskytuje, bylo by to extrémně vzácné a i tak je nutné nejprve nutné vyloučit jinou příčinu. Kromě neurologa by Vás měl vidět i ortoped a... Celá odpověď >

Dotaz 1066

Dobrý den. Je mi 32 let a před dvěma lety mě přepadla náhlá silná únava, křeče v celém těle, motani hlavy, bolesti a tíha končetin, přidala se silná uzkost, dezorientace a pocity nepřítomnosti. Tento stav trval skoro 2mesice kde jsem nebyla schopna fungovat. Měla jsem vyšetření Mr, ct v pořádku, eeg mírně labilni záznam a nesp ostré vlny, emg ukázalo tetanii. Od té doby se pořád necitim dobře. Mám problém se svaly, hlavně nohou, když nějakou dobu sedím nebo ležím, hlavně Teda po ránu když vstanu z postele tak se musím trošku rozchodit a držet se něčeho u postavení, nohy mě bolí a jsou moc ztuhlé.. Jsem 5mesicu od porodu, v 8mesici těhotenství jsem měla výpadek zorného pole, zrak se vrátil do normálu za 30 min a oční vyšetření v pořádku..asi 14dni po porodu mam ale problém s očima, některé části předmětů se mi trepotaji, někdy rychle mizí,blikaji, pokud se dívám na nějaké vzory tak se pohybují. Vrátila se mi z toho uzkost a mívám často zase ty pocity nepritomna,spatna paměť. Neurolozka se vyjádřila od stolu, že to může být z únavy atd.. Takže žádné vyšetření kromě eeg které bylo v pořádku, nemám. Našla jsem si jiného neurologa, který mě bude posílat opět jako před dvěma lety na MR. Chtěla jsem se zeptat, když bylo předtim vyšetření v pořádku jestli by se přece jen mohlo ukázat že se jedná o rs? Děkuji moc za odpověď

Odpověď lékaře

Dobrý den, problémy, které vás trápí sice nevylučují RS nemoc, a proto doporučuji si nechat MR zopakovat. ( nijak vám neuškodí a důležité je porovnání nálezu s tím minulým, jstli došlo ke zm... Celá odpověď >