Domů / Poradna lékaře

Poradna lékaře

Poradna lékaře

Léčbu roztroušené sklerózy dělíme na léčbu akutní (léčbu ataky), léčbu dlouhodobou (užívanou i v době klidu) a léčbu symptomatickou (zaměřenou cíleně na konkrétní obtíže). Zejména dlouhodobá terapie roztroušené sklerózy podléhá od 90. let prudkému vývoji. Neustále se objevují nové léky, tzv. chorobu modifikující (DMD), označované také jako „biologická léčba“, které obraz nemoci významně mění. V současnosti jsou k dispozici DMD jak pro primárně progresivní formu roztroušené sklerózy, tak i pro ostatní formy nemoci.

Vaše dotazy

Dotaz 1030

Dobrý den. Asi od června tohoto roku mě občas tak trochu píchá různě po těle. Neni to ale jen na jedné polovině těla, třeba mě to píchne na levém chodidlu a za 2 vteřiny na pravé ruce. Je to ale tak slabé, že to skoro ani nevnímám a nezhoršuje se to. Někdy to mám, někdy ne. Žádné jiné příznaky nemám. Dnes mě ještě začal brnět prst na pravé ruce a to tak, že chvíli brní, chvíli ne. Přijde mi že pomáhá hořčík. Mohla by to být RS? Děkuji

Odpověď lékaře

Dobrý den, děkujeme za dotaz. Můžete být klidná, nejedná se o RS. Vaše potíže nepatří do obrazu žádné vážné nemoci. Jedná se o zvýšenou dráždivosti nervových zakončení. Jak sama uvádíte, můž... Celá odpověď >

Dotaz 1028

Dobrý den, již 5.rokem po prodělané viróze mám pocit slabosti a rozechvělosti v nohou (občas i v celém těle) - trvá to vždy tak 2 týdny a následuje týden, kdy se cítím v pořádku. A situace se takto stále opakuje. K tomu se v loňském roce přidalo pálení ústní dutiny a nedávno bolesti kloubů a hlavy. V loňském roce mi byly zjištěny protilátky na boreliózu. Nález na ORL v pořádku, na neurologii nasazena antidepresiva (velký účinek se ani po půl roce užívání na mém stavu neprojevil). Prosím o Vaši radu. Předem děkuji.

Odpověď lékaře

Dobrý den, určitě bych provedla odběry krve (pokud neproběhly na dané markery) na krevní obraz, sedimentaci, zánětlivé parametry, hormony štítné žlázy, cukr v krvi a revmatoidní faktor. Dále... Celá odpověď >

Dotaz 1022

Dobrý den, na MR mi bylo zjištěno supratentoriálně paravntrikulárně při trigonu levé postranní komory v T2 a Flair hypersignální ložisko 4mm. Asi 3/4 roku mi píská v hlavě a je to čím dál silnější. Před rokem mě bolelo ucho a celý pant, letos v létě se to vrátilo. Taky mívám problémy s močením, občas musím moč ze sebe jakoby vytlačit, samo to nejde. Jdu na vyšetření na neurologii, ale chci se vás zeptat, jestli mi můžete říct předběžně o co jde? Děkuji.

Odpověď lékaře

Dobrý den, děkujeme za dotaz. Ložisko na mRI mozku nesouvisí s vašimi potížemi. Je velmi malé a v dané oblasti vám nemůže působit potíže. Zdrojem vašeho pískání v uchu nebo v hlavě může být ... Celá odpověď >

Dotaz 1021

Dobrý den chtěla jsem se zeptat trpim latentni tetanii a pani doktorka mi dělala odběr krve celkový krevní obraz a zajímalo by mě jestli by poznala z odberu i rs ? Jsem ted často unavena ale všechny mineraly a vše jsem měla v normě

Odpověď lékaře

Dobrý den, děkujeme za dotaz. RS nelze z odběrů zjistit. Diagnoza se provádí MRI mozku a lumbální punkci. Nemusíte mít strach, RS nemáte. Ta se projevuje několika příznaky dohromady. Patří k... Celá odpověď >

Dotaz 1019

Moje dcera vydává zvuky které nedokáže ovlivnit. Bylo to již dříve ale od doby co jsou prarodiče s kterými bydlí nemohoucí stará se o a oni ji vyloženě zeptají. Ne schválně ale babička je komandant a dcera i přes moje varování jí neumí říct ne na cokoliv. Pomozte jí prosím.

Odpověď lékaře

Dobrý den. Ráda bych Vás ocenila, že nepodceňujete situaci a hledáte řešení! Pokud i dcera vnímá svůj stav jako problém a chce jej řešit, pak nejvhodnější postup je kontaktovat svého praktic... Celá odpověď >

Dotaz 1018

Dobrý den, léčím se s roztroušenou sklerózou již několik let a lék, který v současné době užívám, jsou Plegridy. Problém ale je, že mi kvůli zdravotním potížím a následných odběrech krve zjistili na hematologii neutropenii a pokud výsledky krve nebudou lepší,tak mě čeká ještě sternální punkce.Chtěla jsem se zeptat na možnou souvislost neutropenie s užíváním Plegrid.U Plegrid totiž jako vedlejší účinek léku neutropenie uvedená je a v poslední době jsem i vypozorovala,že když si píchnu Plegridy,tak se mi potíže které mám a mohou souviset s neutropenií výrazně zhorší a není mi vůbec dobře,po několika dnech je to mírně lepší,ale pak mám opět injekci a je to zase špatné,posledně jsem po aplikaci injekce následující den skoro i omdlela.Z pochopitelných důvodů mám tedy veliké obavy si další injekce dávat, protože mohu rovnou očekávat, že to nebude dobré.Mohou tedy Plegridy a neutropenie souviset?

Odpověď lékaře

Dobrý den. Užívání léku Plegridy a neutropénie spolu souviset mohou. Plegridy mohou neutropénii vyvolat. Obvykle dochází k poklesu bílých krvinek po aplikaci, pak se hladina vyrovná. Mohou a... Celá odpověď >

Dotaz 1016

Dobrý den, první ataka RS v 7/2020 (okohybná porucha, diplopie, vertigo). Ataka trvala 2 měs. Celou dobu mi bylo neskutečně zle, ale potíže úplně odezněly. Od 10/2020 léčba Rebif44. Bez potíží do 2/2021. Pak stres, viróza (asi Covid), podán Solumedrol 3g pro zhoršené vidění do dálky, pocity motání hlavy. Zhoršení stavu. Extrémní únava, závratě, tuhnutí zad, šíje, obličeje, zhoršené vidění do dálky, pocit chřipky, vadilo světlo, hluk. Hospitalizace v 5/2021 pro přetrvávající potíže. Závěr: Únavový syndrom. Pomohli infuze hořčíku, novalginu, diazepamu ihned na závratě, postupně na tuhnutí. Po propuštění domu se závrať vrátila, doteď trvá únava, slabost v rukou a nohou, chřipkový stav, nedoostření očí do dálky, pocit mírného tuhnutí zad, bolesti zad. V 6/2021 byla změna léčby Rebif44 na Copaxone z důvodu anémie a vyšších jaterních testů. V klidu potíže ustávají, nejlépe zabírá odpočinek. Po lehčí aktivitě opět potíže. Půl roku jim vitamíny, teď hořčík, zkouším bylinky. Cvičení spíš stav zhorší, i když na pár týdnů pomohlo od závratě. Můžu se zeptat, čím je to způsobeno a jak si pomoct? Děkuji.

Odpověď lékaře

Dobrý den. Bohužel lze velmi obtížně rozpoznat, které příznaky jsou čistě od RS a které mohou být ev. následkem virózy. Píšete, že jste nejspíše měla COVID. Z Vaší otázky nevyplývá, zda Vám ... Celá odpověď >

Dotaz 1015

Dobrý den,již delší dobu trpim bolestmi a necitlivostiípraveho stehna. Můžet to být způsobem injekcemi,které si do stehna píchám nebo je to projev ataky? Trvá to již delší dobu, mazala jsem to rúznými mastmi a nic nezabírá. Mám raději navštívit svou neuroložku?

Odpověď lékaře

Dobrý den, nejsem si jistá jaké injekce si přesně pícháte a jestli již máte RS nebo se jí obáváte. Pokud bych předpokládala, že se léčíte Copxone, pak bolestivost a necitlivosti v oblasti vp... Celá odpověď >

Dotaz 1014

Dobrý den v lednu jsem prodělala první ataku RS zanet ocniho nervu nějak koncem ledna mě k tomu začali i fascikulace a záškuby končetin beru antidepresiva beru rivotril ale nic nepomáhá je srpen a už mě to vysiluje v rs mě řekli že je to psychické u psychiatra me řekli že to s psychiky není takže jsem nenašla nikde pomoc ani pochopení mám to v nohách hlavně lytko a stehna po čase se to přemístilo už i na ruce buď to jednou tak tikne nebo to začne tikat opakovaně až takové pohyby jakoby a někdy když ležím hlavně mě škubne ruka noha trup prst proto se ptám kde mám hledat pomoct nebo kam se obrátit? Může toto způsobit RS ? Na mozku mám 12 lezi nespecificke demyelinizace do 3,5mm ulozeny periventrikularne nepříznive ke komorovemu systému lumbalní punkce potvrdila rs picham si od března rebiff44 .ještě musím teda říct že celý leden sem měla šílený stres který trval až do diagnózy v březnu a byla jsem po kovidu moc vám děkuji za jakoukoliv radu

Odpověď lékaře

Dobrý den. Nemyslím si, že cukání svalů by souviselo s RS. Může se jednat o zvýšenou nervosvalovou dráždivost, která je často spojena s nedostatkem minerálů, stresem, potížemi se štítnou žlá... Celá odpověď >

Dotaz 1012

Dobrý den, je mi 31 let a nyní jsem léčena Tysabri. V květnu 2021 jsem prodělala ataku, byla jsem přeléčena solumedrolem pro relaps s dominující spastickou paraparezou PDK. Chci se zeptat, zda je možné, že proběhne ataka, bez nálezu na MR? V červenci jsem byla na kontrolním magnetu a nález je stacionární. Děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře

Dobrý den. V běžné klinické praxi se pravidelně kontroluje MR mozku a s tím většinou část krční míchy - snímá se to najednou. Paraparéza může být způsobena míšním ložiskem v hrudní míše a ní... Celá odpověď >