#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / Bolest zad

Bolest zad

Bolest zad

Bolest zad

Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat-je mi 49 let,
rok 2016 velká skvrna od klíštěte ,neřešila jsem,až když jsem začala mít problémy s řečí,mravenčení,brnění,nesnesitelné bolesti zad až ke změně zaměstnání po 30letech..
Z lum.punkce 2018 a výsledky krve nyní stejné,IgM 2.12,IgG 4.82,
MR mozku-ložiska nejspíše pozánětlivé nebo postischemické etiologie;nebo kombinace.
Nikde jsem nedostala vysvětlení,o co vlastně jde,mám roky nesnesitelné bolesti,v chrán.dílně pracuji na zkr.úvazek,ze všech vyzkoušených léků mi pomáhá Rivotril.
Nesnesitelné bolesti zad,neudržení rovnováhy,rozmazané vidění...musela jsem 2x změnit zaměstnání,vzdát se koníčků...
Prosím o radu,nevím jak to řešit,co mi vlastně je,děkuji.

Odpověď lékaře

Dobrý den.

Bohužel nemám k dispozici veškerá provedená vyšetření včetně jejich jejich výsledků na to, abych se dokázal k Vašim obtížím a jejich příčině seriózně a relevantně vyjádřit. Nicméně kožní projevy po přisátí klíštěte, vyšší titr protilátek IgM (předpokládám antiboreliových) ukazují na infekční komplikaci s indikací k přeléčení antibiotiky. Samozřejmě, pokud by se prokázala odpovídající aktivita i v likvoru (protilátky, western blot, PCR) přeléčení neuroboreliózy by vyžadovalo antibiotika s přestupem do centrálního nervového systému přes krevně mozkovou bariéru s delší dobou léčby.

Někdy se obtíže vyskytují jako důsledek více příčin. Je proto s ohledem na aktuální klinický stav provést i vyšetření v rámci širší diferenciální diagnostiky a vyloučit souběh s jiným onemocněním. To zůstává v kompetenci Vašeho ošetřujícího lékaře – dermatologa, neurologa či infektologa.

Zobrazit všechny dotazy