#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / Brnění končetin

Brnění končetin

Brnění končetin

Brnění končetin

Dobrý den,

můj dotaz se týká jistých příznaků, které se mi objevují přibližně půl roku. Vždy mi začne brnět noha od kolene dolů a ruka od loktu dolů. Někdy mi pravé končetiny lehce brní, jindy tuhnou. Poté se přidá bolest zad. Vždy na pravé straně u lopatky. Poprvé se mi tyto příznaky objevily minulý rok v červenci, trvaly zhruba měsíc. Byla jsem vyšetřena neurologem. MRI mozku a míchy normální nález, vyšetření SSEP také normální nález, EEG také v pořádku.
Od té doby se mi tyto příznaky vrátily v lednu po chřipce, opět trvaly přibližně 3 týdny a nyní mám po artroskopii čelistního kloubu a asi týden poté, opět ty samé příznaky. Mohlo by se prosím i přes vyšetření, které bylo v pořádku jednat o příznaky RS?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď lékaře

Dobrý den.

Příznaky, které popisujete, tj. brnění a tuhnutí pravostranných končetin, bolesti v zádech u lopatky a které jsou intermitentního charakteru a mají tendenci se vracet, si zaslouží jistě pozornost lékařů řady odborností – neurolog, internista a revmatolog, ortoped, a event. i další specializace. Jako neurolog bych doporučil kontrolní MR mozku a míchy (event. s podáním paramagnetické kontrastní látky), dle nálezu na MR případné doplnění doplnění lumbální punkce a likvorové vyšetření zahrnující základní parametry - stav hemato-likvorvé bariéry (HLB), proteinorhachie, glykorhachie, koncentrace chloridů v likvoru, kvantitativní a kvalitativní cytologie, event. i spektrofotometrie a zejm. stanovení intratékální syntézy imunoglobulinů zejm. IgG výpočtem (Index IgG) a lépe i kvalitativně pomocí izoelektrické fokuzace a imunofixace likvoru a séra k posouzení event. intratékální porce jednotlivých tříd imunoglobulinů, ale i lehkých řetězců kappa a lambda. Zajímá nás porce oligoklonálních pásů, zejm IgG (OCB) v likvoru, které nemají korelát v séru (vzorec II a III dle mezinárodního konsenzu). Rovněž doporučuji elektrofyziologická vyšetření zahrnující VEP, SSEP, MEP, event. BAEP.

Při klinickém podezření na možnost periferní, event. smíšené léze centrálního i periferního motoneuronu je metodou volby elektrofyziologická vyšetření v rámci EMG.

Zobrazit všechny dotazy