#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz

Dotaz

Dobrý den,
v lednu jsem začala mít problémy (špatné vidění na pravé oko,mírná bolest nebo mravenčení v nohou,občasné motání hlavy). Byla jsem poslána na MR,VEP vyšetření a k očnímu. Zánět očního nervu se nepotvrdil a MR byla také negativní. Půl roku jsem měla klid,ale problémy se mi teď vrátily (mírné motání hlavy,hlavně při předtím pohybu,bolest nebo mravenčení nohou a trošku rukou,avšak ne každodenní a ne nějak intenzivní). K neurologovi jdu až za 2 měsíce. Je možné,že by to přeci jen mohla být RS a případně ataka? U praktického lékaře jsem nyní absolvovala veškeré krevní testy a také testy na boreliózu,vše v normě a borelioza se vyloučila. Už si občas připadám bezradná. Děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře

Dobrý den.
Vámi popisované potíže nemusí nutně znamenat roztroušenou sklerózu, resp. její iniciální klinické příznaky s možností budoucího vývoje RS. Je třeba provést celou řadu vyšetření k vyloučení jiných příčin Vašich potíží. Spektrum indikovaných laboratorních testů vychází z nálezu při klinickém vyšetření. Vedle tedy již provedených pomocných vyšetření (MR, VEP, krevní testy) jsou ke zvážení i další testy vycházející z Vašeho klinického nálezu, který určí jaké testy a v jakém časovém sledu budou provedeny. V úvahu přicházejí např. testy revmatologické, stanovení kardiolipinových protilátek, neurosonologické vyšetření magistrálních tepen mozku, echokardiografické vyšetření, kontrolní vyšetření MR mozku a míchy a také lumbální punkce s vyšetřením mozkomíšního moku.
Doporučuji absolvovat kontrolní neurologické vyšetření v termínu, jak uvádíte a v případě vzniku akutních nebo nových neurologických potíží provedení akutního vyšetření v režimu urgentní medicíny.
S pozdravem

Zobrazit všechny dotazy