#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / Ketodieta

Ketodieta

Ketodieta

Ketodieta

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda má člověk s RS větší riziko zdravotních komplikací oproti zdravému jedinci a to ohledně držení Ketodiety.
Jsem pacientka s RS a každý týden si aplikuji Avonex,jsem bez obtíži a kromě RS nemám žádnou Dg. Je riziko dostat tělo do ketozy?Mam v plánu držení ketodiety pouze na 4-6tydnu.

Předem moc děkuji za reakci.

Odpověď lékaře

Dobrý den.

Omezení příjmu sacharidů pod 50 g za den (cca desetina obvyklého příjmu) vede k tomu, že se postupně vyčerpávají zásoby sacharidů v organismu a jako zdroj energie se využívají jiné zdroje energie, tzv. ketolátky. Dalším faktorem nutným pro dlouhodobé udržení ketózy je zvýšený příjem proteinů. Pro správné nastavení vyváženosti a pestrosti stravy i přes omezený příjem sacharidů a zvýšený příjem proteinů doporučuji oslovit dietního poradce či lékaře se zkušenostmi s nastavováním specifických dietních plánů a to právě s ohledem na specifické potřeby jednotlivce (zahrnující různá onemocnění vč. poruch imunitního systému). Domnívám se, že pokud je správné vedení diety, riziko vedlejších nežádoucích efektů na ledviny, játra a případně další orgány se minimalizuje a naopak mohou převážit benefity v podobě redukce tělesné hmotnosti spojené se snížením rizika vzniku řady civilizačních onemocnění.

Zobrazit všechny dotazy