#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / Očkování proti HPV

Očkování proti HPV

Očkování proti HPV

Očkování proti HPV

Vážený pane doktore,

předem se omlouvám za „využití“ této možnosti dotazu na těchto stránkách, jelikož sami nejsme pacienti s RS. Můj dotaz ale samozřejmě s nemocí souvisí a tak si dovolím dotaz poslat a touto cestou požádat o radu. Budu ráda, za jakoukoliv odpověď a předem za ni moc děkuji. Ráda bych znala názor odborníka na očkování proti HPV. Dcera bude mít 15 let, vakcinaci jsme zvažovali, ale…..i na vašich stránkách se lze dočíst, že byl zaznamenán vyšší výskyt demyelinizačních syndromů atd… Manžel se snažil hledat různé dostupné materiály, studie, většinou v angličtině, zjištění bylo podobné…A nyní asi říkáte, další odpírači, proč zrovna toto očkování řeší... Dceřin dědeček, manželův otec, se s těžkou formou RS potýkal od svých cca 24 let, velmi těžká forma nemoci, posléze upoután na lůžko, úmrtí ve 42 letech (mozková příhoda). O nemoci sama mnohé nevím (a raději nestuduji), o dědičnosti jsme krátce hovořili před dceřiným narozením a nyní jsme se do debaty s manželem pustili až nyní, poté co jsme zaznamenali výše uvedenou skutečnost u Gardasilu. Manžel je nyní zásadně proti očkování, nechce riskovat byť jediné procento možnosti, že by vakcinace způsobila, že se dcera začne potýkat s jakýmkoliv neurologickým problémem, natož RS. Já samozřejmě jeho obavy sdílím, ale vím, že i HPV je problém… Hovořili jsme o vakcinaci s několika gynekology, jejich názor je většinou podobný, může se stát kdykoliv cokoliv a převažují jen pozitiva, rozhodně by očkovali. Nás ale samozřejmě nejvíce zajímá názor odborníka, specialisty na RS…
Chápu, že nám nikdo nedá jasnou odpověď, zda zrovna dceru očkovat či ne, to ani nečekám. Nechci nikoho zdržovat od důležité práce psaním zdlouhavé odpovědi laikům, jako jsme my s manželem. Jen prosím o váš názor, zda naše obavy z tohoto očkování jsou byť jen minimálně oprávněné. Bude to totiž znamenat, že o očkování si v budoucnu bude muset rozhodnout dcera, ať už na základě zjištění, které učiní sama nebo po poradě s odborníky, jako jste Vy.
Moc Vám děkuji za Vás drahocenný čas a případnou odpověď.

Odpověď lékaře

Dobrý den.

Děkuji za Váš upřímný dotaz a rozumím široké problematice očkování u RS. Ačkoliv jsem velmi zdrženlivý stran očkování u RS, přesto jsou vakcíny, jejichž nepodání představuje větší riziko, než je v krajním případě třeba RS. Do této skupiny „nezbytných“ vakcín řadím vedle očkování proti tetanu i např. zmíněné očkování proti HPV infekci. Za šetrnější očkovací schéma považuji podání očkovací látky (např. Cervarix) ve 2 dávkách s podáním do 14 roku života. Rozumím, že rozhodování je složité a komplexní, ale možnost prevence karcinomu děložního čípku vakcinací proti HPV infekci převažuje nad potenciálními riziky vzniku autoimunitních onemocnění.

Zobrazit všechny dotazy