#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / Oligoklonální pásy

Oligoklonální pásy

Oligoklonální pásy

Oligoklonální pásy

Dobrý den, o čem je vypovídající údaj, že mám 13 olig.pásů RS? Je tento to údaj vypovídající o prognóze nebo druhu RS v mém případě? Respektive o čem vypovídá?

Odpověď lékaře

Odpověď

Počet oligoklonálních pásů nemá u roztroušené sklerózy zásadní výpovědní hodnotu. Intratékální protilátky u roztroušené sklerózy jsou v dominantním zastoupení ve třídě IgG a jsou nespecifické „non sense“ povahy. Zpravidla se vyskytují v paraneutrální až alkalické oblasti izoelektrického spektra. Jejich přítomnost v likvoru podporuje dg. roztroušené sklerózy, ale současně jejich nepřítomnost dg. roztroušené sklerózy nevylučuje. Přítomnost oligoklonálních pásů ve třídách IgM, IgA může svědčit pro řadu jiných zánětů infekční povahy (např. borelióza, abscesy CNS, apod.), stejně tak jako jejich výskyt v kyselé oblasti spektra.

Hodnocení oligoklonálních pásů je vždy komplexní s ohledem na klinický obraz a výsledky pomocných vyšetření a vyšetření magnetickou rezonancí. Při nejasných nálezech může být indikována kontrolní lumbální punce a kontrolní vyšetření likvoru.

Zobrazit všechny dotazy