#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / Podezření na RS

Podezření na RS

Podezření na RS

Podezření na RS

Dobrý den, pane doktore, ráda bych znala Váš názor, zda se může jednat o začátek RS. Od roku 2019 se potýkám se ztrátou síly v rukou, kdy mám občas pocit, jako by ruce nebyly mé, tento stav doprovází únava. Myslela jsem, že jsem přetažená, do toho trpím na migrény, zahájena lecba v ambulanci bolesti. V roce 2021 jsem se v půlce září nakazila borelióza lecba zahájena až na začátku listopadu, následovaly problémy s pravým okem, na očním nic nebylo zjištěno. Můj stav se zhoršil po ockovani c-19. V téhle chvíli trpím na obrovské bolesti kloubů, ruce, nohy, přes den se mi stává, že mám "zachvat" únavy kdy mám pocit že modlím. Do toho se mi zhorsily problémy s pravým okem kdy mám problémy vůbec zaostřit a na obou očích byly zjištěny výpadky zorného pole, musím znovu absolvovat perimetr.ve stehnech zvláštní brnění a pocit jako, že máte husí kůži ale uvnitř těla a stává se mi že z ničeho nic nedokážu vyjít schody prostě mi úplně ztuhnou nohy a neuvěřitelně boli. Užívám msgnosolv, depakine na migrénu, sertralin. MR mozku byla v loňském roce negativní. Myslíte, že by se mohlo jednat o RS? Největší strach mám z toho že oslepnu (oko mě často boli -prý je možné že se jedná o clustrovou bolest).je možné že je MR negativní a může se jednat o RS? Opravdu mě tyto problémy hodně trápí a hlavně omezují. Předem Vám děkuji za Vas cas

Odpověď lékaře

Dobrý den.

Bohužel Vámi popsaný zdravotní stav a negativní výsledky provedených vyšetření neumožňují stanovení diagnózy. Na popisovaných obtížích se sice mohou promítat zmíněné faktory (borrelióza, očkování proti covid-19), ale nevysvětlují veškeré obtíže, zvl. popisované od r. 2019. Negativní nález na MR mozku nevylučuje do budoucna onemocnění centrálního nervového systému (CNS) vč. RS, nicméně negativní nález na MR mozku v době vyšetření svědčí proti diagnóze RS.

Určitě bych se v diferenciální diagnostice nezaměřil pouze na onemocnění nervového systému. Důležité je vyšetření krve vč. revmatologických a dalších ukazatelů. V rámci dokončení neurologické diagnostiky bych s ohledem na rozmanitost projevů a negativní nález na MR mozku provedl kontrolní MR mozku a míchy vč. podání kontrastní látky, lumbální punkci a likvorové vyšetření vč. vyšetření na neurotropní viry, borrelie ad. infekční agens, intratékální syntézu imunoglobulinů vč. lehkých řetězců etc. Protože neznám Váš klinický obraz vč. fyzikálního nálezu, doplnil bych rovněž ultrazvukové vyšetření magistrálních tepen mozku, vyšetření elektromyografické a evokovaných potenciálů. Po zhodnocení výsledků vyšetření je ke zvážení kontrolní oční vyšetření vč. CT perimetru, interní, revmatologické a imunologické vyšetření. Jsem si vědom náročnosti všech vyšetření, nicméně je třeba postupně eliminovat jednotlivé okruhy onemocnění od více pravděpodobných k méně suspektním. Věřím, že se podaří Váš případ dořešit.

Zobrazit všechny dotazy