#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / Příznaky roztroušené sklerozy

Příznaky roztroušené sklerozy

Příznaky roztroušené sklerozy

Příznaky roztroušené sklerozy

Dobrý den.
Před 5 měsíci mi zničehonic začaly stavy jako bych byla opilá a ztrácela rovnováhu ,zároveň nemožnost myšlení i soustředění a tlak sloha hlavy . Pak se vše ale stávalo častěji a také i déle trvalo . Až i týden v kuse (,poslední dobou už při probuzení cítím tyto stavy )přidaly i pocity na zvracení,únava .,tlak zezadu na oči a jakoby zvětšování očí. Proběhly různé vyšetření na neurologii,s podezřením na RS ,bylo vše bez nalezu (krom cysty na mozku 21x13 mm a cévní kličky) ,také běžné ušní vyšetření bez nálezu, poté i vyšetření stř.ucha ,tam jen nějaká léze a 20% méně sluchu a tinitus. Pak se ale přidaly bolesti hlavy,vidím rozdvojene, občas mravenčení nohy ,její slabost ,stejně tak ruky na stejné straně ,občas samovolné, prudké vyskočení nohy nahoru v leze,občas pomočení,které se časem stupňuje . Neurolog i praktický lékař již to celé uzavřeli ,že se s tím už zabývat nebudou a že jsem zcela v pořádku. Sama jsem se nechala vyšetřit očním lékařem,kdy byl zjištěn vysoký nitrooční tlak a mám nasazený kapky . Oční lékař mne s těmi všemi obtížemi odkázal na neurologii,s tím že s očima to nemá nic společného. Ale dál mám všechny tyto obtíže a především mi to znemožňuje naplno fungovat v běžném životě. Neurolog i praktický lékař došli k závěru ,že vše je jednoduše jen od stresu ..Až poslední dny z toho všeho jsem bezradná . Chci se všech obtíží zbavit ,ale už nevím tedy kudy kam. Prosím o Váš názor a o radu. Předem děkuji .

Odpověď lékaře

Dobrý den.

Vycházím z Vašeho popisu zdravotních obtíží, uvádíte výsledek cysty na mozku a cévní kličky – patrně dle CT nebo MR nálezu – ideálně pokud by současně byla provedena CT/MR angiografie. Předpokládám rovněž provedení lumbální punkce a rozšířeného likvorového vyšetření vč. manometrie. Pokud by uvedená vyšetření nebyla provedena, doporučuji MR mozku vč. Ag mozkových tepen, CT mozku vč. venózní fáze (na žilní splavy), MR C páteře a míchy se zhodnocení CC přechodu a kontrolní zobrazení mozku a C páteře a míchy za 3-6 měsíců.

Pokud nebylo provedeno kompletní likvorové vyšetření, potom doporučuji zopakovat lumbální punkci a vedle základního cytologického a biochemického vyšetření rovněž provést manometrii likvoru vč. tlakových zkoušek, lumbálního infúzního testu, spektrofotometrie, permeability HLB, intratékální syntézy těžkých a lehkých řetězců Ig (kvantitativně výpočtem, semikvantitativně pomocí Reiberova diagramu a kvalitativně pom. IEF), markery zánětu, degenerace (vč. tau proteinu, beta amyloidu), destrukce (vč. 14-3-3 isoproteinu), neurotropní viry a borrelie metodou PCR apod. Neměly by rovněž scházet výsledky testů krve a moči (vč. testu na Cu a ceruloplazmin). Samozřejmě konkrétní vedení diagnostického postupu je na daném lékaři, který zná Váš klinický stav, na jehož základě indikuje prvotní klinická a pomocná laboratorní vyšetření a následná vyšetření na základě výsledků již provedených vyšetření.

Zobrazit všechny dotazy