#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / RS po covidu

RS po covidu

RS po covidu

RS po covidu

Dobrý den, pane doktore. V březnu 2021 jsem prodělala covid, kdy zřejmě došlo k vzplanutí RS. Po ročním kolečku a změně neurologa jsem se dostala na vyšetření, která potvrdila tuto nemoc. V říjnu 2022 jsem byla hospitalizovaná na neurologii, byla zahájena léčba kortikoidy. Ty jsem užívala až do prosince 2022, došlo k lehkému zvýšení jaterních testů. Postupně jsem na sobě začala pozorovat ztátu energie, nechutenství, spavost, velkou únavu. V polovině ledna mi byla aplikovaná první půldávka ocrevusu spolu s kortikoidy. Za tři dny se stav prudce zhoršil. Skončila jsem na interně s lékovou a polékovou otravou jater. Bohužel prognóza mé lékařky z gastroenterologie není nijak pozitivní. Léčbu ještě nemám ukončenou, ale i přesto to do budoucna pro mne znamená, že nebudu moci užívat léky, které RS zpomalují. Existuje nějaká jiná cesta, byť jenom podpůrná? Nechci jen čekat a sledovat, jak se ze mne pomalu/rychle stává plně invalidní člověk.
A ještě jedna otázka - provádí se standartně před prvním podání biologické léčby jaterní testy, a pokud ano, v jakém časovém dostupu?
Děkuji.

Odpověď lékaře

Dobrý den.

Existují léky na RS, které se nemetabolizují v játrech a které lze proto podávát i při postižení jater. Váš ošetřující lékař v centru sleduje Váš klinický stav vč. laboratorních testů a podle toho se orientuje při výběru či změně terapie. Bohužel každý reaguje na nový lék odlišně a v malém procentu se vyskytují i nežádoucí reakce. Postižení jater bude v rámci hepatologické ambulance došetřeno. Vedle polékového postižení jater bude je třeba vyloučit i jiné příčiny postižení jater a to vč. infekčních. Podle toho se zvolí konkrétní léčba. Samozřejmostí je dodržování dietních a režimových opatření.

Zobrazit všechny dotazy