#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / Solárium s roztroušenou sklerózou

Solárium s roztroušenou sklerózou

Solárium s roztroušenou sklerózou

Solárium s roztroušenou sklerózou

Mohou lidé s RS do solária?

Odpověď lékaře

Dobrý den.

Solárium bohužel přináší více zdravotních rizik než benefitů. Tento názor sdílí většinová lékařská veřejnost a vychází z řady odborných studií. Opalování v soláriu je rovněž Světovou zdravotnickou organizací považováno za vysoce karcinogenní. Obecně známým faktem je, že UV záření významně zvyšuje riziko rakoviny kůže. Navíc UV záření, kterému je jedinec v rámci slunění v soláriu vystavován, je považováno za více rizikové, než je tomu v případě expozice v rámci slunečního svitu. Riziko spojené se vznikem rakoviny kůže závisí na době expozice tomuto záření, věku (větší riziko je v mladších věkových skupinách) a kožním fototypu (zejm. kožní fototyp 1 a 2, tj. s menším obsahem kožního pigmentu melaninu). Dalšími riziky, které na rozdíl od expozice UV záření nedokážeme ovlivnit, jsou vrozené dispozice a genové mutace (genů BRAF a NRAS). U jedinců s těmito mutacemi je potom expozice UV záření zvl. v soláriích extrémně riziková.

Na straně druhé je třeba zmínit, že sluneční svit při dostatečné ochraně před UV zářením je pro organismus prospěšný. Podporuje regulaci řady důležitých hormonů, jako je serotonin (látka nezbytná pro správné fungování mozku se zásadním vlivem na emoční prožívání), melatonin (regulucí rytmus spánku a bdění) a často zmiňovaný vitamin D3 (regulující imunitní odpověď). Jeho dostatek je důležitý v prevenci vzniku a vzplanutí autoimunitních onemocnění (např. RS, lupénka, atopický ekzém ad.).

Pokud byste se rozhodl/a solárium vyzkoušet, je nutné zvolit spíše kratší dobu expozice v rámci Vašeho kožního fototypu, použít ochranný krém s UV filtrem, ochranu víček a případné zakrýt pigmentová znaménka. Je nutné pravidelně si kontrolovat kůži a preventivně navštěvovat dermatologa.

Zobrazit všechny dotazy