#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / Vyšetření mozkomíšního moku

Vyšetření mozkomíšního moku

Vyšetření mozkomíšního moku

Vyšetření mozkomíšního moku

Dobrý den, zajímá mne, zda je možné trpět RS, aniž by se na MR objevila zánětlivá ložiska...?Již přes rok a půl mne trápí různé neuro potíže, které začaly nejprve bolestivosti malíčku a prstenicku levé ruky, postupně došlo k otupění celé ruky a problémům s jemnou motoriku. V průběhu roku se u mne začalo projevovat brnění končetin, motáni hlavy a únava. Po očkování vakcínou Comirnaty (nevím jestli to může mít souvislost) u mne po druhé dávce došlo ke snížení citlivosti celé levé poloviny těla, která od té doby trvá, navíc mi tupne i mazlíček a prstenicek na pravé ruce. Mám vždy několik týdnů, kdy se cítím víceméně ok, ale pak je třeba měsíc, kdy mám denodenní motáni hlavy, únavu, brnění končetin, nebo takové "mrazivé vlny" , které mi jdou od hlavy, přes krk a horní polovinu těla do rukou a soustřeďují se do levé poloviny těla.
Vyšetření krve i ortopedie v pořádku, takže řeším s neurologem, kdy MR, CT i EMG jsou bez nálezu. Psychické potíže nemám. Neurolog neví co se mnou, tak mi zatím nasadil Pregabalin, s tím, že buď pomůže, nebo mě pošle na lumbální punkci. Je možné, abych měla RS, když je mozek čistý? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď lékaře

Dobrý den.
Vždy vycházíme z klinického obrazu, který může být v případě relabující formy více specifický než v případě formy primárně progresivní. Pokud na MR mozku a míchy nejsou patrné odpovídající demyelinizační změny, které by svědčily pro RS, tuto diagnózu nelze stanovit. Vyšetření mozkomíšního moku je doplňkové vyšetření, kdy hodnotíme laboratorní parametry, které pro diagnózu RS nemají potřebnou senzitivitu ani specificitu. To znamená, že likvorový nález sám o sobě nemůže diagnózu RS stanovit.

Zobrazit všechny dotazy