#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Poradna lékaře / Ztráta sluchu

Ztráta sluchu

Ztráta sluchu

Ztráta sluchu

Dobrý den manželovi teďka řekli že má RS je objednaný do RS centra poprvé bohužel má ještě ulcerózní kolitidu a od narození nevidí na jedno oko a má strach že mu to postihne to zdravé to by byl pak slepý.Ma 6 ložisek prý neaktivních 1 tedka přibilo po kontrolním MR a lumbální punkce vyšla nevím té nějaké dvě hodnoty jsou pro RS a ještě mu zjistili že má dírku v srdci nebo v tepně.Tak se ptám jestli ty ložiska můžou být i s toho srdce že mu to nedovyzivuje mozek příznaky nemá jenom dostal tabletky na vysoký tlak a naslouchalo na levé ucho má ztrátu 42 procent a tím to právě začalo té ušní chtěla vědět příčinu proč přestal slyšet děkuji

Odpověď lékaře

Dobrý den.

Pro seriózní posouzení provedených vyšetření bych potřeboval znát alespoň přesný popis MR nálezů (tj. vč. lokalizace ložisek) a výsledky likvorové analýzy. Předpokládám, že pokud Vašemu manželovi byla stanovena dg. definitivní RS, tak klinický obraz a výsledky MR a likvorového vyšetření jsou v souladu s dg. kritérii pro RS a že nález na srdci je pouze koincidencí – tedy souběhem 2 diagnóz, a nikoliv v příčinné souvislosti, tedy že nález na MR mozku a neurologické obtíže jsou důsledkem nálezu na srdci. Pokud trvá podezření na možnou kardioembolizaci, tedy embolizaci ze srdce do mozku, měl by tomu odpovídat nález na MR mozku a předpokládal bych negativní nebo nespecifický likvorový nález pro RS. Na místě je rovněž provedení transezofageální – tedy jícnová echokardiografie.

Současný výskyt více autoimunitních onemocnění, jako je v případě Vašeho manžela ulcerózní kolitida a RS, není bohužel nikterak ojedinělý. Snížení sluchu může mít řadu příčin, jednou z nich může být postižení centrálních nervových struktur sluchové dráhy v rámci RS.

S pozdravem.

Zobrazit všechny dotazy