Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Souhlasím, aby společnost MeDitorial, s.r.o., se sídlem Sokolská 31/490, 120 26 Praha 2, IČO27199151 (dále jen „Společnost“), zpracovávala mé osobní údaje pro účely mé registrace a využití služeb vzdělávacích a populárněnaučnýchwebů z oblasti zdravotnictví provozovaných Společností a to včetněsoutěží v rámci těchto služeb pořádaných, v souladu se zákonem č.110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů a v souladu s nařízenímč. 2016/679 Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajůa o volném pohybu těchtoúdajů (dále jen „obecné nařízení o ochraně osobních údajů“) a to maximálně na období 5 let od poslední aktivity uživatele nebo do odvolání tohoto mého souhlasu.

Současně souhlasím, aby Společnost zpracovávala zvláštní kategorii osobních údajů o mém zdravotním stavu, které Společnosti sdělím, za účelem vypracování odpovědi odborníka v internetové Poradně, pokud takovéto služby využiji. V takovém případě souhlasím, aby Společnost mnou poskytnuté osobní údaje, a to jak jmenné a adresné, tak osobní údaje zvláštní kategorie osobních údajů o mém zdravotním stavu zpracovávala a dále poskytla spolupracujícím odborníkům,kteří se budou zabývat mými dotazy v rámci zvolené internetové poradny na základě mého výslovného dotazu či požadavku.

Potvrzuji, že jsem obeznámen se svými právy související se zpracováním dle výše zmíněnýchprávních předpisů, a to jak ve vztahu k osobním údajům, tak i ke zvláštní kategorii osobních údajů, zejména pak:

s právem na přístup ke svým osobním údajům, jejich opravu nebo jejich výmaz, popřípadě s omezením zpracování;

s právem vznést námitku proti zpracování;

s právem na přenositelnostúdajů ve strukturovaném, běžně používaném a strojověčitelnémformátu;

s právem kdykoliv souhlas se zpracováním odvolat;

a s právem podat stížnost u dozorového úřadu, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Současně potvrzuji, že jsem obeznámen se způsobem nakládání s mými osobními údaji a jejich zpracováním vč. zvláštní kategorie osobních údajů, zejména že:

mé osobní údaje jsou zpracovány pouze v rozsahu, ve kterém byly mnou poskytnuty a pouze pro shora uvedené účely;

Společnost mé osobní údaje předává jen zpracovatelům z řad spolupracujících lékařůjednotlivých poraden, jejichž seznam naleznete zde.

Společnost provádí s mými údaji následující úkony: ukládá je do databáze uživatelů, upravuje je v případě, že je doplním nebo se dožádám úpravy, vyhledává je v rámci své databáze, třídíje dle jednotlivých kritérií pro dotazy poradny a likviduje je po uplynutí shora uvedené lhůty pro zpracování nebo po odvolání mého souhlasu. Současně s podmínkami Poraden pseudonymizované dotazy a odpovědilékařezveřejňuje na svých vzdělávacích a populárněnaučných webech.

V případě jakýchkoliv dotazůohledně zpracování osobních údajů nebo v případěuplatnění výše uvedených práv se mohu ve věci ochrany mých osobních údajůčiuplatnění práv k ochraněmých osobních údajůobrátit na pověřenouosobu na emailovou adresu osobniudaje@meditorial.cz nebo na telefonní číslo 212 249 013, případně na pověřence pro ochranu osobních údajů Společnosti, Márii Chvajovou Staňkovou, na e-mailové adrese stankova@stankovapartneri.cz.

Potvrzuji, že svým souhlasem dávám Společnosti výslovný souhlas a zákonný důvod pro zpracování mých osobních údajůvč. zvláštní kategorie údajů o zdravotním stavu v souladu se zněním zákona o zpracování osobních údajů a obecným nařízením o ochraně osobních údajů.

 * Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 541 záznamů z celkového počtu 541, zobrazeny 1. - 30.
[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 

Dotazy a odpovědi

28.6.2020

Dobrý den, prosím o radu. Zhruba před půl rokem se u mě objevily zdravotní problémy. Brnění, mravenčení, pálení a částečná necitlivost horních končetin. Občas mám tyto pocity též v dolních končetinách. Dále se mi motá hlava - ne celý den, ale vždy je to jakoby se se mnou "zhoupla zem". Nebo bych to přirovnala k pocitu když jedete výtahem a zastavíte. A pak několikrát za den mám pocit že mě někdo drží pod spodní čelistí a tahá nahoru a přitom mačká uzliny a tepnu na krku. Zaléhají mi uši. Právě před tím půl rokem jsem byla na vyšetření na neurologii. Byla jsem na EMG horních i dolních končetin - v pořádku. Také jsem byla na magnetické rezonanci mozku - bez průkazu patologických změn. Závěr byl, že moje problémy souvisí pravděpodobně s krční páteří. Byla jsem odeslána na ortopedii. Zde závěr: CB sy bilat. blok C 4-6. Byla jsem odeslána na rehabilitaci. Mezitím se moje problémy tak nějak vytratily. Ovšem nemůžu říci, že to bylo po té rehabilitaci. Bylo to ještě před tím, než jsem tam začala docházet. Nyní po půl roce se mé potíže opět objevily. Stejné jako před půl rokem. Je možné, že by to mohla být RS přestože na magnetické rezonanci mozku nic nebylo? Je to průkazné vždy jen na mozku, nebo může být mozek bez nálezu a nález může být jen v míše? Co jiného by takovéto problémy mohly znamenat? Za Vaši odpověď předem děkuji. S pozdravem Jana T.

28.6.2020

Dobrý den, Přesně před měsícem jsem během tří dnů postupně ztratil zrak na pravé oko (od rozmazaného vidění až po úplnou ztrátu). Hospitalozovali mě v nemocnici, nasadily se kortikoidy, udělalo se MRI mozku, lumbální punkce a diagnóza zní Roztroušená skleróza. Zrak se postupně pomalu lepší ale stále to není ideální. Dle doktora budu ale opět zase vidět tak jako předtím. Po návratu z nemocnice se přidaly necitlivosti nohou, brnění rukou a pálení na krční páteři. To naštěstí do týdne odeznělo. Nyní jsem byl na neurologii, a doktorka mi k mým výsledkům nic neřekla, pouze mi dala termín na MRI páteře a objednala mě do RS centra až na konec Září 2020. S tím, že pokud budu mít nějaké další potíže, nebo ataku tak mě tam zkusí protlačit dříve.. všude čtu, že po potvrzení diagnózy je nutné co nejdříve začít s léčbou (ze zákona do 4 týdnů), a RS centrum je schopno mě příjmout až za 3 měsíce. Nyní začíná léto, a vůbec nevím co mám dělat, co můžu a čemu se mám vyvarovat, co může spustit další ataku apod.. neuroložka mě prostě jen na chodbě dala papíry a šla. Je mi 30 let a jsem velmi sportovně založený (fotbal, běh, posilovna), a nyní nevím co dál. Můžete mi prosím odpovědět na mé dotazy? 1. Je normální termín objednání do RS centra až za 3 měsíce? Nechtěl bych nic podcenit a prošvihnout časnou léčbu 2. Čemu se mám vyvarovat teď během letního počasí? Můžu se opalovat? Jít normálně na koupaliště? Dát si večer jedno nebo dvě piva? 3. Můžu opět začít cvičit v posilovně? Běhat? Mnohokrát děkuji za podporu

04.8.2020

Dobrý den, pane Jiří, děkujeme, že jste nám napsal. Nejsem neurolog, ale pokusím se Vám odpovědět co nejlépe a zajistit i názor neurologa, nicméně může to chvíli trvat. Je to tak, jak Vám řekl neurolog, vidění se zas spraví. Příznaky, co jste měl po návratu z nemocnice, mohly být k lumbální punkci. K Vašim dotazům - 1. Léčení by se ideálně mělo zahájit co nejdříve, bohužel ale kapacita RS centra může být přečerpaná. Zkuste se domluvit s Vaší neuroložkou, zda by Vám nepomohla nebo nedoporučila jiné RS centrum. Je možné, že jich v kraji bude víc, záleží na tom, kde bydlíte. Požádám také naše sestřičky, zda by Vám nemohly pomoci s objednáním, ideální je mít RS centrum co nejblíž. 2. v éte dejte pozor na přehřátí, na slunce normálně můžete, dbejte na normální zdravé slunění jako klobouk na hlavu, brýle ne oči, opalovací krém, na přímé slunce ne kolem poledne. Koupání je možné, neplavte moc, jen rekreačně koupat, abyste se neunavil, lépe slané bazény a prokázaně čistá koupaliště, pozor na sinice. Plavání je při RS prospěšná aktivita. Dost pijte. Alkohol nyní rozhodně nedoporučuji. Dieta má být středomořská, hodně ryb a dalších zdrojů vitaminu D. 3. Ohledně cvičení zatím doporučuji necvičit, vhodná je normální aktivita, chůze pravidelně, ale na tom, jak moc a jak dlouho máte cvičit se domluvíte v RS centru. Obecně je dobré necvičit na výkon, spíš aerobně, zdravotní cvičení, 4x týdně 30 minut pravidelně, ale jistě budete moci i více, jen s tím ještě počkejte, abyste věděl, co si můžete dovolit. Při cvičení se Vám někdy může stát, že se zhorší projevy RS, ale po zchlazení těla to přechází. Držím Vám palce, abyste se brzy začal léčit a abyste byl pak co nejvíc a co nejdéle fit. Ohledně toho, jak bude probíhat léčba a která pro Vás bude vhodná, se dozvíte vše potřebné v RS centru. Také doporučuji nastudovat si toho co nejvíc, abyste pak mohl klást otázky. Najděte si stránky pacientských organizací nemocných s RS. Držím Vám palce.

.
24.6.2020

Dobrý den, mám takový složitější dotaz. Koncem dubna mi byl diagnostikován zánět očního nervu (mírný, který nebyl skoro ani poznat, takže si nejdříve nebyli lékaři ani jistí, zda to tak je). Následně mi byl přeléčen tento zánět infuzemi s kortikosteroidy v dávce 4,5 gramů a provedena magnetická rezonance mozku. Po přidání kontrastní látky během vyšetření mi byly objeveny tři drobné neaktivní léze na centrálním mozku - periventrikulárně vlevo ojedinělé T2 hyper a T1 hypointenzní ložisko velikosti 4,4 milimetry, při ventrálním rohu P postranní komory periventrikulárně obdobné ložisko velikosti 2 milimetry a v oblasti isthmu corpus callosum vpravo ložisko vel. 4,3 milimetry. Všechna ložiska jsou bez známky restrikce difuze a jinak v pořádku. Na MR mi zároveň nebyl nalezen žádný problém s očima kromě mírně zmnožené tekutiny v okolí pochev optických nervů. Následně mi byla provedena ještě mr cervikální páteře a lumbální punkce, obě vyšetření mi vyšla naprosto v pořádku bez jakýchkoliv známek potíží. Dále mi byla odebrána také krev a moč k vyloučení jiných potíží a vše vyšlo v pořádku, kromě mírně snížené funkce štítné žlázy. Pan doktor mi doporučil z preventivních důvodů užívat biologický lék Copaxone, přestože aktuálně mi bylo možné diagnostikovat jen CIS, tedy pouze zánět zrakového nervu. Aktuálně už mám oční nerv v pořádku, chodím na kontroly na oční. A můj dotaz zní takto: cítím se jinak celkově dobře, naštěstí nemám potíže s pohybem ani s chůzí, zajímalo by mě proto, zda by nebylo vhodnějším řešením mě zatím pouze pozorovat na pravidelných kontrolách namísto zavedení biologické léčby, vzhledem k tomu, že nemám žádné jiné další potíže a sama biologická léčba je dost nákladná. Navíc ložiska na magnetické rezonanci byla nalezena jinde než v oblasti očí a nebyla aktivní. Myslíte si, že by i přesto mohlo jít o počátek rs, nebo to zatím nemusí s průběhem rs souviset? A doporučili byste užívat Copaxone i jako prevenci?Předem moc děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Tereza Endrštová

22.6.2020

Dobrý deň, hneď na začiatku napíšem, že som už roky hypochonder, stále mi niečo je. Už dlhšie si myslím, že mám sklerózu multiplex. Mam 31 rokov, 3 malé deti. Začalo to panikou kdesi ísť, že tam odpadnem, busilo mi srdce, nemohla som dýchať, pocit na odpadnutie. Do toho svalové zasklby po celom tele -(raz ruka, noha - obe strany) . Toto mi vždy prejde keď užívam magnézium, persen a pijem medovku. Toto obdobie trva asi trištvrte roka. Po strese alebo vyčerpaní je to tu znova. Najnovšie mi však začal pocit pichania alebo mravcov ci ihliciek po tele - noha, ruka, chrbát, stehno, rameno - sú to iba sekundové pichnutia a vždy na inom mieste. Niekedy mám potrebu sa poskriabat po tom pichnuti. Ako tak nad tým všetkým rozmýšľam, tak mam nepijemny pocit na hrudi, pociťujem vnutornu triašku, chlad a akoby mi mrazili časti tela (vcera hruď a dnes ramena) - zasa ide o chvíľkové mrazenie a prejde to,nieje to často... Mam panicky strach ísť k doktorovi, lebo čo keď mi už len na základe mojich reflexov hneď povie ze mi niečo je. Bolieva ma oko - ale nie za okom ani pri pohybe, ale akoby zvrchu oka a pri vonkajšom kútiku, bolelo ma asi 4 mesiace (v čase korony takže super výhovorka, že nemôžem ísť k dr), az som písala do jednej poradne a vlastne tie bolesti boli asi z oparu, ktorý som na tých miestach už 2x mala (bolesti vtedy aj začali) - k tomu sa priklanala pani Dr. Po užívaní milagammy mi to prešlo, zmeny videnia neboli, ani ostrosti, farebnosti a bolesť bola skôr tupa a to par krát za deň, je toto zápal očného nervu? Keď tak čítam príznaky RS, mam pocit, že su to presne tieto... mam neskutočný strach ísť k dr, inak nemám svalovú slabosť, v pohode robím aj "chlapske" roboty, behám 12 km, bicyklujem, unavená niesom... Môže sa na základe týchto príznakov jednať o RS? Ďakujem a ospravedlňujem sa za dĺžku otazky

21.6.2020

Dobrý den. Ereskou trpím již let, poslední 2 roky se můj stav jen horšil, vyzkoušela jsem spoustu druhů léčeb, až jsem skončila na Ocrevu. Ale má otázka zní, po mnoha atakách mi zůstaly následky. Třes rukou, záškuby svalů v nohou a rukou neustále pociťuji třes svalů. Mám řidičský průkaz. Ale to hlavní co se chci zeptat, občas jedu nakoupit s otcem a stále nadávky, kvůli sešlápnutí spojky a poté plynu, že ji pouštím moc rychle. Otec je řidič z povolání, tak myslím že je na tom zřejmě jinak. Když mu řeknu, že vím jak mám řadit, ale někdy se projeví větší záškuby ve svalu a hned na mě začne křičet. Poslední ataku jsem měla před měsícem. Když se mu snažím vysvětlit, že ta noha občas škubne a může za to zhoršení mého stavu. Jen si vyslechni, ať ani nezkouším se vymlouvat na nějakou nemoc a pak jen nadávky a arogance. Kolikrát s ním tak vystresovaná, třesoucí se po celém těle a slzách v očích přijedu domů. Nikdy se mnou nebyl na neurologii, on ani neví, co to je za onemocnění, jak na nás působí stres a jak to člověka postihuje a občas znepříjemňuje život. Ale podnapilý člověk má svůj happy svět a když není dle jeho, tak kolem sebe kope, nadává, křičí. Mám zlatou maminku, ta se mnou byla od začátku eresky a byla tak hodná, že si vše nastudovala, řádila se s mým neurologem, ale otec nula. Pak když se únavou několik dnů nejsem schopná vylézt z postele, slyším od n j jen, není ti dobře, tak odpočívej zlatíčko. Přinesla jsem mu x brožur z nemocnice co to onemocnění znamená, co rozvíjí ataky, ale jeho to nezajímalo a nikdy to ani neotevřel. Tímto bych ráda malou radu, jak ho přesvědčit, že ereska není obyčejná chřipka a aby konečně věděl co to vůbec je. Už jsem i přemýšlela, že ho vezmu za svým neurologem, aby mu to vysvětlil.predem děkuji za odpověď a budu vděčná za každou radu. Ivanka L.

30.7.2020

Dobrý den, podle toho, co píšete má Váš otec mnoho charakterových a povahových vad, jeho chování je neadekvátní, necitlivé, urážlivé. Bohužel. Nicméně toto není z Vaší strany žádný medicínský dotaz, je to spíše na debatu s kamarádkou u kafe, co dělat dál....čili asi takto s rezervou můžete vnímat i moji odpověď, nejedná se o zdravotní problém. Pokud Vás toto jeho chování takto zraňuje, jistě správně přemýšlíte co dál. Vidím zde následující možnosti: 1. Otec zůstane stejný a Vy se s jeho chováním nějakým způsobem srovnáte/sžijete, ustoupíte a budete tolerovat jeho špatné chování. 2. Otec zůstane stejný, ale Vy dále nechcete toto podstupovat, a tak s ním přerušíte styk a dále se budete vídat pouze s matkou. 3. Otce se pokusíte nějakým způsobem změnit k lepšímu - zde je však zásadní podotknout, že musí on sám chtít se nějakým způsobem změnit, jinak se ničeho nedosáhne. Toto samozřejmě můžete zkoušet různě, ať už sama nebo ve spolupráci s dalšími členy rodiny (možná si situaci spíše uvědomí, když zaintervenuje i matka, sourozenci, babičky apod.). Jak píšete, mohou pomoci informace o Vašem onemocnění - knihy, letáky, návštěva u lékaře atp. (zejména stran tedy Vašeho onemocnění roztroušenou sklerózou, aby se k Vám lépe choval v situacích, kdy za to nemůžete). Také by však mohly pomoci obecné principy slušného a asertivního chování, trpělivosti, laskavosti apod. V tomto směru je na trhu nepřeberně materiálů knížek, kurzů, na internetu videí apod. - opět, pokud by měl nějakým způsobem zájem o změnu, můžete mu nějaký takový kurz třeba zaplatit, ale musí hlavně o sám chtít, jinak se nic nezmění. Takovéto různé kurzy nabízejí většinou zkušení psychologové, jsou to buďto online kurzy nebo klasické (osobní) setkání. Lze domluvit i rodinnou terapii, kam budete docházet společně a u psychoterapeuta si vše vyříkáte a srovnáte. Přeji mnoho úspěchů, je to jistě běh na dlouhou trať, tak držím palce. Váš dotaz je přiřazen k odpovědi specialisty, můžete tedy očekávat ještě druhý komentář k Vašemu dotazu.

.
28.5.2020

Dobrý den, před cca 9 lety jsem prodělala vyšetření ohledně RS, zdravotní stav byl dost špatný.Zakopávala jsem, opařila se a celkově začaly stavy kde se pohyb špatně kontroloval .Testy tenkrát nic jednoznačně nepotvrdily.Za ty roky se stav zhoršil ,chodím o FH, zakopávám, občas si nohy udělají co chtějí a někdy mám pocit že na rukách mám stále rukavice a cítím dotyk jako z dálky.K tomu mám velke bolesti nohou a rukou a nejvice noční, je to jako by byl v nohách neustálej tlak a zároveň pocit jako před křečí takové to pnutí .Mám 100% suché oči potvrzeno očním a hodně se zhoršil zrak.Občas se stane že se zamotám a nemůžu se srovnat v prostoru.Byla jsem teď na úplně jiném vyšetření zdr.problémů,ale zastavila mne paní doktorka a říká na co máte berle a říkám že mám problém s páteří a že špatně chodím, že nemám jistotu v kroku a šílené slabosti v nohách , které přijdou úplně nečekaně a ona říká, jděte si okamžitě na nějaké zdr.neur.prac. já mám dojem , že máte RS a napadlo mne to hned jak jsem Vás viděla jak chodíte a hýbete se.Vysvětlovala jsme jí že testy tenkrát proběhly tak a tak a ona říkala , že pokud bylo podezření mělo se vše zopakovat kort pokud se to takto zhoršuje , že ano mohou to dělat i ploténky ,ale může jít o dvě věci současně.Víte hodně nad tím teď přemýšlím zda jít a obtěžovat zase lékaře ,ale je pravda, že jsou momenty kdy mám problém se i najíst a mám problém i se svěrači.Je nějaké pracoviště kam se mohu obrátit abych nemusela zase čekat na termín u neurologa a jeho doporučení?Třeba nějaké RS poradna apd.?Nebo třeba nějaká studie?

08.7.2020

Dobrý den, cílem moderní léčby roztroušené sklerózy je dlouhodobá stabilizace zdravotního stavu pacienta s využitím různých dostupných léčebných postupů, akupresuru v indikovaných případech asi nevyjímaje. Lékařům záleží na tom, aby pacient žil kvalitní život. Léčba je proto komplexní, zahrnuje řadu léčiv, biologickou léčbu, péči o duševní zdraví pacienta a samozřejmě různé fyzioterapeutické postupy. Pokud nemáte příliš zkušeností se cvičením nebo pokud jste po atace RS, je vhodné si nechat poradit cviky od odborníka-fyzioterapeuta. Kontakt na fyzioterapeuta vám může dát váš ošetřující neurolog v RS centru nebo si ho můžete najít např. na webu www.msrehab.cz. Nejčastěji doporučovanou aktivitou pro osoby s RS je aerobní nebo posilovací cvičení. Velmi oblíbená je také jóga. Také jiné pomalé formy tzv. body-mind cvičení, jako je tai-či, čchi-kung nebo např. pilates, jsou velmi prospěšné, protože procvičují nejen tělo, ale i zklidňují mysl. Pro domácí cvičení jsou vhodné kombinace protahovacích a posilovacích cviků. Pohyb ve vodě zase díky vztlaku vody pomáhá provedení pohybu a zároveň klade mírný odpor. Konkrétní výběr aktivity závisí na tom, co chceme především cvičením zlepšit, ale také na vašich preferencích – cvičení by vám mělo především dělat radost a bavit vás. O aplikaci akupresury ve Vašem případě by určitě měl rozhodnout ošetřující neurolog, či fyzioterapeut, který Vás má v péči.

.
07.7.2020

Dobrý den, extrémní diety (včetně ketodiety) nejsou vhodné ani u zdravého člověka, natož pokud se léčíte s roztroušenou sklerózou. Dlouhodobě to není udržitelný, ani zdravý směr, lze tuto dietu držet pouze krátkodobě a poté bohužel často přijde jojo efekt. Lepší nežli takovéto diety je vhodné zaměřit se na celkové drobné změny v jídelníčku směrem ke zdravému životnímu stylu, tak aby to bylo dlouhodobě udržitelný a zdravý směr. Z ketodiety je vhodné si vzít pouze tu informaci, že byste měla celkově navýšit příjem bílkovin na úkor sacharidů (většina populace má nízký příjem bílkovin). Bílkoviny Vás více zasytí, při jejich trávení se energie spotřebovává, jsou důležité k tvorbě svalové hmoty - na hubnutí je jejich zvýšený příjem nutný. Nešla bych však do extrémů ketodiety. V rámci nemocnic mají často také zřízenou nutriční poradnu, kde je vyškolená sestřička a může Vám pomoci právě i vzhledem k Vaší léčbě. Jistě je vhodné jít touto odbornou cestou, nežli přes nekvalifikované výživové poradce, kteří často nabízejí zejména jejich potravní doplňky k prodeji. Váš dotaz je přiřazen k odpovědi specialisty, můžete tedy očekávat ještě druhý komentář k Vašemu dotazu. Držím palce, ať se váha podaří shodit a cítíte se lépe. S pozdravem, MUDr. Gottvaldová Vážená paní, plně souhlasím s kolegyní, dodržovat limity ketodiety není vhodné pro nikoho. Obzvlášť bych se vyhnula dietám, jejichž součástí má být nahrazování stravy jakýmisi formulemi (práškovou "stravou"). Držela bych se racionální diety. Jejím principem je hlavně pestrost, preference kvalitních potravin, střídmost v příjmu čehokoliv (i zdravé pokrmy je třeba jíst s mírou). Obecně je skutečně pravdou, že přijímáme málo bílkovin - na našem stole se vyskytuje málo luštěnin, omezovat bychom měli vejce (udává se limit max. 4 vejce na osobu za týden), preferovat bychom měli rostlinné tuky před živočišnými, obecně omezovat "rychlé cukry", přijímat více vlákniny, zeleniny, ovoce. Je potřeba vždy individuálně identifikovat, co je problém - zda moc jídla, jeho složení, stravovací rytmus, pohyb, spánek - a zamyslet se, co by se s tím dalo dělat. Ve Vašm případě bych určitě konzultovala se svým neurologem možnosti léčby RS - kortikoidy mohou podporovat tendenci k obezitě, u některých pacientů s RS jsou pravděpodobně stále nenahraditelné, ale na druhou stranu se na trhu objevují stále nové a nové léky (biologická léčba i jiná, než Mabthera) - svévolně léčbu určitě neupravujte, ale zeptala bych se svého lékaře, jestli jsou kortikoidy opravdu nutné. V procesu hubnutí máme obecně dvě možnosti - buď si nastudovat přístupy k hubnutí a něco si z nich vybrat a vyzkoušet a doufat, že pomohou, často ale lidé nedokáží zhodnotit validitu informací na internetu a skáčou na reklamní triky, objednávají drahé preparáty, které jsou k ničemu. Můžete ale vyhledat odbornou pomoc - konkrétně se můžete objednat do nutriční či obezitologické ambulance, tam by nejdřív s Vámi probrali Vaše stravovací a další návyky a upozornili Vás, kde jsou zásadní problémy. Zeptejte se svého neurologa nebo praktického lékaře, zda Vás může poslat na erudované pracoviště. Kromě stravování hraje samozřejmě roli při hubnutí i pravidelný odpočinek a pohybová aktivita. Pro pacienty s RS je pravidelný pohyb a vhodné cvičení obzvlášť potřeba, ptala bych se opět svého neurologa na možnosti rehabilitace, zkusit můžete skupinové cvičení, nalézt se dají i speciálně organizované pro pacienty s RS. Mám dobré reference na hormonální jogu u pacientů s RS. Inspirativní pro Vás mohou být společenské akce pořádané pro RS pacienty - pobyty atd., kde byste se mohla inspirovat od ostatních, jak žijí, co jim pomáhá dodržovat zdravý životní styl a dobrou kondici - to bývá často nejefektivnější. S pozdravem Anna Prchlíková

.
20.5.2020

Dobrý den, tímto bych Vás chtěla moc poprosit o radu a pomoc. Je mi 40 let, jsem maminka 4 dětí 12-3 roky. Cca 7 let trpím brněním končentin, nárazovou ztrátou citu v nohách, pálením kůže, silnou bolestí bederní páteře. Poslední dobou mám bolesti žaludku, za 2 měsíce jsem zhubla 8kg, trpím nechutenstvím a bolestí žaludku. Začínám být zoufalá. Před 7 lety jsme měla na magnetu 10 nespecifických ložisek. A v likvoru pouze jeden oligopás. Teď po 7 letech mám ložisek v mozku 25. Čekám na lumbální punkci. Rapidně se mi zhoršilo zdraví. Ještě nedávno jsem aktivně sportovala. Teď mě mrtví nohy, jsem slabá a neskutečně vyčerpaná. Přikládám zprávy z obou vyšetření. RS mi tedy není potvrzena. Infekci jsem žádnou neproděla. Nerozumím tedy tak velkému počtu lézí. Budu vděčná za jakékoli nasměrování. Neurolog mi v podstatě říká, že to nic není. Ale ještě jsem ho požádala po těch 7 letech o novou lumbální punkci. S velkým díkem za Váš čas Venuše Rybová Nález z 19.5.2020 Nález: MR mozku nativně: Přístroj: Vantage XGV Atlas Toshiba Použité sekvence: 3 axis locator, AX - T2, AX - Flair, SAG - T1 Doplňující sekvence: AX - DWI (XGV),SAG flair Příprava pacienta: Pacient byl řádně poučen o možných rizicích MR vyšetření a podepsal souhlas s jeho provedením. Premedikace: 0; Kontrastní látka: 0 Nález: Celkem až 25 T2 a FLAIR hyperintenzních a neexpandujících ložisek vel. do 6mm v bílých hmotách mozku, naprostá většina je paraventrikulárně a frontálně, zcela ojediněle pak parietálně nebo periventrikulárně. Ani jedno není juxtakortikálně, v kalózním tělese či infratentoriálně. Jsou bez zvýšené restrikce difúze. SA prostory nejsou rozšířeny. Komorový systém je normální šíře a konfigurace, III. komora ve střední čáře, cirkulace moku zachována. Normální nález v oblasti selly, chiazmatu, corpus calosum, pontu a bazálních ganglií. Vnitřní zvukovody bez rozšíření, kouty mostomozečkové volné, symetrické. V zachycené části splanchnokrania bez patol. obrazu. Z.: vícečetná nespecifická ložiska bílých hmot mozku etiologie nejspíše postaparainfekční či postischemické, v porovnání s MR vyšetřením z 7/2013 se objevují ložiska nová a ta stávající jsou lehce výraznější, kritéria demyelinizace typu RSM neplněna nicméně nejsou MR krční páteře - nativně: Přístroj: Vantage XGV Atlas Toshiba Použité sekvence: 2 plane locator, SAG - T1, SAG - T2, AX - T2* 3DFE_fc Doplňující sekvence: SAG - STIR; Příprava pacienta: Pacient byl řádně poučen o možných rizicích MR vyšetření a podepsal souhlas s jeho provedením. Premedikace: 0; Kontrastní látka: 0 Nález: Dorzální protruze disku C6/7 výšky 2mm, bez kontaktu s míchou. Ostatní nález je při MR krční páteře v mezích normy, mícha je přiměřené šíře, bez ložiskových změn. Datum potvrzení: 19.5.2020 11:47:00 Potvrzující lékař: MUDr. Jan Špicar Nález před 7 lety Nález: MR mozku - nativně: --------------------------------- Přístroj: Vantage XGV Atlas Toshiba Použité sekvence: 3 axis locator, AX - T2, AX - Flair, SAG - T1 Doplňující sekvence: AX - DWI (XGV), SAG flair Příprava pacienta: Pacient byl řádně poučen o možných rizicích MR vyšetření a podepsal souhlas s jeho provedením. Premedikace: 0 Kontrastní látka: 0 ----------------------------------------------- Nález: * v hluboké bílé hmotě hemisfér je několik T2 hypersignálních ložiske velikosti 5mm, vpravo 6x, vlevo 4x, dvě drobná jsou frontálně periventrikulárně vlevo . Infratentoriální, v c. calosum a juxtakortikálně ložiska nejsou. * SA prostory bez rozšíření * Komorový systém normální šíře a konfigurace, cirkulace moku zachována. * Normální nález v oblasti selly, chiazmatu, corpus calosum, pontu a basálních ganglií. * Vnitřní zvukovody bez rozšíření, kouty mostomozečkové volné, symetrické. * V zachycené části splanchnokrania retenční cysta 15mm na basi maxil. sinu vlevo. MR krční páteře - nativně: ----------------------------------------- Použité sekvence: 2 plane locator, SAG - T1, SAG - T2, AX - T2 Doplňující sekvence: SAG - STIR; Premedikace: 0 Kontrastní látka: 0 --------------------------------------------------------------------------------- Nález: - pohybové artefakty v SAG T2 sekvenci * Křivka je oploštělá * Skelet bez ložiskových patologických signálových změn * Nejsou prokázány významné degenerativní či jiné změny disků a ligamentosního aparátu * Spinální kanál normáních rozměrů, foramina jsou volná * Mícha přiměřených rozměrů , bez signálových změn Závěr: * drobná ložiska v bílé hmotě hemisfér, t.č. nenaplňují kriteria onemocnění typu RSM, nicméně onemocnění vyloučit zcela nelze. Dle klin. kontextu zvažte možnost MR kontroly v čase, interval 6-12 měsíců. * bez patol. obrazu na C páteři. Datum potvrzení: 1.7.2013 14:50:00 Potvrzující lékař: MUDr. Jarmila Hálová

07.7.2020

Dobrý den Venuše, Váš dotaz přepošlu specialistovi v oboru neurologie. Z toho hlediska Vám nic bližšího kvalifikovaně říct neumím. Myslím, že bude potřeba vyčkat také výsledku čerstvé lumbální punkce. Pokud by se roztroušená skleróza nepotvrdila, osobně bych pátral po autoimunitních onemocněních, zejména ze skupiny vaskulitid. Specializovaná vyšetření provádí revmatolog. Nedělají se Vám po kůži nebolestivé uzlíky? Nemáte na kůži tzv. skvrny bílé kávy? To by mohlo ukazovat na neurofibromatózu. Stran obtíží se žaludkem, tyto problémy mohou teoreticky souviset s roztroušenou sklerózou, s vaskulitidou a také by mohlo jít o samostatný problém. Při bolestech žaludku a váhovému úbytku je podle mě na místě provedení gastroskopie, k vyloučení závažné patologie. Další postup se pak odvíjí od nálezu. I pokud se nic zjevného neprokáže, obvykle se doplňuje Ultrazvuk břicha a někdy také kolonoskopie. Bolesti v oblasti žaludku v některých případech vůbec nemusí souviset se žaludkem, ale s jiným nitrobřišním orgánem. Také by bylo vhodné vyšetření minerálů a hladiny vitamuni D. Specialista-neurolog by Vám měl odpovědět do 2 dnů. Přeji hodně sil. Vážená paní Venuše, myslím, že provedení nové lumbální punkce je plně na místě a od jejího výsledku se bude odvíjet další postup. Nelze než souhlasit s tím, že nález 12 nespecifických ložisek na MRI mozku s jedním oligoklonálním pásem v mozkomíšním moku přes 7 lety diagnosu roztroušené sklerosy podpořit nemohl, ale nárůst jejich počtu a velikosti v čase, byť jsou stále charakterem a rozmístěním pro roztroušenou sklerosu netypická, nutí k vysoké opatrnosti, zvláště pokud sama píšete, že se Váš zdravotní stav stále zhoršuje. Je možné, že trpíte jiným onemocněním nervové soustavy, možná daleko vzácnějším než RS a tudíž i hůře diagnostikovatelným. Nutné bude vyloučit především neuroboreliosu, ale také onemocnění jako je systémový lupus erytemathodes a jemu podobná z okruhu autoimunit, která způsobují zánět stěny cév, kolegou již zmíněné vaskulitidy... Myslím, že by bylo vzhledem k Vám popisovanému brnění končetin vhodné doplnit i (kontrolní?) EMG, tedy vyšetření periferních nervů, které bývají při vaskulitidách též postižené, což by vysvětlilo brnění a ztrátu citu v končetinách. Stran bolestí žaludku odkazuji na (v možnostech online medicíny vyčerpávající) odpověď kolegy praktického lékaře. Držím Vám palce a přeji Vám i vašim ošetřujícím lékařům co nejrychlejší nalezení správné diagnosy. S pozdravem TB

.
07.7.2020

Vážená paní Evo, zkusím postupně odpovědět na všechny Vaše dotazy - lumbální punkce je v diagnostice roztroušené sklerosy velmi důležitá, nikoli ale hlavní, jak se ptáte. Diagnosa RS stojí a padá s anamnesou stonání a klinickým nálezem na pacientovi (tedy s tím, co pacient v minulosti prodělal a jak vypadá jeho stav při návštěvě neurologa). Hlavním pomocným vyšetřením je magnetická rezonance; vyšetření mozkomíšního moku pomocí lumbální punkce je v důležitosti hned za ní. - roztroušená sklerosa není onemocnění vrozené, pro ni typické protilátky tedy v mozkomíšním moku od narození přítomny nejsou, objevují se až v průběhu nemoci samotné - nespecifická ložiska na MRI mozku má nezanedbatelná část populace, aniž by byla nemocná - bursitida ramene, syndrom karpálního tunelu ani problémy s páteří do obrazu roztroušené sklerosy nepatří - brnění končetin i migréna mohou, ale nemusí být příznakem roztroušené sklerosy; předpokládám, že právě pro ně jste již v minulosti byla právě tímto směrem vyšetřena - pokud Vám před 10 lety roztroušenou sklerosu vyloučili, znamená to (striktně vzato), že jste ji TEHDY neměla, nikoli, že se u Vás nemohla rozvinout od té doby - na druhou stranu pokud vaše obtíže trvají leta a již kdysi Vás pro ně s podezřením na RS vyšetřovali, ale onemocnění nepotvrdili, je velmi nepravděpodobné, že byste jí přesto trpěla - věřím ale, že jste sledována jak praktickým lékařem, tak neurologem, kteří Vás i Vaše nálezy znají a Vaše obavy rozptýlí lépe, než já takto na dálku S pozdravem TB

.
Poradna Lékaře
Martina
29 / 6 / 2020

Dobry den,ráda bych se zeptala,zda se mé aktuální potíže mohou týkat RS a zda mám po lékaři v tomto žádat o další vyšetření? Cca před měsícem se u mě...

Lékař
4 / 8 / 2020

Dobrý den, Martino, nemyslete hned na nejhorší - potíže při RS můžou být různé, i Ty Vaše vypadají podobně, ale brnění na obou rukou na stejných...

Celá odpověď
Jana
28 / 6 / 2020

Dobrý den, prosím o radu. Zhruba před půl rokem se u mě objevily zdravotní problémy. Brnění, mravenčení, pálení a částečná necitlivost horních kon...

Lékař
4 / 8 / 2020

Dobrý den, Jano, všechny potíže, které popisujete opravdu může způsobit zablokování krční páteře. Zkuste o ní více pečovat - byla jste na RHB, snad...

Celá odpověď
Jirka
28 / 6 / 2020

Dobrý den, Přesně před měsícem jsem během tří dnů postupně ztratil zrak na pravé oko (od rozmazaného vidění až po úplnou ztrátu). Hospitalozovali mě ...

Lékař
4 / 8 / 2020

Dobrý den, pane Jiří, děkujeme, že jste nám napsal. Nejsem neurolog, ale pokusím se Vám odpovědět co nejlépe a zajistit i názor neurologa, nicméně...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 12. 2020