Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 
 * Podmínky služby:  Souhlasím s podmínkami
 * Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 458 záznamů z celkového počtu 458, zobrazeny 1. - 30.
[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 

Dotazy a odpovědi

26.12.2019

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda moje příznaky mohou být známkou RS a jak postupovat. Je mi 25 let a poslední dobou mě trápí "cukání" svalů. Poprvé jsem to měl před 3 měsíci a od té doby se mi to občas (jednou či vícekrát týdně) opakuje. Je to jakoby stah svalu, kdy je přes kůži vidět, jak se sval stahuje a povoluje. Mívám to hlavně v břiše, pak stehna, lýtka a občas okolí jednoho ramene. Nebolí to, ani to není nepříjemné, jen je to divný pocit. Pozoruji to, když jsem v klidu (sedím, ležím). Když se pohybuji, tak toto nepozoruji. Kromě toho občas cítím, jako bych měl unavené či slabé nohy i přesto, že nemám žádnou fyzickou aktivitu. Celkově uvnitř těla cítím jakoby takový zvláštní tlak, pnutí, nebo spíše jako by mi vibrovaly svaly, hrozně těžko se to popisuje... Většinou tyto příznaky nastanou večer před spaním a jakmile usnu, tak ráno to již nemám. V červnu jsem měl boreliozu (červený flek i pozitivní protilátky), 20 dní jsem bral atb, tak nevím, zda to není jako důsledek toho (začalo to 3 měsíce poté). Jiné neurologické potíže nemám. Už cca půl roku řeším s OL nadměrnou únavu (když nevstávám do práce, tak spím 10-12 hodin denně), mám udělané komplet odběry, jediné, co vyšlo mírně pozitivní (hraniční hodnota) bylo TSH, jinak vše OK. Lékař zatím na nic nepřišel, ale mě napadlo, zda nemůže únava být prvním příznakem a neurologické obtíže dalším příznakem společné nemoci. Zmiňoval jsem se OL i o těchto neurologických problémech, ale ten na to nijak nereagoval, prý to s únavou určitě nesouvisí, ale je to ze stresu (je pravdou, že poslední dobou mám hodně práce a povinností). Na neurologii mě prý pošle až ve chvíli, kdy příznaky budou časté a budu mít problém při nějaké činnosti. Samozřejmě se snažím hledat i na internetu a vyběhla mi RS, tak mám strach, zda se opravdu nemůže jednat o ní a neměl bych to urgentně řešit. Jinak beru hořčík, ale tam žádná změna není. Předem děkuji za odpověď. Jan

18.12.2019

Dobrý den, paní doktorko, je mi 32 let. Asi 3 týdny mě trápí slabé nohy, jako bych ušla x kilometrů, přitom zrovna moc aktivní nejsem. Na levé noze mě bolí lýtkový sval, jako by byl namožený, také cca ty tři týdny. Noha je v klidovém stavu jako těsně před mravenčením nebo po něm a při špatném sezení přejde do mravenčení mnohem rychleji, než jsem zvyklá. Absolvovala jsem sono kvůli trombóze, tam je vše v pořádku. Mravenčení se občas pustí i do rukou, ale tam opravdu jen výjimečně. Na druhé noze mi bez mnou vědomé příčiny oteklo bez jakékoli bolesti koleno a po 3 dnech otok sám zmizel. Jsem epileptik, momentálně cca 2 měsíce po změně medikace, která mi z hlediska epilepsie sedí a jsem bez záchvatů. Dle epileptoložky mé potíže s léky nesouvisí. To, že se v průběhu posledních let hůře soustředím a zhoršuje se mi paměť, připisuji epilepsii, stejně tak moje úzkostlivější a labilnější povaha už ke mně asi patří. Také jsem postřehla, že se mi čím dál tím časteji stává, že se zakoktávám (Manžel koktá, dá se to "okoukat"? Vím, že v době jeho spolubydlení s jiným koktavým člověkem se jeho koktání dost zhoršilo). Když si tyto všechny střípky poskládám k sobě, naskakuje mi obava z RS. A teď konečně k mému hlavnímu dotazu: Jakožto epileptik jsem v r. 2009 a nyní v únoru 2019 absolvovala magnetickou rezonanci mozku. Všiml by si epileptolog změn poukazujících na RS, resp. je to jasně viditelné, i když lékař vlastně pátrá po něčem jiném? Jaká je pravděpodobnost, že se RS na MR neprojeví? Předem moc děkuji za odpověď a omlouvám se za sloh, jen mi přišly všechny souvislosti důležité. Hezký den.

17.12.2019

Dobrý den, na konci prosince minulého roku jsem prodělal velmi ošklivou virozu při které mi zalehly uši. Dostával jsem se z ní dva týdny,po odeznění mi zůstalo zvonění v hlavě. Na orl zjistili,že zvuk nevychází z uší,ale nejspíš od krční páteře. Přijde mi,že se trochu zhoršil zrak,je to zvláštní,když čtu něco na počítači,písmena mají zvláštní kontrast,špatně se mi i soustředí. Cca v březnu asi po oparu na puse,došlo ke změně vnímání chutě. Je to dost nepříjemné,určité potraviny a pachy vnímám jednotnou atypickou vůní. Po snězení té určité potraviny pach cítím ze svého potu při sportu. V červnu letoního roku jsem měl nehodu na motorce,nic vážného. Ale měl jsem na rukou a nohách dost silniční lišej. Po vyléčení se mi na rukou začali dělat boláky,ze kterých mi na kožním zjistili stafylokoka. Dostal jsem silné atb po kterých se mi ulevilo. Ale pozoruji na sobě,že se mi oděrky a různá zranění dost špatně a pomalu hojí. Paradox je,že doopravdy minimálně piji alkohol,nekouřim,cvičim a celkově mám životospravu na jedničku. A i přesto mi už rok zvoní v hlavě.Co jsem vypozoroval tak večer a hlavně ráno je to hodně silné,infrasauna mi nevadí,ale hodně nepříjemný stav je po horké koupeli. Včera večer mi na začal brnět spodek nohy od kotníku,jako když si přeležíte nohu,ale pouze pulka chodidla k malíčku. Myslel jsem,že to do rána odezní,ale furt to mravenčí. Proto jsem zkusil najít na internetu co by to mohlo být a to mě zavedlo sem. Přijde vám,že by to mohli být příznaky RS?

Poradna Lékaře
Jana Svatošová
17 / 1 / 2020

Dobrý večer, paní doktorko. Z důvodu chronického tinitu jsem již podruhé podstoupila MR mozku. Poprvé před 5 lety nález drobné cysty chorioidální...

Lékař
18 / 2 / 2020

Dobrý den, ložisko zvýšeného signálu nemusí mít žádný význam, s tinitem nesouvisí. Pokud se obáváte roztroušené sklerosy, vzhledem k nálezu na MR,...

Celá odpověď
Stanislava
16 / 1 / 2020

Dobrý den trpím brnění končetin vypadávání věci z rukou zhoršené vidění problémy s únikem moči křeče a cukání nervů svalů v těle štíhlé svalstvo na...

Lékař
18 / 2 / 2020

Dobrý den Vaše potíže je nutné objektivizovat . Tedy potvrdit, zda se jedná o skutečné postižení struktur nebo pouze o tzv vnímanou slabost ( často u...

Celá odpověď
Eliška
14 / 1 / 2020

Dobrý den, trpím problémy s chůzi a pohybem, těžké cokoli udělat a ujdu max 500 m bez zhoršení příznaků. Pohyb rukama má stejný efekt. Lékař vyjádřil...

Lékař
18 / 2 / 2020

Dobrý den, vámi popisované potíže mohou být projevem různých chorob. Škoda, že jste neposlala závěr Vašeho neurologa. Pokud bylo provedeno single...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 12. 2020