Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Souhlasím, aby společnost MeDitorial, s.r.o., se sídlem Sokolská 31/490, 120 26 Praha 2, IČO27199151 (dále jen „Společnost“), zpracovávala mé osobní údaje pro účely mé registrace a využití služeb vzdělávacích a populárněnaučnýchwebů z oblasti zdravotnictví provozovaných Společností a to včetněsoutěží v rámci těchto služeb pořádaných, v souladu se zákonem č.110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů a v souladu s nařízenímč. 2016/679 Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajůa o volném pohybu těchtoúdajů (dále jen „obecné nařízení o ochraně osobních údajů“) a to maximálně na období 5 let od poslední aktivity uživatele nebo do odvolání tohoto mého souhlasu.

Současně souhlasím, aby Společnost zpracovávala zvláštní kategorii osobních údajů o mém zdravotním stavu, které Společnosti sdělím, za účelem vypracování odpovědi odborníka v internetové Poradně, pokud takovéto služby využiji. V takovém případě souhlasím, aby Společnost mnou poskytnuté osobní údaje, a to jak jmenné a adresné, tak osobní údaje zvláštní kategorie osobních údajů o mém zdravotním stavu zpracovávala a dále poskytla spolupracujícím odborníkům,kteří se budou zabývat mými dotazy v rámci zvolené internetové poradny na základě mého výslovného dotazu či požadavku.

Potvrzuji, že jsem obeznámen se svými právy související se zpracováním dle výše zmíněnýchprávních předpisů, a to jak ve vztahu k osobním údajům, tak i ke zvláštní kategorii osobních údajů, zejména pak:

s právem na přístup ke svým osobním údajům, jejich opravu nebo jejich výmaz, popřípadě s omezením zpracování;

s právem vznést námitku proti zpracování;

s právem na přenositelnostúdajů ve strukturovaném, běžně používaném a strojověčitelnémformátu;

s právem kdykoliv souhlas se zpracováním odvolat;

a s právem podat stížnost u dozorového úřadu, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Současně potvrzuji, že jsem obeznámen se způsobem nakládání s mými osobními údaji a jejich zpracováním vč. zvláštní kategorie osobních údajů, zejména že:

mé osobní údaje jsou zpracovány pouze v rozsahu, ve kterém byly mnou poskytnuty a pouze pro shora uvedené účely;

Společnost mé osobní údaje předává jen zpracovatelům z řad spolupracujících lékařůjednotlivých poraden, jejichž seznam naleznete zde.

Společnost provádí s mými údaji následující úkony: ukládá je do databáze uživatelů, upravuje je v případě, že je doplním nebo se dožádám úpravy, vyhledává je v rámci své databáze, třídíje dle jednotlivých kritérií pro dotazy poradny a likviduje je po uplynutí shora uvedené lhůty pro zpracování nebo po odvolání mého souhlasu. Současně s podmínkami Poraden pseudonymizované dotazy a odpovědilékařezveřejňuje na svých vzdělávacích a populárněnaučných webech.

V případě jakýchkoliv dotazůohledně zpracování osobních údajů nebo v případěuplatnění výše uvedených práv se mohu ve věci ochrany mých osobních údajůčiuplatnění práv k ochraněmých osobních údajůobrátit na pověřenouosobu na emailovou adresu osobniudaje@meditorial.cz nebo na telefonní číslo 212 249 013, případně na pověřence pro ochranu osobních údajů Společnosti, Márii Chvajovou Staňkovou, na e-mailové adrese stankova@stankovapartneri.cz.

Potvrzuji, že svým souhlasem dávám Společnosti výslovný souhlas a zákonný důvod pro zpracování mých osobních údajůvč. zvláštní kategorie údajů o zdravotním stavu v souladu se zněním zákona o zpracování osobních údajů a obecným nařízením o ochraně osobních údajů.

 * Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 734 záznamů z celkového počtu 734, zobrazeny 1. - 30.
[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 

Dotazy a odpovědi

12.3.2021

Dobrý den chci se zeptat teď v lednu 2021 jsem začala pociťovat takové tuhnutí svalů na ruce, konkrétně malíček a prsteníček a pak mi během pár dnů trošku i brněly ruce a trochu i nohy. Nebo spíš takové chvění.. A trochu se mi zhoršil zrak na levém oku ale bolest žádná.Prožívám teď takové stresové období je toho na mě moc. Mám malé dítě a je to s ním teď dost náročné.Samozřejmě jsem začla hledat na internetu a vsugerovala jsem si že mám RS. Byla jsem u obvodní dr a ta mi řekla že to vypadá spíš na tetanii. Měla jsem kvůli migrénám dělanou podrobnou magnetickou rezonanci v červnu 2020 a paní doktorka mi řekla že se ta nemoc rozvíjí postupně takže kdyby to byla RS tak už by na te rezonanci z června bylo něco vidět. Ale rezonance byla úplně v pořádku. Nasadila mi magnosolv a rhb a potíže zmizely. Poté jsem magnosolv vysadila. Ale teď v březnu tak 3 dny zpátky zase pociťuju to chvění v nohou. Není to přímo brnění ale prostě chvění a je to nepříjemné. Ale když jsem venku , něco dělám nebo se na to nesoustředím tak to nevnímám.. a zase nepatrně cítím zvláštní pocit v tom levém oku. Zase mě nahlodala ta představa RS.. problémy s myšlením ani motorikou nemám. Jinak mám často studené ruce i nohy ale.to už x let. Je mi 29 let. Chci se zeptat jsou to příznaky RS ?? Mohou to být ty ataky?? Taky mě vyděsilo to že se mi to vrátilo po 2 měsicích. Budu vam moc vděčná za odpověd a možné uklidnění. Děkuji

07.3.2021

Dobrý den, poprosím vás o radu. Od září 2020 mám občas brnění rukou, hlavně v noci. Párkrát doprovázeno třesem těla, brnění obličeje (vše při velkém stresovem vypětí a stachu). V prosinci 2020 se přidala bolest levého oka při pohledu nahoru a doleva. Občas mám anizokori na levem oku 1 mm. Nyni mě začalo bolet i oko práve. Oči mám tvrdé jako kámen, hlavně po ránu. Když zavřu oči, cítím tres očí. Vadí mi světlo do očí. Měla jsem noční stavy, kdy mi v oku blikalo, viděla jsem různé útvary a obrazce při zavření oči. Venku při světle mě přes oči prolétávají průhledné stíny. Jednou jsem při prudkém vstávání měla před očima bílá světélka, která do 5 sekund zmizela, což mě vyděsilo. Bolí mě končetiny, cítím slabost a únavu. Šílená bolest zad, jako v ohni. Nevolnost, která trvá celý den, pak je chvíli klid a tak se vše točí neustále dokola. bolí mě předklonit hlavu, ale svedu to. Bolest zad a ramen, vše zatuhlé. Celý den cítím tlak v hlavě a uchu a očích, jako bych měla v hlavě přetlak. Píská mi v uchu. Bolesti hlavy jsou nesnesitelné. Jsem po operaci FESS dutin kvůli chronickému zánětu čichových dutin. Ještě podotknu, že mám bolesti v místě v pichu v páteři po císařském řezu. Místo mám velmi citlivé a při předklonu velmi bolí. Podstoupila jsem MR mozku v prosinci 2020, MR krční páteře také v prosinci. Nyní v březnu 2021 jsem byla na MR očnic a mozku. Mr mozku a oči v pořádku. Na páteři mi našli výhřez plotének C5 a C6 s kompresí na michu. Mám slizniční lemy v maxilarnich dutinách, hladinku v levé maxilarni dutině a ethmoidech též zpěněný obsah. OCT oka 3x, perimetr 4x, na posledním perimetru 2 absolutní skotomy. Oční pozadí asi 5x bez nalezu, pouze mám mírně zvětšenou slepou skvrnu. 2* VEP vyšetření v mezích normy. Laboratorní vyšetření krve v pořádku. Je mi 36 let a mám dvě děti, 5 let a 18 měsíců. Mladší dceru neustále chovám. Prosím, mohlo by vše být způsobeno vyhřezem plotének nebo psychikou? Jsem 5 let v neustálém stresu, sevření na hrudi a každodenní nervozita bez příčiny. Po sekci druhé dcery jsem měla stres, který vyústil v úzkost. Kvůli neshodě krevních skupin, dcera měla silnou žloutenku a anémii...unikla výměně krve. Ještě dodám, že mám pozitivní igg borelii (prodělana 2010) a v červnu 2020 jsem mela opět klíšťe a flek, ale dle Mudr to borelioza nebyla...dle testů western blot mám nějaké hodnoty hraniční i v IgM. Může se prosím jednat o RS? Mockrát vám děkuji za vyčerpávající odpověď.

22.3.2021

Dobrý den, pane Pavle, děkujeme za dotaz do naší poradny. Potíže, které Vašeho otce trápí, nebudou souviset s prodělanou infekcí covid-19. Pálení stehna může souviset s základní diagnózou roztroušené sklerózy, může se jednat ale i o neuropatii, ale vzhledem k bolestem zad se může jednat o onemocnění páteře/meziobratlové ploténky. Pokud je bolest tak intenzivní, jak udáváte, měl by Váš otec navštívit lékaře - buď praktického, nebo lépe neurologa, který jej vyšetří a při vyšetření zjistí, kde je příčina potíže a může mu aplikovat injekci na bolesti či uvolnění svalů. Zatím může Váš otec zkusit užít běžná analgetika (Paralen, Ibalgin), jinou léčbu takto bez vyšetření a znalosti léků, které Váš otec užívá, nemohu takto doporučit. Na Váš dotaz bude ještě odpovídat specialista neurolog, vyčkejte na jeho samostatnou odpověď. S pozdravem MUDr. Jana Braunov ----- Vážený pane Pavle, palčivá bolest na stehně objevivší se společně s bolestmi zad může mít hned několik příčin: tou nejběžnější je samozřejmě uskřinutí kořene nervu v oblasti páteře, málo pravděpodobná, ale nikoli zcela vyloučená, je ataka roztroušené sklerózy postihující míchu a nelze samozřejmě ani vyloučit spojitost s prodělaným COVID19 onemocněním, které teoreticky jako viróza může způsobit zánět nervu samotného. Samozřejmě, že může jít i o něco úplně jiného, ale bez klinického vyšetření to takto na dálku určit nelze. Váš otec by měl skutečně kontaktovat svého praktického lékaře a v případě jeho nedostupnosti ev. svého neurologa a dohodnout se na kontrole. Zatím bych, ve shodě s dr. Braunovou, doporučil (nemá-li nějakou kontraindikaci, jako např. jaterní selhávání či žaludeční vřed) užívat kombinaci paracetamolu 500mg a ibuprofenu 400mg, oba 3x denně. S pozdravem TB

.
04.3.2021

Dobrý deň, dnes mi prišla odpoveď na moju prvú otázku. Rozhodla som sa doplniť všetky potrebné informácie. Viem, že ich je veľa, no chcela by som Vám poskytnúť komplexný obraz môjho zdravotného stavu. Keďže doteraz som sa príčiny nálezu na mozgu nedopátrala. Neviem síce kto ste, no chcem sa Vám veľmi pekne poďakovať za odpoveď na moju otázku. Popravde, doteraz sa mi o takých možných príčinách lézií nezmienil nikto. O to väčšia je moja vďaka. Viete, vyšetrení som už naozaj absolvovala veľmi veľa, ožobračila som zdravotnú poisťovňu o veľa peňazí, no odpovede na možné príčiny vzniku demyelinizačných lézií som od lekárov nedostala. Doteraz nemám určený diagnostický záver, u nerologičky len susp. dg. Iná epilepsia a príde mi, že chodiť tam je zbytočné. Inú ambulanciu ani pravidelne nenavštevujem. V podstate srdcovo-cievnym systémom sa u mňa nik už nezaoberá. Užívam 2x denne Vasocardin a to je všetko. Pani doktorka mi dala poslednú návštevu 4/2020, potom už nepovažovala za potrebné, aby som ku nej chodila. Mimochodom, obidvaja moji rodičia prekonali infarkt /otec už nežije, zomrel na inú dg. Septický šok/, aj starí rodičia z maminej strany zomreli na srdcové ochorenia. V detstve som bola sledovaná v amb. pre šelest, ale to už je v poriadku. Naozaj rada, že ste sa mi ozvali, pretože už len ako laik si myslím, že tie lézie /o to viac, že ide o mozog/ tam nevznikli len tak a príčinu to mať musí. Mám len 38 rokov, myslím si však, možno až nesprávne, že lézie samotné mi môžu spôsobovať určité problémy, pretože inak si to vysvetliť neviem. Vypočula som si už aj to, že to môže byť stav po prekonaní EBV a CMV, no protilátky EBV máme všetci a CMV takú paseku nenarobí. To mi povedala infektologička s dvomi atestáciami. A tak som momentálne v stave zúfalstva, kľudne to tak môžem nazvať, pretože kvalita môjho života sa výrazne zhoršila. /tak zle ako mi býva, v lete ani nehovorím, to doslova trpím každý deň/ Veľmi zle sa mi dýcha, mám problém vôbec sa nadýchnuť. V pľúcnej amb. Však príčinu nezistili a všetko je v norme. Tak ako aj v kope iných ambulancií. V podstate sme už s vyšetreniami na konci a príčina sa nenašla. Takže to v bolo celé zbytočné. A to napriek všetkému, nie som až taká pesimistka. Či mi niekto dokáže v tomto pomôcť, netuším. Skôr sa to uzavrie bez zistenia, si myslím. Zhrnula som tu všetko čo som absolvovala. Ospravedlňujem sa Vám, že je toho tak veľa, no keď som sa už do spisovania pustila, chcela som Vám poslať komplexný prehľad. Naozaj z celého srdca Vám ďakujem za ochotu pomôcť mi, za Váš čas a záujem o môj zdravotný problém. Veľmi si to vážim. S pozdravom Cicmanová Neurologické vyšetrenie v ambulancii: prvé_24.3.2020 Pacientka bola predčasne prepustená z neurol. Oddelenia kvôli nariadeniu núdzového stavu. Záver: Cephalea od 1/2020 najskôr tenzná+cervikog.,organ. Etiológia na MR mozgu vylúčená 3/2020, ale na MR mozgu demyelin. zmeny /skôr hypoxicko ischemické), preto SM nepredpokladám /ani priebeh ochorenia nemá atakovitý charakter/, prítomné aj viac menej fokálne až komplexné epi paroxyzmy, miestami s celkovou generalizáciou /v minulosti konverzné záchvaty/, to th pridané antiepileptiká /aj v rámci dif. Dg/ obj. neurol. Aktuálne okrem hyperreflexie RŠO na DKK bez topického neurol. nálezu. Dop. terapia: Odber krvi – CK myoglobín, LD, vit. B12, foláty Kontrolné psychiatrické vyš. Vyš. Na M.Fabry Po ukončení núdzového stavu sa dorieši aj LP Do th pridávam LAMOTRIGIN ACTAVIS, DIAZEPAM DESITIN 10 mg, pri bolesti hlavy skusmo NALGESIN F /nezaberal/ 9.7.20 Urgentný príjem Stav po epi paroxyzme /tras HKK, DKK, parciálne porucha vedomia/ Susp. epilepsia v liečbe Odbery krvi v norme CT mozgu: Mierne známky atrofie mozgu externého typu ZHRNUTIE V POSLEDNEJ NEUROLOGICKEJ SPRÁVE 12/2020 S VÝSLEDKAMI VŠETKÝCH REALIZOVANÝCH VYŠETRENÍ. Hematológia 2/2021: poslaná na vyš. na vylúčenie trombofílie. Základné vyšetrenia a sk. koagulačné testy v norme. Znížená hladina vit. D Odber krvi na genetiku+sek. markery trombofílie --- výsledky ešte nemám. EEG 12/2020 Normálny EEG záznam, bez nálezu špecif. Epigrafoelementov, bez ložisk. Sympt. Odber HT 12/2020: v norme Endokrinológia – štítna žľaza 12/2020: Nezväčšená normoechogénna normofunkčná štítna žľaza, podľa USG s možnou počínajúcou nodif. V ĽL. Biochémia kompletne v norme Vyšetrenie na M Fabry 11/2020 – Výsledok NEGATÍVNY MR C chrbtice 10/2020: Miecha bez patologického signálu, ostatný nález asi v tejto súvislosti podstatný nie je Imunologické vyšetrenie 10/2020: Záver: Znížená funkcia DAO, Mierne znížený počet CD3+ly, NK bb., Výrazne znížený počet CD8+ly MR AG ICC 9/2020: Hypoplázia arteria vertebralis 1.dx. Ostatný MR nález v medziach normy. MR mozgu 9/2020: V bielej mozgovej hmote hemisfér mozgu v lokalizácii periventrikulárnej a paraventrikulárnej v úrovni postranných mozgových komôr, corona radiata, centrum semiovale, subkortikálne fronto-parietálne obojstranne zobrazené mnohopočetné T2/FLAIR hyperintenzívne bielohmotné demyelizačné lézie chronického štádia a väčšie demyelinizačné plaky konfluentného charakteru nešpecifického charakteru periventrikulárne lokalizovaných cca 10 demyelinizačných lézií vpravo, 10 vľavo, paraventrikulárne cca 8 lézií vpravo, 9 lézií vľavo. Lézie sú veľkosti od 2 mm do 9 mm. Bez progresie počtu pri porovnaní s MR vyš. zo dňa 12.3.2020, bez aktivity po podaní k.l.iv., nie je možné vylúčiť ani demyelinizáciu typu SM, ak by preto svedčil klinický, laboratórny, likvorologický nález, pozitívne oligoklonálne protilátky, event. imunologické vyš. Vhodné nález korelovať s týmito nálezmi, event. Vyš. Pacientky v SM centre. Kortikálne neuroštruktúry mozgu supra-infratentoriálne sú bez ložiskových path. Zmien. PC uhly vnútorné zvukovody, pyramídy spánkových kostí bpn. Systém PND vzdušný. Odber 8/2020: HT v norme. CT mozgu 7/2020: stav po epi paroxyzme – mierne známky atrofie mozgu externého typu. HOLTER 5/2020: V poriadku. ECHOKG 5/2020: GE Vivid S60N : Ao 24 mm, ĽP 37 mm, IVS 9mm, zsĽK 9 mm, LVEDd 44 mm, EF 0,65, normálna systol. Kinetika ĽK. Normálna diastol. F. ĽK. Stopy MR, inak sú chlopne suf. PK nezv. Perikard bez výpotku. Záver: normálny echokg nález. EMG na tetániu 5/2020: test na hypervent. tetániu je negatívny. EEG 5/2020: zákl. EEG aktivita je na rozhraní alfa-beta, v predných zv. Sa registruje beta aktivita, ktorá sa HV nemení, AAR je vyjadrená, bez ložiskovej aktivity, bez špecif. Epigrafoelementov. Odber krvi z 5/2020: analyty v sére a anémia v norme. 4/2020 Interné vyšetrenie: Komorová ES dysrytmia – zachytená auskultačne aj na EKG – po zmene BB /Vasocardin/ Hypertenzia I Posledná návšteva u dr. 6.4.2020, nakoľko neodporučila ďalšiu návštevu amb. Vraj Vasocardin slúži aj na liečbu vysokého krvného tlaku. No v správach /troch od dr., mám stále uvedený tlak 130/80, čo však pravda nie je. Pretože naposledy mi sestrička namerala 160/110 a to si dobre pamätám. Navštíviť ambulanciu sa nechystám, pretože to nemá zmysel. Ku dr. som sa dostala len pri prvom vyšetrení a na vysvetlenie výsledkov, potom už všetko ide cez sestričku. 3/2020: sérol. Na Borélie v norme 3/2020: MR mozgu: ložiskové zmeny organickej TU povahy v kortik. Neuroštruktúrach mozgu supra.infratent. nezobrazené. Čerstvé ložiskové zmeny nezobrazené, v BH prítomné dysemin. Viacpočetné TH hyperintenzívne demyelinizačné lézie chronického štádia, lokalizované – para-periventrikulárne v úrovni postranných mozgových komôr, FPO bilat., CR, centrum semiovale bilat., subkortik. FP bilat. Dif. Diagnostika hypoxicko ischemické demyelinizačné lakunky chronického štádia 3/2020:CT mozgu: normálny CT obraz mozgu 3/2020: Očné vyšetrenie: perimeter zle hodnotiteľný, inkongruentná homonymná kvadrant. Hemianopsia. 3/2020 EEG záznam bez špecifických epigrafoelementov 3/2020: Doppler karotíd USG K+V 13.3.2020: ACC mierne vinutá, steny hladké, bez ATS, bifurkácia v primeranej výške, bez ATS, ACI s lat. odstupom, bez ATS, získané prietokové krivky s laminárnym prúdením, PSV 80m/s, EDV 50m/s, ACE bez ATS, AV: priet. krivka vo V2 v norme. VĽ: ACC mierne vinutá, steny hladké, bez ATS, bifurkácia v primeranej výške, bez ATS, ACI s lat. odstupom, bez ATS, získané prietokové krivky s laminárnym prúdením, PSV 80m/s, EDV 50m/s, ACE bez ATS, AV: priet. krivka vo V2 v norme. Z: bez hemodynamicky závažnej stenózy extrakraniálne. NEUROLOGICKÝ ZÁVER Z POSLEDNEJ KONTROLY 9.12.2020 Cephalea od 1/2020 najskôr tenzná + cervikog., organ. Etiológia na MR mozgu vylúčená 3/2020, ale na MR mozgu demyelinizačné zmeny /skôr hypox.-ischemické/. SM vylúčená, aj oligoklonálna skladba negat./vyš.10/2020/ Záchvaty s poruchou vedomia a kŕčmi končatín – stav hodnotím ako kombináciu konverznej poruchy vplyvom posttraumatickej stresovej poruchy v kombinácii s fokálnymi až komplexnými epi paroxyzmami, miestami s celkovou generalizáciou, do th pridané antiepileptiká. Obj. neurol. Aktuálne – okrem hyperreflexie RŠO na DKK bez topického neurologického nálezu. Stav aktuálne zlepšený. Dg. F43.1. Komplexná posttraumatická stresová porucha. Pre traumy v detstve a žiaľ aj jednu v dospelosti som bola liečená na PTSP. Celkovo cca 9 rokov, z toho 8 rokov som chodila na terapiu. Užívala som Paretin, Neurol, názov lieku na spanie podľa potreby si už nepamätám. Lieky po dôkladnom zvážení s psychiatrom a psychoterapeutom v jednej osobe vysadené v 4/2018. Aktuálne posttraumatický rast a podstatne zrelšie fungovanie. PS. Naozaj nemám problém Vám za poskytnutú pomoc zaplatiť, pretože už teraz sa cítim byť Vám dlžná.

22.3.2021

Dobrý den, z dlouhého popisu Vašich potíží bych se rád soustředil na to hlavní - demyelinizační ložiska ve vašem mozku, které Vám někdy způsobují částečné nebo komplexní epileptické záchvaty. Neurologové napsali, že se nedomnívají, že jde o Sclerosis Multiplex, což je velké štěstí. Ložiska jsou spíše hypoxicko-ischemické, což znamená z nedokrvení. Myslím, že by se Vaším případem měl zabývat nový neurolog, který všechna dosavadní vyšetření shrne a vytvoří si vlastní názor. Naše sestry Vás budou kontaktovat a s vyhledáním neurologa Vám pomohou. ... Dále - co se týče Vašeho krevního tlaku, doporučil bych si zakoupit vlastní tlakoměr a měřit si tlak 2x denně - například v klidu ráno po probuzení a potom opět v klidu při odchodu na lůžko. Podle toho nejlépe zjistíte, jestli léčbu tlaku vůbec potřebujete. Náhodná vyšetření tlaku u lékaře moc nepomohou, protože tlak v průběhu dne kolísá v závislosti na mnoha faktorech (třeba na stresu a námaze). ----- Dobrý den, Váš problém je komplikovaný na to, aby se dal plně posoudit touto formou, nicméně se o to pokusím. Pokud dobře rozumim Vašim potížím, tak se necítíte dobře, máte potíže s dýcháním a stavy bezvědomí, které dosud nebyly jednoznačně klasifikovány. Na MR máte nález ložisek, které mohou, ale nemusí svědčit pro roztroušenou sklerosu . na konci Vašeho textu jsem našla, že SM byla vyloučena, předpokládám tedy, že jste měla provedenu lumbální punkci. Pokud ne, je jistě na místě ji doplnit. Nález na MR může být i zcela nevýznamný, např. jako reakce na infekční onem. v dětství. je však třeba vyloučit možnost cévních změn ( zde Fabryho choroba byla vyloučena, na výsledek hematologie čekáte, na kardiologii jste měla ultrazvuk srdce. Ještě by bylo vhodné doplnit ekg holter, pokud nebylo provedeno ) MR nález ale s Vašimi potížemi vůbec souviset nemusí. Pokud jste měla MR mozku jen jednou, jistě bude Váš neurolog indikovat kontrolní vyšetření s odstupem cca 1 roku, pokud nebude progrese nálezu, není třeba se tímto nálezem dále zabývat. Dále je třeba klasifikovat stavy bezvědomí, zda se jedná o epilepsii nebo konverzní poruchu - jejich léčba je rozdílná a nelze toto rozhodnout touto formou. Pokud nejste spokojena s Vaším neurologem, máte možnost absolvovat vyšetření u jiného neurologa - kolega již žádal sestřičky z ambulance, aby Vám s tím pomohly. Pokud internista ani plicní lékař neshledal důvod Vaší dušnosti, je třeba zvážit, zda se nemůže jednat o panickou úzkostnou poruchu. Velmi nepravděpodobně by dechové potíže mohla působit myastenia gravis, to je porucha nervosvalového převodu, která se projevuje svalovou slabostí, může být ale i dušnost a porucha polykání, ale pokud by se mělo jednat o tuto poruchu, tak by se jistě již projevila i jinak a Váš neurolog by to jistě poznal, takže tato poslední úvaha je spíše lichá, ale pro jistotu ji zmiňuji. Doufám, že můj názor je srozumitelný, bez neurologického vyšetření se takto komplexní problém, jak máte Vy, dá posoudit jen velmi obtížně. S pozdravem Magdaléna Hlavačková.

.
22.3.2021

Dobrý den, pane Filipe. Rozumím, že jste z takto protichůdných názorů zmaten. Škoda, že nepíšete přesně o jaký test z kapky krve se jedná. Nevíme tak, co paní doktorka tímto testem zjistila a na základě čeho pak vydala své doporučení. Píšete, že přítelkyně dostala nějaké čínské doplňky stravy. Asi by bylo dobré si s s tou paní doktorkou promluvit obecně o její životní filozofii. Pokud by se s jejím myšlením přítelkyně ztotožňovala , tak pak proč to nezkusit. Já jsem osobně poměrně všemu otevřená. Ale nemám ráda extrémy. Nevím proč vysadit lepek a laktózu, když to přítelkyni žádné potíže nedělá. Bezlaktózová a bezlepková dieta se v rámci diagnózy RS studiemi nijak neosvědčila - neuškodí, ani nepomůže. Dieta doktora Swanka je založena na nízkotučném příjmu, omezení nasycených tuků - to jistě prospěje i našim cévám. Přikláněla bych se spíše k té pestré zdravé stravě, vysokém příjmu vlákniny, ovoce, zeleniny, konzumaci dietního masa. Aby byla životospráva tolerovatelná a pro Vaši partnerku v denním životě únosná. Některé studie potvrzují, že je rostlinná strava pro naše zdraví přínosnější než živočišná. Ale stále jsme všežravci. Odpoví Vám na dotaz ještě specialista neurolog. Pěkný den. ----- Dobrý den, jsem neurolog bez specializace na výživu, ale z dlouholeté praxe mám následující názor: 1) Naše tělo je uzpůsobeno tak, že ke zdravé funkci potřebuje (pochopitelně v rozumné kvalitě a množství) bílkoviny, tuky, cukry, vitaminy a další. Veganská dieta má velká rizika i pro zdravé lidi, natož pro nemocí oslabený organismus. A i kombinovaná strava může být upravena tak, aby tělu dodávala živiny potřebné pro syntézu bílkovin a podporu imunitního systému. 2) Nemám důvěru k doplňkům s čínskými znaky. Všichni víme, jak nekvalitní produkty sem z Číny chodí a nedoporučila bych jejich požívání a riskování zdraví. A i kdyby tyto potravinové doplňky byly podloženy odbornými studiemi, je třeba zvážit i genovou odlišnost asijského a našeho(kavkazského) genotypu s odlišnostmi organismů. s pozdravem Dr.J.Nováková

.
10.3.2021

Dobrý den, paní Karolíno, děkuji za dotaz. Kdy přesně byla magnetická rezonance mozku provedena? Pokud máte cystu na mozku, doporučila bych s odstupem kontrolní magnetickou rezonanci, jestli se cysta např. nezvětšila. Mohla by se při tom rovnou doplnit i magnetická rezonance míchy. Podle nálezu na MR pak Váš ošetřující neurolog může indikovat lumbální punkci, pokud by podezření na roztroušenou sklerózu měl. Na Vašem místě bych rozhodně znovu zašla za neurologem, ať Vás znovu vyšetří, pokud potíže neustupují, spíše se zhoršují. Pokud bude neurologický nález negativní, pak doplnit vyšetření ORL a plicní - aby se vyšetřily dechové potíže. Případně i oční vyšetření, pokud trvá i bolest oka. Na Váš dotaz Vám odpoví ještě specialista z oboru neurologie Přeji pěkný den a držím Vám palce. ----- Dobrý den paní Karolíno, je dobře, že jste již byla vyšetřena. A rozumím, že se bojíte závažného onemocnění. Vaše obtíže jsou rozmanité, bolestivé dýchání a polykání nejsou zcela typickými příznaky roztroušené sklerózy (např. poruchy polykání u RS bývá nebolestivé), ale pokud na ni pomýšlíme, očekávala bych nález na magnetické rezonanci mozku. Brnění je často velmi nespecifickým příznakem, stran oslabení levé poloviny těla byl objektivní neurologický nález v normě? Pokud ano, snižuje to pravděpodobnost RS. Máte pravdu, že projetí elektrického proudu při předklonu hlavy se popisuje u pacientů s RS, ale příznak není specifický může se objevit například u ztuhnutí šíje. I stres je mocný faktor a může Vaše obtíže vyvolat. Nicméně pokud se obtíže stále stupňují, byla by vhodná kontrola u Vašeho neurologa, který dle klinického vyšetření zhodnotí potřebu dalšího dovyšetření (MR mozku a míchy, lumbální punkce), případně vyšetření, které doporučila kolegyně. Zatím zkuste fyzioterapii, protahovací cviky na záda, pravidelný spánkový režim, pravidelný pohyb a naučit se relaxovat. Ať je Vám lépe. S pozdravem MUDr. Markéta Bartoňová

.
10.3.2021

Dobrý den. Chápu, že chcete získat co nejvíce informací. Roztroušená skleróza je onemocnění léčitelné, ale nevyléčitelné. Pokud se včas nasadí vhodná léčba, je velká pravděpodobnost, že se onemocnění zastaví ve stádiu, ve kterém je, a že případné zhoršování bude velmi pomalé a dojde k němu až v pozdějším věku. Přesná doba, kdy se tak stane a o jak moc se zhorší a jaké symptomy bude kdo mít, nelze nikdy říct. Záleží, jak bude manželka na léčbu reagovat. Je také možné, že se v období remise (klidové období mezi atakami zhoršení) bude cítit téměř zdravě. Správnou léčbou a životosprávou je snaha snížit množství akutních atak. Co se týče dotazu k těhotenství - je to pro organismus nesmírně velká zátěž - fyzická, hormonální, psychická. Musíte tento dotaz směřovat na Vašeho neurologa. Je vhodné začít těhotenství plánovat už v této fázi - kdy se zahajuje léčba. (Některé léky se musí včas před těhotenstvím vysadit) Obecně diagnóza RS nekomplikuje průběh těhotenství. Vlivem hormonů je obvykle v těhotenství i příznivý průběh RS, protože je těhotenstvím potlačen imunitní systém. Ale po porodu se rychle vše vrátí do původního stavu, proto se může v prvním půl roce po porodu počet atak zvýšit. Kojení cca 3měsíční většinou nebývá problém, delší kojení je s otazníkem (uvolňuje se při něm hormon prolaktin, který aktivuje imunitní buňky, tedy podporuje RS). V péči o dítě je pak na organismus náročná chronická únava a noční vstávání. Letecky se přepravovat můžete. Je důležité vždy si vzít s sebou na palubu léky. Mít s sebou rozpis léků. pro případ ztráty, aby se daly sehnat. A na dovolené dostatečně relaxovat: Když se manželka některý den nebude cítit, tak raději si dát odpočinek a upravit plány. Saunování obecně se úplně nedoporučuje, tolerovatelné jsou sauny do 60°C (infrasauna, biosauna). Ale pokud je manželka do této doby na saunování a otužování zvyklá a pravidelně ho provádí, pak by ani finská sauna nemusela být problém. Na dotaz Vám ještě odpoví specialista neurolog. Přeji pěkný den a držím Vám palce, ať vše zdárně zvládáte.

.
Poradna Lékaře
16 / 3 / 2021

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 39 let. Loni v srpnu, cca 6 měsíců po narození druhé dcery, mě začaly obtěžovat různé potíže. Jedná ...

Lékař
23 / 3 / 2021

MUDr. Daniela Králová: Dobrý den paní Kristýno, dle popisu obtíží si spíše nemyslím, že by mělo jít o projevy RS, důležité ale je, že jste byla vyšet...

Celá odpověď
15 / 3 / 2021

Již 5 let zkoumají lékaři diagnozu, padám, ale hlava se netočí, najednou to se mnou švihne a octnu se na zemi, tak jsem si zlomila ruku, mám potíže...

Lékař
23 / 3 / 2021

MUDr. Kseniia Bilomeria: Dobrý den, paní Jarmilo, děkuji za Váš dotaz. Opakované pády můžou být způsobeny onemocněním nervového systému (například, P...

Celá odpověď
14 / 3 / 2021

Dobrý den, je mi 27 let. Trápí mě mravenčení a svědění chodidel, ale netrvá celý den. Někdy i tuhnutí. Brnění po dlouhém stání či sezení - nohy,...

Lékař
23 / 3 / 2021

MUDr. Veronika Horáková: Dobrý den, z popisu Vaších potíží nelze určit příčinu. Roztroušená skleróza je onemocnění velice složité, klinický obraz je ...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 12. 2020