Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Podmínky služby:  Souhlasím s podmínkami
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 270 záznamů z celkového počtu 270, zobrazeny 1. - 30.
[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9 

Dotazy a odpovědi

12.2.2019

Dobrý den, ne jenom samotná RS, ale i probíhající léčba působí na dýchání a může zvyšovat riziko výskytu infekcí. Lék Gilenya, účinná látka Fingolimod, vykazuje imunosupresivní účinek, který činí pacienty náchylnými k riziku infekcí. Lékaři musí pacienty pečlivě sledovat, zejména ty se stávajícími projevy nebo známými faktory jako je předchozí imunosupresivní léčba. V případech očekávaného rizika musí lékař individuálně zvážit přerušení léčby. Klíčovým farmakodynamickým účinkem přípravku Gilenya je na dávce závislé snížení počtu bílých krvinek lymfocytů na 20 - 30 % výchozích hodnot. Před zahájením léčby přípravkem Gilenya má být k dispozici současný kompletní krevní obraz (provedený v průběhu posledních 6 měsíců nebo po přerušení předchozí léčby). Během léčby je doporučeno pravidelně kontrolovat krevní obraz, po třech měsících a poté nejméně jedenkrát ročně, a provést kontrolu krevního obrazu v případě výskytu známek infekce. U pacientů s příznaky infekce během léčby je třeba používat účinné diagnostické a léčebné postupy. Při hodnocení stavu pacienta s podezřením na infekci, která může být závažná, je nutné zvážit konzultaci s lékařem se zkušenostmi v léčbě infekcí. Pacienti léčení přípravkem Gilenya mají být poučeni, aby během léčby hlásili neprodleně příznaky infekce svému lékaři. Pokud se u pacienta rozvine závažná infekce, je třeba zvážit přerušení léčby přípravkem Gilenya a před jejím opětovným zahájením má být provedena rozvaha mezi přínosem a rizikem další léčby. Eliminace fingolimodu po přerušení terapie může trvat až dva měsíce, sledování možných příznaků infekce má tedy pokračovat i v tomto období. Tyto recidivující infekty dýchacích cest by jste měla konzultovat s neurologem RS centra. S pozdravem, Dr. Horáková

MUDr. Martina Kövári
19.12.2018

Dobrý den,již 4 roky se trápím s bolestmi nouhou,nohy mě brní až do palců přidaly se i ruce,motorika špatná takže jsou pády.Nohy mě neposlouchají.Jsem stále vyčerpaná,unavená a psychicky mě to táhne ke dnu.Na MR,říkal lékař,že to vypadá na RS,podstoupila jsem hodně vyšetření,vše mám prý v normě,ale je mi čím dál hůř.Dva krát jsem byla na lumbální punkci,ta se to nepotvrdilo ani nevyvrátilo.Levé oko mě tiká a u očního mi paní doktorka řekla,že to vypadá na neurologický problém týkající nevyřešené RS. Doma mám časté pády a tím že mi už nestačí berle,jsem skončila na vozíku,ale stále mi zamítají RS i když tomu všemu ty ataky co mívám,odpadávání,ale lékaři se mi smějí do obličeje.Podstoupila jsem léčbu solu medrolem,ale ten mi nepomohl a vše se vrátilo zpět.A druhý lék mi nedají,takže jsem bez léčby a diagnozy a udělaly ze mě psychosomaticko-autistického člověka a že psychiatr mi úpomůže.Jak mi může psychiatr pomoci od bolesti,nebo dvojítého vidění,které mám často a nebo bolesti levého oka.Nebo nevidím 24h.Diagnozu nemám,ale prý mám těžké postižení nervové soustavy,ale jaké nebo čeho.Nohy mívám v noci tak horké,že bych na ně mohla dělat lívance,křeče celou noc,brnění a šílené bolesti v nohách a svaly jsou v křečích.Spím hodin,maximum dvě hodiny.Jediné co mi prokázaly byla tetanie,ale k vůli tomu přece jsem neskončila na vozíku.Už nevím na koho se obrátit,nebo ty posměšky od lékařů mě dostávají do psychických stavů.Vím,že psychika je velmi důležitá,ale to neznamená,že je to v mé hlavě a tak to uvedly v propouštěcí zprávě.Je mi z toho velmi smutno,že pacienta takto ponižují a smějí se mu.Nevím na co čekají,že mi nedají žádnou léčbu.Nikdo si neumí představit čím se denně procházím a ty bolesti.Nevím co dělat.Taky mi zamítly biopsii svalů,vím,že i z toho se dá určit diagnoza,no mám smůlu,že EMG svalů je dobrý,tak co mám dělat.Mám se nechat urážet,že jsem psycho.a že je to v mojí hlavě 4roky.Podle nich jsem asi nohám poručila,aby mě začaly bolet a abych skončila na vozíku,jinak si to neumím vysvětlit.Jsem velice nebo byla jsem velmi aktivní člověk,miluji turistiku kopce lesy a to vše jsem prožívala se svojí fenkou,no teď 4 roky žádné tůry,prostě nejde to a proto je to v mojí hlavě?Nechápu jak toto lékař může říci člověku který je posedlý výšlapy.Nejsem přece blázen abych si toto nechala líbit.Prosím můžete mi nějak poradit,za kým jít,stále bych chtěla biopsii svalů i ty mají na tom podíl.Poradíte mi.Děkuji

20.1.2019

Dobrý den. Z Vašeho i když rozsáhlého popisu nelze blíže usuzovat přesně, jaký zde může být medicínský problém, ale vyplývá z toho, že jste byla již podrobně po neurologické stránce vyšetřena a že zobrazovací vyšetření neukázaly poškození míchy a nervových kořenů, tlka na míchu, žádné postižení mozku po mozkového příhodě, nádorem apod. Byla patrně detailně postupováno ev diagnosy, roztroušené sklerosy, které se asi obáváte. Ale pokud výsledky toto nepotvrzují, je to dobrá zpráva a neurologové jsou toto schopni přesně rozhodnout. Biopsie svalů v diagnostice RS nepomůže,, zde změny nejsou , ty by byly jen u některých onemocnění svalů, a jedná se o doplňkovou metodu. Svalová vlákna musí být vyšetřena jen v některých specializovaných laboratoří v ČR při tzv neuromuskulárních centrech při některých neurologických pracovišť. Svaly není jednoduché vytypovat, postižení nebývá rovnoměrné. Potíže s bolestmi a neklidem na nohách by spíše než svalové postižení ukazovala na problém na periférních nervech, pro které ale nesvědčí EMG, takže minimálně tzv silná vlákna, které ovládají svaly by měly být v pořádku Může být ale neuropatie jen tzv tenkých vláken které je i bolestivá. Někdy jsou takové problémy na nohou v klidu, v noci i při zdravých vláknech a je to zv syndrom neklidných nohou a ten se dá léčit a zvládat. Není nebezpečný, a ale k oslabení nohou a pohybu na vozíku nevedou. Vyšetření likvoru vyloučilo i ev zánět. Pohyb jen na vozíčku je opravdu bez změn v oblasti míchy, změn na EMG a likvoru zvláštní. Připadaly by v úvahu jen některá vzácná degenerativní nemoci míšní, ev některé atypické vzácné svalové onemocnění. Je ale faktem, že pokud se neobjevují při vyšetřeních známky některé z možných nemocí existují i tzv funkční poruchy hybnosti. Je to něco jako porucha softwaru při nepoškozeném hardwaru. Zde jsou potřebná postupné cvičení zklidňování organismu pátrání po některých zasunutých starostech. Já při při přidělení dotazu nevidím, kde bydlíte, ale doporučuji zkusit vyhledat, když se diagnostika zatím nedařila, některé z tv neuromuskulárních center a pokud i zde bude vše pořádku, tak pracoviště, které ze zmíněnými funkčními poruchami více zabývá. zdravím dr. Šigut

MUDr. Martina Kövári
Poradna Lékaře
Karel
11 / 2 / 2019

Dobrý den,nevíte který cvik pomůže na lepší zvedání špičky nohy ,mám levou zeslabenou a zadrhávám s ní o zem.Děkuji

Lékař
20 / 2 / 2019

Bez vyšetření nelze určit, který by byl právě teď pro vás nejvhodnější. Obecně jsou vhodné všechny balanční cvky( za předpokladu bezpečného...

Celá odpověď
jana
11 / 2 / 2019

Dobrý den. Již rok mám diagnostikovanoz RS, píchám si Rebif44. Za tři dny mám jít na odstranění vlčího zrna s lokalni anestezii. Může takové...

Lékař
20 / 2 / 2019

Dobrý den, lokální anesthesie nemůže přivodit ataku . Je ale důležité nebýt před zákrokem nachlazená ani jinak oslabená. s pozdravem Noj neurolo...

Celá odpověď
Esterka
10 / 2 / 2019

Dobrý den. Mam strach, zda netrpí rs. Vim, ze me asi poradite at jdu k lékaři, ale přesto bych chtěla znát váš názor.Za poslední rok se cítím velmi u...

Lékař
14 / 2 / 2019

Dobrý den, vzhledem k popisovaným potížím Vám určitě doporučím navštívit lékaře. Za prvé doporučím vyšetření na očním (pokud by se jednalo o RS, je i...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Sada první pomoci v plechové dóze

Sada první pomoci v plechové dóze

Platnost: 1. 2. - 28. 2. 2019
V únoru budeme soutěžit o sadu první pomoci.