Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Podmínky služby:  Souhlasím s podmínkami
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 163 záznamů z celkového počtu 163, zobrazeny 1. - 30.
[ 1 ]  2  3  4  5  6 

Dotazy a odpovědi

07.3.2018

Dobrý den, prosím o Vaše laskavé zhodnocení nálezu a součas. stavu ve vztahu k RS.IEF IgG: 4 nekorespondující pásy s převahou v alkalické oblasti. Vzorec II - pozitivní oligoklonální syntéza IgG v CNS. IEF IgA: CSF: 1 alk., krev 0, hraniční nález (I)IEF IgM: CSF: 3 alk., krev: 2 alk., (hraničí) (IVa) IEF FLC - lambda: CSF: 3 v celém pH grad., krev:1 paraneutr., ("more than pattern") (III)- nález ELISA: v likvoru bez nálezu, IgG bez nálezu, IgM pod hranicí normy. IgM pozitivní nález (reakce protiAg: p31-nejedná se o typický obraz čerstvé lymské boreliozy).Závěr možná autoimunitní etiologie typu RS..... Toto byl nález z odběru likvoru v únoru 2016. Poté byla 3x opakována MR bez užití kontrastní látky - bez nálezu. Poslední MR před více než rokem. Klinicky: stále samovolné záškuby svalů, občas převážně levostranné brnění, přidalo se brnění horního rtu, nutkavý pocit a časté močení, rozmazané vidění na blízko, bolesti hlavy. Před 2 dny pocit jakoby se pohnul mozek (pocit jako ve výtahu), poté točení hlavy a žaludek jako na vodě. Je nějaké časové rozmezí, ve kterém se, po nálezu v likvoru, projeví nějaké změnyviditelné na MR ? Domnívala jsem se, že když budou následná vyšetření na MR s negativním nálezem - po 2 letech od prvních potíží (problém s artikulací a levostranné brnění, slabost L HK) není důvod k obavám - co se týká diagn. RS. Ale sval.záškuby přetrvávají stále, nyní se mi přihodilo výše uvedené. Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

05.4.2018

Dobrý den, paní Jitko, je mi líto, že Vás trápí takové bolesti a obtíže. Vzhledem k tomu, že to je již pět let, co se Vaše bolesti začaly objevovat a absolvovala jste již hodně vyšetření, není moc pravděpodobné, že by nás s kolegy z poradny napadlo něco zvláš´t jíného, než lékaře, kteří Vás již vyšetřili, ale pokusíme se. Neuvádíte, jaké testy jste měla provedené a také s jakými výsledky, nejlepší by byly alespoň kopie závěrů a výsledky laboratorních testů, abychom věděli, zda se třeba něco neopomenulo. Můžete zkusit dotaz poslat znovu s přiloženými výsledky. Takto obecně Vám mohu doporučit, abyste se co nejdříve nechala vyšetřit na neurologii, kde se zjistí, jak je na tam mozek, mícha a nervy, také Vaše páteř, která může být velice přetěžovaná v důsledku váhy a mohou tím trpět i nervy. Bolesti v prstech a brnění prstů na ruce mohou být také dané útlakem nervů v ruce (například syndrom karpálního tunelu). Pokud by Vaše bolesti byly od páteře, což se podle popisu jeví jako dosti pravděpodobné, je možné začít rehabilitovat. Je možné, že Vám řeknou, že nejprve musíte zhubnout, podle mého názoru a zkušenosti ale lze dělat vše současně. Můžete začít cvičit s fyzioterapeutem a souběžně vymýšlet a realizovat způsob, jak shodit nadbytečná kila. Zárověň by bylo vhodné vyšetření na revmatologii a na očním kvůli bolestem v oku, které s nadváhou skoro jistě nesouvisejí. Samozřejmostí je vyšetření u praktika, tedy laboratorní testy (vyloučení cukrovky, poruch štítné žlázy, určení funkce ledvin, jater, slinovky a další), což ale předpokládám máte provedené. Vzhledem k nadváze se dá předpokládat, že budete mít sklon k cukrovce, proto by bylo potřeba zjistit, zda jí nemáte a případně léčit, protože cukrovka způsobuje hodně komplikací včetně očních a nervových. Nepíšete, zda neberete nějaké léky, například na tlak, cholesterol či jiné. Některé mívají nežádoucí účinky jako bolesti svalů. Zeptejte se své praktické lékařky. V neposlední řadě Vám doporučuji obrátit se na výživového poradce, který Vám pomůže se sestavením jídleníčku, protože jak jistě tušíte, bude třeba zaměřit se i zhubnutí. K léčbě bolesti a snížení chuti k jídlu Vám může pomoci akupunktura, na internetu jistě najdete nějakého akupunkturistu ve Vašem okolí, který se Vám bude věnovat. Na jakéholiv vyšetření či konzultaci s sebou vezměte výsledky všech vyšetření, protože bez nich budou všichni navrhovat stále to samé. Až budete vyšetřená a bude jasný podklad Vašich obtíží, bude možné podle výsledků stanovit pro Vás nejvhodnější postup. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

MUDr. Martina Kövári
28.1.2018

Dobrý den,chtěla bych se zeptat - na MR ze dne 20.12.2017 jsou splněna McDonald kriteria, závěr -vícečetná ložiska bílé hmoty periventrikulárně a subkortikálně,kontrastní látku mi nedávali,na lumbální punkci půjdu 6.2.2018,asi od léta 2017 mě v podstatě denně bolí hlava(bolest se dá vydržet,léky si neberu,ale je to nepříjemné),v roce 2008 jsem měla tranzitorní por.hybnosti levostranných končetin,nebylo to nějak silné,průběh už si moc nepamatuju,potom mi dělali MR a byly tam jen vlevo při okcipitálním rohu postranní komory tři diskrétní tečkovité hyperintenzity v T2 a FLAIR sekvenci zcela nespecifického charakteru v dif.diagnostice pozánětlivé event.postischemické etiol., to stejné byla MR v r.2009, té doby jsem sledována na revmatologii pro velkou únavu,bolest svalů a kloubů nakonec se diagnóza RA neprokázala,mám jen hodně vysoký RF,ale klouby nateklé nemám,jen občas bolí svaly a jsem hodně unavená,asi od roku 2012 mám vitiligo,po odebrání krčních mandlí v r.2012 se stav zlepšil RF klesl,ale nyní je RF zase vysoký a únava,dřív se mi i stávalo takové "rupnutí" v hlavě vzadu na boku,jako takový el.výboj,dost to bolelo,potom se rozlilo teplo a po odeznění bylo místo takové jako umrtvené necitlivé,pak bylo vše v pořádku.Porody 2004 a 2013,vše ok, Chci se zeptat jestli jen z toho popisu a MR kde byla splněna McDonald kriteria se dá stanovit dg.RS,v případě,že by byla lumbální punkce negativní,v případě,že bude pozitivní je to asi jasné.Nikdo mi ještě nic neřekl,pro mě se asi nic nezmění jen by to bylo pojmenování té velké únavy. Děkuji moc za odpověď

08.1.2018

Dobrý den, prosím o Váš názor k MR vyšetření mozku a C páteře s podáním kontras. látky - několik drobných hypersign. okrsků v bílé hmotě velkého mozku - největší 4 mm vpravo F, další menší 2 - 2,5 mm FT bilat. drobné obdobné ložisko je korově v kraniální části levé mozečkové hemisféry (2,5 mm) v pontu vlevo. Drobné ložisko 3 mm je i vlevo za okcip. rohem - zde nelze vyloučit i podíl artefaktů ve FLAIR sekvenci. Ostatní struktury velkého mozku jsou symetrické, pravidelné, přiměřené,.... mícha v zachyceném rosahu bez zn. myelopatie. Závěr: vícečetná ložiska gliózy v bílé hmotě velkého mozku v kmeni i mozečku - některá mají char. typický pro RSM, některá spíše jiné etio, vzhledem k anamn. boreliozy by bylo vhodné doplnit vyšetření moku. Přesvědčivé čerstvé patologické změny na míše neprokazuji. Toto je z 4.1., na odběru moku jsem byla v srpnu, na jeho základě byla doporučena RM, kam mě po peripetiích objednali. Důvodem odběru byla obrna lícního nervu. Dle likvorologie nešlo vyloučit demyeliniz. postižení CNS a bylo doporučeno udělat MR CNS a C míchy. V minulosti jsem měla boleriozu (95. roce), v 99. roce jsem měla zánět mozkových plen. V současné době pocituji stejné příznaky jako v roce 99 (bolest hlavy, za očima, na zadní části hlavy - v lalocích, a obrovská únava, kdy jsem již v pátek nezvládla ani jít do práce a víkend prospala). Může to být RS či opět menigitida? Je mi 41 let. Děkuji.

Poradna Lékaře
SULCOVA DANA
1 / 4 / 2018

Dobry den.Mam problem s dcerou,ktere je 38 let.Mam podezreni u ni na RS,Mela ji jeji babicka.Je tato nemoc dedicna?Ma jiz nekolik let potize se...

Lékař
17 / 4 / 2018

Dobrý den. Tak jak stav popisujete, tak opravdu spíše odpovídá psychiatrické diagnoze, ale není od věci nechat se vyšetřit na neurologii. Roztroušená...

Celá odpověď
Dana
1 / 4 / 2018

Dobrý den,RS mám asi 20 let a poslední dobou při každé změně počasí dochází u mne k zhoršení stavu-větší pálení,brnění a ztuhlost těla,i když se...

Lékař
17 / 4 / 2018

Dobrý den. Roztroušená skleróza patří mezi autoimunitní choroby, proto je ovlivněna jakoukoliv virosou, oslabením organismu, hormonálně a dalšími...

Celá odpověď
Mariola
20 / 3 / 2018

Zdravim! Mam dotaz, muze klimakterium nejak ovlivnovat prubeh roztrousene sklerozy? Dekuji za odpoved, s pozdravem Kowala Mariola.

Lékař
17 / 4 / 2018

Dobrý den. Vzhledem k tomu, že se při klimakteriu mění v těle hormony, může to mít vliv na imunitní systém ženy. Roztroušená skleróza patří mezi...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Soutěž o LED lampičku do USB

Soutěž o LED lampičku do USB

Platnost: 1.4. - 30.4.2018
V dubnové soutěži budeme soutěžit o LED svítilnu do USB.