Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

 * Jméno: 
 * E-mail: 
 * Otázka: 
 * Podmínky služby:  Souhlasím s podmínkami
 * Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 362 záznamů z celkového počtu 362, zobrazeny 1. - 30.
[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 

Dotazy a odpovědi

01.8.2019

Dobrý den Blanko, na obecný dotaz se odpovídá velice těžko, protože nejsou všechny infekce stejné, přestože jsou bakteriální. Pokusím se to vysvětlit na několika příkladech - pokud člověk bude mít např. streptokokovou angínu, tělo se s tím umí vypořádat samo, ale jednak to bude trvat dlouho (podstatně déle než by trvala antibiotická terapie) a jednak tím hrozí četné komplikace. Jinými slovy důvod proč se antibiotika v této indikaci podávají není proto, že by si tělo se streptokokem v krku neumělo poradit, ale proto, že tím předcházíme četným komplikacím jako je např. absces tonzily (což je stav indikovaný k chirurgickému zákroku), šíření infekce do prostoru v hrudníku nazývaném mediastinum a rozvoje zánětu v této oblasti což je život ohrožující stav a je ve většině případech smrtelný, a v neposlední řadě antibiotiky předcházíme i myokarditidě, tedy zánětu srdečního svalu. Tedy ANO - lze v tomto případě antibiotika odmítnout, ale s určitým rizikem. Pokud jde například o močové infekce, tam se to bez antibiotik neobejde. Bakterie způsobující močové infekce mají tu schopnost se přichytit sliznice močových cest a lze je odstranit pouze antibiotickou terapií. Často se užívají při močových infekcích brusinky, nebo se zvýší příjem tekutin a zdánlivě se obtíže zlepší a mylně dochází k představě, že je infekce zažehnána. Nicméně tomu tak není a dříve nebo později se opět obtíže objeví. V neposlední řadě meningitida, tedy bakteriální zánět mozkových blan bez antibiotik ohrožuje svého nositele na životě. A takto bychom mohli pokračovat a vyjmenovávat jednotlivé infekční choroby, kterých je nespočet. Proto se vracím na začátek a opět sděluji, že odpověď nemůže být obecná ale posuzuje se podle konkrétní infekce, stavu pacienta a přidružených chorob. Rovněž je potřeba mít namysli fakt, že u starších jedinců, jejichž imunitní systém nemá rezervy jako mladí lidé se antibiotická terapie neodkládá. S pozdravem

MUDr. Martina Kövári
16.7.2019

Dobrý den, primární otázkou zde je, zda vůbec mravenčení do chodidla a rozostřené vidění ve Vašem případě spolu souvisí. Může také jít o jednotlivé příznaky zcela odlišné příčiny. Nevím, jaký je Váš celkový zdravotní stav, a zda máte i nějakou rodinnou zátěž, že pomýšlíte na roztroušenou sklerózu? Roztroušená skleróza se daleko nejčastěji nejprve projevuje takzvanou neuritidou očního nervu (zánětem), kdy je typická zejména bolestivost za okem a poruchy zraku, spíše tedy ve smyslu dvojitého vidění. Ale samozřejmě nic není v medicíně stoprocentní, čili zcela vyloučit takto po internetu pouze z příznaků nelze. Spíše se nedomnívám, že by šlo o roztroušenou sklerózu. Může se jednat o běžnou refrakterní vadu (porucha zraku do blízka či na dálku). Zpočátku by zcela postačovalo oční vyšetření, i stran roztroušené sklerózy, neboť zánět očního nervu by taktéž oční lékař rozeznal. O nedostatek vitaminu B a D se zřejmě taktéž nejedná. Vitaminu B je z běžné stravy dostatek a není potřeba jej doplňovat, vitaminu D má většina české populace spíše méně, ale jedná se o zimní období. Pokud nyní v létě jdete alespoň občas ven, vitaminu D jistě nedostatek nemáte. A stran mravenčení chodidla se bude spíše jednat o nějaký lokální problém, spíše ortopedického charakteru - poúrazový stav? Potíže s nožní klenbou? Obecně pocit brnění vzniká, když je nerv dané oblasti mírně utlačován okolní tkání - ať už jde o lokální otok, či svalové ysbalance, či právě anatomické změny např. v rámci nožní klenby apod. Zde je tedy postup takový, že nejdříve jdete k vyšetření k Vašemu praktickému lékaři, ten vyloučí možné zjevné příčiny a eventuálně Vás bude s výsledky a doporučením odesílat k dalším vyšetřením. Čili nemyslím si, že by šlo o roztroušenou sklerózu. S vyšetřením začněte u Vašeho praktika. S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

MUDr. Martina Kövári
30.6.2019

Dobrý den, před necelým měsícem mě začalo bolet za pravým okem, jela jsem na oční a tam zjistili zvýšený nitrooční tlak, provedli veškerá vyšetření k vyloučení glaukomu, vyšetření bylo v pořádku. Druhý den jsem šla na přeměření a tlak sem měla ještě větší, ihned mi dali tabletu diluranu a zároveň kapky azopt .Mladá paní doktorka mi řekla že mám glaukom a že mi hrozí oslepnutí. Byla jsem z toho psychicky špatná. Po příjezdu domů mne začali brnět ruce k předloktí, zjistila sem že to mohl způsobit diluran. Druhý den to preslo. V pondělí jsem jela opět na kontrolu a paní doktorka se divila, že jsem měla brnění, že se s tím ještě nesetkala. Úplně mě to rozhodilo. Od téhož dne od odpoledne mě začalo mravenčení všech koncetin. Byla jsem na neurologii, krev mám v pořádku, borelie také. Paní doktorka mne prohlédla a řekla, že si.mysli že je to psychického rázu. Pro jistotu mi napsala doporučení na magnetickou rezonanci. Na ni jdu ale až koncem července. Do toho všeho jsem unavená, bolí mě žaludek , mám knedlík v krku , nechuť k jídlu a neustále je mi do breku. Mravenčení ve všech končetinách mám už tři týdny , ale netrvá to celý den, na chvilku to odezní , pak to zase peijde. Dle neurolozky mám ztuhlou krční a hrudní páteř, se kterou jsem chodila na rehabilitsce.Jsem jak tělo bez duše. Mám velký strach z rs nebo z nádoru. Za týden máme jet na 7 dní do Chorvatska a já mám obavy , zda to zvládnu.

28.5.2019

Dobrý den, před pár dny jsem na internetu narazila na článek o RS, ve kterém paní psala, že na RS se u ní přišlo, když šla k lékaři s mravenčením v ruce. Dost to se mnou otřáslo, protože toto mravenčení a brnění mám v levé ruce už několik měsíců a myslela jsem si, že to mám z práce, jsem řidička tramvaje a ta se řídí pákou tlačenou levou rukou. Mám velký strach a pořád se mi to honí v hlavě...to co jsem si potom přečetla o RS by totiž mohlo vysvětlovat podivné věci, co se mi dějou poslední asi 2 roky. Při rychlejší chůzi nebo běhu se mi občas stane, že nečekaně spadnu, jakobych zapoměla levou nohu vzadu a už to nedokážu zabrzdit a letím celou váhou k zemi. Vždycky mívám rozbité kolena a kamarádi se mi už smějou, že jsem horší než malé dítě. Vloni v létě jsem takto spadla při rychlém přecházení přechodu pro chodce a málem mě přejelo auto, které myslelo že přejdu a ono plynule projede, nečekalo, že sebou prásknu. Navíc jsem pár dní po tomto pádu přestala cítit levou holeň, zpočátku tedy skoro celou nohu od kolene ke kotníku, postupně se citlivost od lýtka jakoby vracela, jen přes holenní kost to vydrželo několik měsíců. Byla to nejprve necitlivost, později taková divná citlivost, např. mě ta holeň začla svědit a když jsem se poškrábala, místo očekávané úlevy to poškrábání prudce bolelo. Když se mi po cca 3 měsících citlivost vrátila, začla mi mravenčit levá ruka. To taky trvalo několik měsíců, během dne se intenzita měnila v brnění nebo i pálení. Poslední 2 dny už je to na ústupu, už mi jemně brní jen konečky prstů. No a poslední potíž mám už více než 2 roky a to jsou problémy s močením, chodím často, protože mi to nejde najednou, nebo se mi moc chce a pak to až bolí, ale jde to jen trochu. Tuhle věc jsem jedinou řešila s praktickou lékařkou, ale krev byla v pořádku, tak se to uzavřelo jako psychický důsledek z práce kdy nemám možnost si odskočit kdykoliv. Tak jsem chtěla poprosit o radu, jestli má smysl jít k neurologovi, když zrovna nemám žádné problémy (předpodkládám, že než přijdu na řadu už bude ruka v pořádku) a jestli se vlastně můžu objednat přímo na neurologii, jestli nebudu potřebovat žádanku od praktika. Toho bych totiž potřebovala vynechat, stále doufám, že to je jen shoda náhod a v tom případě o tom nechci mít u praktika záznam, měla bych problémy u každoroční preventivky v práci. Moc děkuji, Miroslava

Poradna Lékaře
Lenka
24 / 7 / 2019

Dobrý den, chci se zeptat, co znamená, když vyšetření MR mozku cituji...tři drobné demyelinizační léze frontálně vpravo, jedna vlevo, jinak signál...

Lékař
1 / 8 / 2019

Dobrý den Lenko, výsledek zobrazovacího vyšetření je vždy potřeba popisovat a interpretovat se znalostí klinických projevů člověka. Demyelinizační...

Celá odpověď
Otakar
24 / 7 / 2019

Dobrý den, má přítelkyně se již několik let léčí s RS. Problém je ten, že veškerá léčba jí dělá velké problémy. Injekce, které se píchají třikrát...

Lékař
1 / 8 / 2019

Dobrý den, nejvhodnější postup je kontaktovat RS centrum, ve kterém je Vaše přítelkyně léčena, zde sdělit údaj o nesnášenlivosti léku a lékař stanoví...

Celá odpověď
Lenka
23 / 7 / 2019

Dobrý den, prosím o informaci, trpím tinitem v levém uchu, po poslední atace se tento šelest ještě zintenzivnil, je zde nějaký lék, který by na tento...

Lékař
1 / 8 / 2019

Dobrý den Lenko, je velice důležité zjistit jaká je příčina hučení v uších, jelikož některé typy tinnitu lze odstranit, jiné nikoliv. Hučení v uchu...

Celá odpověď
Naposledy navštívené dotazy
Soutěž o koupelnový set

Soutěž o koupelnový set

Platnost: 1. 8. - 31. 8. 2019
V srpnové soutěži můžete vyhrát koupelnový set.