#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Každodenní tipy / Cestuji, cestuješ, cestujeme: RS navzdory

Novinky

Cestuji, cestuješ, cestujeme: RS navzdory

Cestuji, cestuješ, cestujeme: RS navzdory

Nechat si roztroušenou sklerózou zkazit požitek z cestování? Nikdy. Důležité je ale nenechat se zaskočit. Jak se připravit na cesty a nic nepodcenit?

Cestování je v dnešní době složité. Někomu klacky pod nohy hází covid-19, někomu i roztroušená skleróza (RS). Jak překonat všechny překážky a být vždy připraven i na nepřízeň osudu?

Lékárničku mějte po ruce

Lékárnička není jen povinnou výbavou do auta. Měla by být součástí každého většího zavazadla. Domluvte se před vycestováním se svým ošetřujícím neurologem a praktickým lékařem, které léky byste měli mít při sobě pro případ nouze. Nastudujte si, co by vás v dané lokalitě mohlo potkat. Obecně je vždy dobré mít po ruce širokospektrá antibiotika, kortikoidy a léky na ochranu trávicího systému. Měli byste také vědět, kdy a jak dané léky můžete užívat a kam se v případě problémů obracet.

V neposlední řadě samozřejmě nezapomeňte na léky, které užíváte na RS. Přibalte pro jistotu i pár kusů navíc. Injekce převážejte nejlépe ve vhodném termoobalu. Do obalu je vložte cca dva dny před počátkem cesty a šup s nimi do ledničky. Pozor, nezapomeňte si ověřit, že lednička je i v místě ubytování v cílové destinaci. Léky si na cestu vezměte do příručního zavazadla, které máte vždy u sebe. Musí být v originálním balení a je vhodné přiložit i zdravotní kartičku a lékařskou zprávu potvrzující nutnost užívání těchto léků v angličtině.

Očkování: ano, či ne?

Další svízelí cestování jsou infekční choroby a nutnost očkování. Do některých zemí vás bez něj dokonce nepustí. V takovém případě je namístě konzultovat situaci s oddělením cestovní medicíny ke zjištění situace a skutečné nutnosti očkování v oblasti, do které se chystáte. Svou roli hraje samozřejmě i úroveň zdravotní péče v dané zemi, protože při nízké úrovni je očkování rozhodně menším zlem. Na druhou stranu je každá vakcinace určitým rizikem rozvoje ataky RS. Některá očkování jsou proto u pacientů s roztroušenou sklerózou zakázaná. Jiná jsou naopak doporučená, často je ale třeba přísného načasování ve vztahu k léčbě i aktivitě nemoci. Před očkováním se proto vždy poraďte i se svým ošetřujícím neurologem.

Aktuálním tématem je očkování proti covidu-19. To je obecně u lidí s RS doporučováno, stejně jako u jiných očkování je však i zde třeba vhodné načasování a individuální přístup. Očkování by vždy mělo probíhat v době stabilizace choroby. U některých léků využívaných v léčbě RS je nutný i dostatečný odstup od poslední dávky medikamentu. V opačném případě by imunitní reakce na vakcínu nemusela být dostatečná.

Nezapomínejte na pojištění

I sebevíce připraveného cestovatele mohou na cestě potkat nečekané komplikace. Na ně nemusí vlastní lékárnička vždy stačit. Nikdy proto nezapomínejte na plán B a sjednejte si cestovní pojištění. Kartičku pojištěnce mějte vždy u sebe i se základními informacemi o vašich chorobách a užívaných lécích nejlépe v angličtině, eventuálně jiném příslušném jazyce. Vhodné je mít v zásobě i dostatek finančních prostředků pro případ nouze – zaplacení zdravotních nákladů či nutnost náhlé cesty domů.

Cestování s nevítaným společníkem, roztroušenou sklerózou, je o něco komplikovanější. Pokud se však důkladně připravíte, nic vás nezastaví. Tak hurá na cesty!

(dos)

Zdroje:

https://www.prg.aero/predmety-jejichz-preprava-je-nejcasteji-dotazovana

https://www.youtube.com/watch?v=NFh69L7EDnM&feature=youtu.be

https://www.czech-neuro.cz/content/uploads/2021/03/2021_3_6-dh-doporuceni-update.pdf