#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Každodenní tipy / I s roztroušenou sklerózou lze sportovat

Novinky

I s roztroušenou sklerózou lze sportovat

I s roztroušenou sklerózou lze sportovat

Když přijde do vašeho života roztroušená skleróza (RS), rozhodně to neznamená konečnou. Žijte zdravě, hýbejte se, vyhněte se stresu, dělejte věci, které vás baví, a učte se nové. Není to vždycky jednoduché, chce to pevnou vůli. Ovšem i s touto závažnou nemocí lze žít život naplno.

Mám roztroušenou sklerózu – musím skončit se sportováním?

V minulosti se lidem s roztroušenou sklerózou mylně doporučovalo, aby se vyhýbali zvýšené fyzické námaze. V posledních letech se však ukazuje, že pravidelné cvičení hraje důležitou roli ve snaze udržet si dobrou kondici a celkovou pohodu. Existují také důkazy o blahodárném vlivu fyzické aktivity na kvalitu života pacientů s roztroušenou sklerózou a také na zmírnění některých příznaků nemoci.

Cvičení zlepšuje sílu a pohyblivost, ovlivňuje také funkci střev a močového měchýře a užitečné je také při udržování zdravé váhy. Podle některých vědců má zařazení pravidelné sportovní aktivity vliv i na bolest a únavu, kterými pacienti s roztroušenou sklerózou často trpí. Kromě toho vede ke zmírnění příznaků deprese, která se v souvislosti s touto nemocí nezřídka vyskytuje. Pozitivní vliv má i na paměť a celkovou výkonnost jedince.

Aerobní aktivita v boji s roztroušenou sklerózou

Aerobní aktivita zahrnuje dynamické cviky, během kterých se zvyšuje srdeční frekvence. Má velmi dobrý vliv na kardiovaskulární systém, krevní tlak a zvyšuje podíl zdravých tuků v krvi. Pravidelným cvičením dochází také ke zlepšení rovnováhy a koordinace, posilování středu těla a končetin. Intenzivní trénink je také nejlepším stimulantem pro činnost mozku. Nesmíme ale zapomínat, že k pravidelnému cvičení patří i dostatečná hydratace, pravidelné a nutričně bohaté stravování a samozřejmě také odpočinek.

Běhání je vhodné i pacienty s RS

Mezi aerobní aktivity s blahodárným vlivem na fyzickou, ale i psychickou kondici pacientů s roztroušenou sklerózou patří i běhání. Pro pravidelné běžce je to závislost, pro běžecké nováčky výzva, překonání sám sebe. I s roztroušenou sklerózou se dá pravidelně běhat a nemusíte se bát ani dlouhých vzdáleností. Diagnóza této nemoci neznamená automaticky důvod ztratit naději na budoucí aktivní život. Mnoho pacientů s roztroušenou sklerózou napříč celým světem popisuje a sdílí své běžecké úspěchy. Velká část z nich s běháním poprvé začala až s diagnózou a každý kilometr je od jejich nemoci pomyslně oddaluje, utíkají tím před stresem. Je to čas, který máte jen sami pro sebe a dokonale si při něm vyčistíte hlavu. Ani pokoření maratonské vzdálenosti není s touto nemocí nemožné. Ten pocit vítězství při proběhnutí pod cílovou bránou je mnohdy nepopsatelný. Radost, síla, vzrušení – i tak se o běhání vyjadřuje mnoho pacientů s roztroušenou sklerózou.

Pochopitelně běh není pro pacienty jedinou aerobní variantou, patří mezi ně třeba taky jízda na kole, na bruslích a na běžkách, plavání nebo třeba svižná procházka. Vše se samozřejmě odvíjí od stadia choroby nemocných a také osobních preferencí. Také lékaři stále více vybízejí ke sportu a zdravému životnímu stylu, které jsou v léčbě roztroušené sklerózy stejně důležité jako například biologická léčba či imunomodulační léčiva (léky, které příznivě ovlivňují imunitní systém). 

(herm)