#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Aktivní tělo a mysl pomáhají vítězit nad ereskou

Novinky

Aktivní tělo a mysl pomáhají vítězit nad ereskou

Aktivní tělo a mysl pomáhají vítězit nad ereskou

Roztroušená skleróza ovlivňuje nemocné při každodenních činnostech a působí nejen únavu a vyčerpání, ale také zhoršuje paměť. Pacienti vlivem nemoci samé i léčby mohou též trpět depresemi. Při zlepšování zdravotního stavu pomáhají nejen rehabilitace.

Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění, při kterém buňky imunity napadají vlastní nervové buňky a ničí myelinové obaly nervových drah. K příznakům patří poruchy zraku, slabost končetin, brnění a únava, spasticita končetin a postupně i porucha kognitivních funkcí a poruchy paměti. Jak lze s ereskou bojovat? 

Trénink těla i paměti  

Rehabilitace není jen cvičení nebo masáže. Jde o komplexní činnost pomáhající k navrácení fyzických, psychických a sociálních sil pacienta. Při rehabilitaci lidí s ereskou spolupracují rehabilitační lékaři, fyzioterapeuti, logopedi a sociální pracovníci. Součástí je i trénování paměti včetně luštění křížovek a hlavolamů, učení se novým poznatkům nebo novému jazyku. 

Léčba deprese

Hodně osob s roztroušenou sklerózou (20–50 %) trpí depresí. Většinou se objeví v době po stanovení diagnózy, kdy se pacient snaží vyrovnat s novou životní situací a vědomím, že nemoc se dá léčit, ale nikoli vyléčit. Některé preparáty, například kortikosteroidy, používané při léčbě ataky mají jako vedlejší účinek častější depresivní ladění nemocných. Pak je doporučována účinná psychoterapie spolu s léčbou antidepresivy. 

Je nutné odpočívat

Chronická únava se u lidí s ereskou vyskytuje často. Je proto třeba plánovat běžné denní aktivity, vyhýbat se nadměrné zátěži a činnosti přerušovat krátkým odpočinkem. Někdy je vhodné snížit pracovní zatížení pacienta, třeba prací na zkrácený úvazek nebo z domova. Odpadá tak nutnost cestování a také zvýšené riziko nákazy nějakou infekcí. Pacienti s ereskou se často vyjadřují prostřednictvím kreseb, maleb, fotografií či tvorbou šperků nebo keramiky. Díla autorů s roztroušenou sklerózou představuje projekt Cesta za duhou (více na www.cestazaduhou.cz).

(imt)

Zdroje: http://www.roska.eu/ke-stazeni/časopisy

http://www.ereska.cz