#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Buďte aktivní, jinak vás roztroušená skleróza stáhne do deprese!

Novinky

Buďte aktivní, jinak vás roztroušená skleróza stáhne do deprese!

Buďte aktivní, jinak vás roztroušená skleróza stáhne do deprese!

Roztroušená skleróza je onemocnění nervového systému, které postihuje lidi již v nízkém věku a ovlivňuje velkou část jejich aktivního života. Následky choroby se podepisují na pohyblivosti i psychice pacientů. S většinou problémů může pomoci neurorehabilitační léčba.

Úkolem komplexní rehabilitační péče je usnadnění vykonávání každodenních činností i naučení nových schopností, které pacientovi pomohou zajistit větší pohyblivost a soběstačnost. Spolu s vyšší aktivitou se zlepšuje i komunikativnost člověka a jeho zařazení do práce a společnosti. Obraz onemocnění se může velmi rychle měnit. Proto je potřeba celý tým zkušených odborníků, který zahrnuje neurologa, rehabilitačního lékaře a psychologa, ale také logopeda či ergoterapeuta. Díky tomu je možné v každé situaci zareagovat na pacientovy potřeby a zabránit snížení kvality jeho života.

Čím dříve, tím lépe

S pohybovou léčbou je nutné začít od časných stadií onemocnění. Jinak může pacient velice snadno sklouznout do bludného kruhu, který se zákonitě vytvoří po diagnóze roztroušené sklerózy.

  • Tento kruh začíná rezignací a neochotou pacienta k jakékoliv aktivitě.
  • V jeho očích nemá již nic smysl a tím se dostává do psychického i fyzického útlumu.
  • Zhorší se stav kondice, nemocný cítí únavu a ta dál brání tomu, aby se zapojil do aktivních činností.
  • Spolu s tím nastupuje deprese, která s sebou nese řadu dalších komplikací.

Naopak včas započatá pohybová léčba zabraňuje tomu, aby nad pacientem vyhrály stavy bezmoci. Fyzická aktivita mu dává pocit soběstačnosti a důvěry v sebe a své tělo.

Plastický mozek

Pohybová aktivita má vliv nejen na projevy onemocnění, ale zabraňuje i jeho dalšímu postupu. Mozek je totiž plastický a pomocí vhodných opakovaných pohybů dokáže aktivovat rezervní nervová vlákna. Díky tomu je správně vedená fyzioterapie schopná navrátit některé již ztracené funkce mozku.

Vhodná zátěž

Při výběru pohybových aktivit je nutné myslet na individuální potřeby a schopnosti pacienta. Obecně se stále více prosazuje názor, že vhodná je kombinace aerobní aktivity (chůze, běh, tanec) a silového tréninku. Obecné doporučení je provádět 2–3 posilovací tréninky týdně, při kterých by mělo dojít k procvičení všech velkých svalových skupin.

(jez)

Zdroj: www.neurologiepropraxi.cz

CO-CZ-0123