#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Čas je mozek. A to platí i u roztroušené sklerózy

Novinky

Čas je mozek. A to platí i u roztroušené sklerózy

Čas je mozek. A to platí i u roztroušené sklerózy

Do našeho RS centra dorazil mladý muž s roztroušenou sklerózou. Již roky u nás nebyl. Nyní ho však okolnosti donutily. S oporou dvou holí totiž zvládne ujít jen několik metrů a bojí se, aby se situace ještě nezhoršila. Jak se to mohlo stát? A jak to bylo dál?

Zdraví není radno odkládat

Když tehdy dvaatřicetiletý Petr začal pociťovat zhoršenou citlivost levostranných končetin, vyrazil k lékaři. Na základě série vyšetření mu byla diagnostikována relaps-remitentní forma roztroušené sklerózy. Po několikadenní infuzní terapii obtíže téměř ustoupily a v plánu bylo zahájit dlouhodobou léčbu jedním z tzv. chorobu modifikujících léků, někdy označovaných jako „biologická léčba“. Na první podání se však nedostavil a nepodařilo se ho ani kontaktovat.

S Petrem sdělení diagnózy otřáslo a rozhodl se, že než se začne soustředit plně na léčbu, musí si uspořádat svůj pracovní i soukromý život. Našel si novou práci, která ho naplňovala. Potkal svoji životní partnerku. Život byl zkrátka skvělý a nové příznaky jednou za několik měsíců ho nemohly zastavit. Když se poprvé objevily problémy s hybností dolních končetin, přešly za několik týdnů pozvolna samy. Po těžší viróze se tento problém zopakoval, úprava již trvala déle a nebyla úplná. Zkusil bylinkové čaje, vitamíny i několik dalších přírodních prostředků. I přesto se stav postupně zhoršoval.

Po narození první dcery si již při chůzi musel pomáhat trekovými holemi. Jeho nejbližší už dále nedbali jeho námitek a pobízeli ho k návštěvě neurologa. Petr se nakonec objednal, ale v očekávání druhého dítěte pro něj jeho zdravotní stav opět nebyl prioritou a na vyšetření nedorazil. Od diagnózy mezitím uběhlo několik let.

Nervové buňky se neobnovují  

Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému. Postihuje zejména mladé dospělé. Nejčastější je tzv. relaps-remitentní forma. Při té se střídají období vzplanutí autoimunitního zánětlivého procesu (relapsy) s obdobím klidu, kdy je stav relativně stabilizován (remise). Během vzplanutí zánětu napadá vlastní imunitní systém obaly nervových vláken, což následně vede ke zpomalení vedení informace a může docházet i k zániku nervových buněk. Ty už nové nevyrostou. Zpočátku po relapsech nemusí – zejména díky funkční rezervě mladého centrálního nervového systému – zůstávat žádné postižení. V průběhu času však rezervy dochází a problémy se hromadí. Zánět se navíc uzavírá v centrálním nervovém systému a je již mnohem těžší ho léčebně ovlivnit.

Léčbu je proto třeba zahájit co nejdříve! Terapii roztroušené sklerózy můžeme rozdělit na akutní – jejím cílem je co nejrychleji autoimunitní zánět potlačit – a dlouhodobou. Dlouhodobá léčba je celoživotní a jejím cílem je co nejvíce zabránit rozvoji relapsů a nemoc v ideálním případě stabilizovat. Tzv. chorobu modifikující léky jsou dostupné od devadesátých let a léků v této kategorii stále přibývá. Chorobu modifikující léky obraz roztroušené sklerózy zcela změnily a umožnily velkému množství lidí s touto nemocí žít kvalitní a plnohodnotný život. Léčba je nejúčinnější, pokud se zahájí co nejdříve, nejlépe ve fázi, kdy ještě zánět není uzavřen v centrálním nervovém systému. I proto se často v neurologii říká, že čas je mozek.

Lepší pozdě než nikdy

Po šesti letech od stanovení diagnózy Petra postihl opravdu těžký relaps. Zůstal prakticky ležící, nebyl schopen chodit a zhoršila se mu i šikovnost rukou. Po třech týdnech se mu podařilo s oporou dvou holí ujít několik kroků a s podporou celé své rodiny konečně dorazil na kontrolu na neurologii. Provedená magnetická rezonance prokázala výrazné zhoršení ve srovnání s výsledky tohoto vyšetření v době diagnózy, to však nebylo překvapením. Po zaléčení ataky byla zahájena poměrně intenzivní léčba chorobu modifikujícími léky, Petr také začal s pravidelnou rehabilitací a s podporou svých nejbližších si uvědomil, že i pro ně je velmi důležité jeho zdraví. Vyléčit roztroušenou sklerózu nejde. Díky své píli, cvičení i léčbě však v současnosti Petr dokáže se dvěma holemi ujít stovky metrů a užívá si dětství svých dcer.

Zdraví na prvním místě

Díky moderní léčbě změnila roztroušená skleróza u většiny pacientů svůj obraz. Dnes je možné ji velmi dobře terapeuticky ovlivnit. Nejlepších výsledků je jednoznačně dosaženo při včasném zahájení. Léčbu tak v žádném případě neodkládejte! Vaše zdraví je důležité nejen pro vás, ale i pro vaše nejbližší.

MUDr. Dominika Šťastná

MS centrum při Neurologické klinice 1. LF UK a VFN v Praze