#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Co s vánočními kily navíc, když se léčíte s roztroušenou sklerózou?

Novinky

Co s vánočními kily navíc, když se léčíte s roztroušenou sklerózou?

Co s vánočními kily navíc, když se léčíte s roztroušenou sklerózou?

Udržování správné hmotnosti je pro některé jedince s roztroušenou sklerózou náročný úkol. Zvlášť Vánoce se mohly na figuře neblaze podepsat. Jak napravit „škody“ a jak naopak řešit nechtěný úbytek na váze?

Kila navíc mohou zhoršovat příznaky roztroušené sklerózy (RS). Udržovat stabilní váhu se nejlépe daří kombinací zdravého jídelníčku a cvičení. Cvičení také pomáhá předcházet osteoporóze („řídnutí“ kostí), zlepšuje imunitu a dodává tělu energii. To všechno je pro lidi s RS velmi důležité. Bohužel únava a pohybové potíže, které k nemoci patří, pravidelné cvičení komplikují.

Než se pustíte do hubnutí

Vaše váha možná nebyla ideální ani před svátky. Až kila nabraná o Vánocích vás však motivují konečně s tím něco udělat. To je dobře, ale respektujte následující pravidla:

  1. Dávejte si dosažitelné cíle. Často trpíte únavou a pravidelný pohyb do svého programu zařadit nemůžete? Začněte úpravou jídelníčku. Vsaďte na zeleninu, ovoce, celozrnné pečivo a málo tučné zdroje bílkovin – libové maso, ryby, nízkotučné sýry a tvaroh, neochucené zakysané mléčné výrobky. Místo sladkostí na zahnání hladu mějte připravené zdravé svačiny. Budete méně unavení a zbude vám více energie na pohyb.
  2. Pozor na záludné diety. Když narazíte na diety, které se tváří jako šité na míru osobám s RS, buďte obezřetní. Tyto diety nejsou samospasitelné a ani nemusí být pro organismus zatížený onemocněním bezpečné. Nejzdravější je pestré, lehké a vyvážené jídlo v 5–6 malých denních porcích. S doplňky stravy to raději nepřehánějte.
  3. Cvičení pomáhá. Pokud doplníte zdravou stravu o jakýkoli pohyb, jste na dobré cestě. Zlepší se nálada, zmírní ztuhlost svalů a kloubů. Začněte třeba každodenními krátkými procházkami. Při přechodu na intenzivnější cvičení zkuste vyhledat trenéra nebo zařízení, kde mají zkušenosti s cvičenci s RS. Vhodná je i jóga, která respektuje možnosti a schopnosti každého člověka.

Když máte podváhu

Jedinci s těžší formou RS mnohdy neřeší kila navíc, ale pravý opak – příliš nízkou váhu. Týká se to i vás? Potom mějte na paměti, že:

  • zdravá strava a dobře zvolené cvičení pomohou vybudovat svalovou hmotu a žádoucím způsobem přibrat,
  • v případě podváhy je dobré probrat s lékařem možnosti jiné léčby,
  • vhodné je i sestavení jídelníčku, který cíleně pomůže zvýšit hmotnost,
  • roli při váhovém úbytku hraje i stres, ať už souvisí s onemocněním, nebo s něčím jiným. Zkuste si proto vybrat relaxační techniku, která vám bude vyhovovat a dostane tělo i duši do lepší kondice.

(pak)

Zdroj:
www.healthline.com