#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Cyklistika s ereskou? Vyšlápněte za zdravějším životem!

Novinky

Cyklistika s ereskou? Vyšlápněte za zdravějším životem!

Cyklistika s ereskou? Vyšlápněte za zdravějším životem!

Pokud vás sužuje chronické onemocnění nervového systému, je třeba fyzickou aktivitu vybírat s rozumem. Mezi vhodné sporty patří například jízda na kole nebo rotopedu. Trh již dnes nabízí i stroje speciálně upravené třeba právě pro osoby s roztroušenou sklerózou.

Blahodárný účinek pohybu

Pravidelné cvičení pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou v mnoha ohledech. Pohybová aktivita totiž zlepšuje nejenom fyzické, ale i psychické zdraví. S čím vším vám může sportování pomoct?

  • Udržuje pohyblivost a zlepšuje rovnováhu.
  • Prospívá kardiovaskulárnímu systému.
  • Snižuje riziko rakoviny a civilizačních onemocnění (obezita, cukrovka, vysoký tlak).
  • Podporuje trávení.
  • Zlepšuje psychickou pohodu a kvalitu spánku.

Šlápněte do toho!

Jízda na kole nebo rotopedu patří mezi nejvhodnější fyzické aktivity pro jedince s roztroušenou sklerózou. Určitou překážkou se mohou stát poruchy hybnosti a rovnováhy, které zvyšují riziko pádu. Ani tyto komplikace vám však nemusí v cyklistice bránit. Řešení totiž existuje. Pro lidi s tělesným postižením jsou v současné době k dispozici speciální kola. Jedná se například o takzvaná lehokola, tříkolky nebo handbiky (kola poháněná horními končetinami). Všechny typy výrobků se navíc dají vybavit elektromotorem, který šetří síly a pomáhá v případě únavy. To však zdaleka není všechno. Kola lze upravit na míru každému jedinci v závislosti na jeho potřebách a možnostech.

Hlavně bezpečně

Příznaky roztroušené sklerózy mohou udeřit kdykoli, a to zejména při sportování v horkém počasí. Kromě volby vhodného jízdního kola je tak zapotřebí uvážlivě vybrat i trasu. Obecně se doporučuje jezdit v místech určených přímo pro cyklisty nebo na silnicích s nízkým provozem. Důležité je také naslouchat svému tělu. Když se při sportu začnete cítit unavení a přehřátí, ihned veškeré aktivity ukončete.

(holi)

Zdroj: http://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/living-with/how-keep-bicycling-with-ms/