#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / „Déčko“ může průběh roztroušené sklerózy zpomalit

Novinky

„Déčko“ může průběh roztroušené sklerózy zpomalit

„Déčko“ může průběh roztroušené sklerózy zpomalit

Vitamin D je hormon nutný pro správnou funkci lidského těla. Část se tvoří v kůži za pomoci slunečního záření, důležitou položku však tvoří i jeho příjem v potravě. Nové výzkumy ukazují, že nedostatek „déčka“ nejspíše zhoršuje průběh roztroušené sklerózy.

Vitamin D je rozpustný v tucích. Mezi jeho hlavní úlohu v lidském těle patří regulace hladiny vápníku v krvi. Nedostatek „déčka“ se projevuje křivicí, řídnutím kostí a svalovou slabostí. Vitamin D také podporuje správnou funkci imunitního systému a působí proti zánětu. Jeho nedostatečná tvorba tak může zhoršit průběh roztroušené sklerózy, ale také cukrovky typu 1 či revmatoidní artritidy. Vědci se domnívají, že je-li „déčka“ málo, nahrává to rozvoji rakoviny, srdečních chorob, schizofrenie a depresí.

Zaměřeno na sklerózu

Nedostatek vitaminu D zvyšuje riziko rozvoje roztroušené sklerózy, ale také zhoršuje její průběh. S tímto výsledkem přichází několik nových výzkumů. Experimenty totiž objevily souvislost mezi hladinou „déčka“ v krvi a autoimunitním zánětem bílé hmoty mozkové.

  • Jedinci s vysokým příjmem vitaminu D mají mnohem nižší riziko rozvoje roztroušené sklerózy než lidé trpící jeho nedostatkem. 
  • Podle nové studie navíc vysoké dávky „déčka“ podávané nemocným zpomalují průběh choroby až u 60 % jedinců.
  • Příčina souvislosti však dosud nebyla objasněna. Lékaři se domnívají, že určitou roli mohou hrát imunoregulační a protizánětlivé účinky vitaminu.

Nový trend v léčbě

Lékaři k výsledkům výzkumů přistupují opatrně. Důvod je prostý. Dosud nebyl objasněn mechanismus, který by ozřejmil přesný účinek vitaminu D na chronické zánětlivé onemocnění mozkové tkáně. V současnosti je tak léčba touto látkou doporučena jen pro osoby trpící jeho nedostatkem. Nízké hladiny vitaminu D v krvi totiž výrazně zhoršují průběh roztroušené sklerózy, ale také zvyšují riziko řídnutí kostí. Slabé a křehké kosti jsou náchylné k vzniku zlomenin, obzvláště u nemocných trpících poruchami hybnosti.

Terapie spočívá v podávání vitaminu D ve formě léčiv vázaných na předpis nebo volně dostupných potravinových doplňků. Jeho hladinu v krvi také může zvýšit pobyt na slunci či konzumace rybího oleje, mléka, másla nebo vajec. Vitamin D je však ve vyšším množství toxický, léčba by tak měla spočívat výhradně v rukou odborníka.

(holi)

Zdroje:
www.nationalmssociety.org
www.webmd.com

  CO-CZ-0124