#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Deset stravovacích tipů, jak i s roztroušenou sklerózou porazit podzimní únavu

Novinky

Deset stravovacích tipů, jak i s roztroušenou sklerózou porazit podzimní únavu

Deset stravovacích tipů, jak i s roztroušenou sklerózou porazit podzimní únavu

Podle odborníků neexistují žádná specifická výživová doporučení, která by zmírňovala postup roztroušené sklerózy nebo tlumila její příznaky. Přesto hraje stravování v boji s touto nemocí důležitou roli. Máme pár rad, jak se udržovat v kondici.

  1. Vláknina ano, tuk ne. Proč? Podívejme se na tučné potraviny bez vlákniny: bílé pečivo, dezerty a koláče, sušenky, pizza, … Nezasytí a ani nedodají vitamíny a minerály. Nejvíce lidskému zdraví škodí ty, které obsahují nasycené a ztužené tuky – tedy máslo, sádlo, palmový olej nebo margarín.
  2. Stop „zázračným“ dietám. Naprostá většina z nich byla testována na dobrovolnících a u žádné se neprokázal účinek. Odborníci před těmito dietami varují, protože mohou být škodlivé. Ochuzují totiž stravu o řadu důležitých živin.
  3. Pět porcí ovoce nebo zeleniny denně. Dodají vám vitamíny, minerály, vlákninu a protizánětlivě i antioxidačně působící látky. Navíc pomáhají udržovat linii.
  4. Tučné ryby na nervy. V tomto typu ryb najdete vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, které tlumí zánět a prospívají nervové soustavě. A to je, oč tu běží.
  5. Nákupy s rozumem. Některé obchody zařazují populární zboží, jako jsou sladkosti, uzeniny nebo chipsy, do prostředních regálů. Zkuste se dívat i nahoru a dolů, možná zde narazíte na zajímavější a pestřejší potraviny. Obecně je pak vhodné s nákupem začínat u ovoce a zeleniny, pak obhlédnout ryby, libové maso a mléčné výrobky. Nezapomeňte na pestrý výběr obilovin.
  6. Dostatek vody. Ideální je vypít 2 litry tekutin denně. Pomáhá to předcházet únavě a slabosti. Nemáte žízeň? Nedbejte na to a pijte. I když trpíte například inkontinencí. Žíznění není řešením, o správném přístupu se poraďte s lékařem.
  7. Těstoviny bez obav. Tato potravina má poněkud špatnou pověst, protože se skládá především z bílé mouky. Na druhou stranu diety s nízkým obsahem sacharidů nejsou pro osoby s roztroušenou sklerózou bezpečné. Pokud máte těstoviny rádi, dejte si je. Pomohou předcházet únavě. Kombinujte bílé s celozrnnými a doplňujte je pestrou zeleninou.
  8. Nehladovět. Nezůstávejte dlouho o hladu, svačte něco lehkého. Pomůže vám to udržet figuru i bojovat proti ztrátě energie.
  9. Sázka na jogurt. Konzumací jogurtů udržujte v dobrém stavu svoji střevní mikroflóru. Nevěřili byste, do čeho všeho se dá tento produkt přidat.
  10. Plánování. Nejezte to, co vám chutná, ale to, co vám prospívá. Připravujte si rozumný stravovací plán na celý týden a dodržujte ho.

(pez)

Zdroj: 
www.everydayhealth.com