#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Do lázní s ereskou, v ČR i zahraničí

Novinky

Do lázní s ereskou, v ČR i zahraničí

Do lázní s ereskou, v ČR i zahraničí

V lázních si může člověk dopřát klid a léčebné procedury a zapomenout na problémy běžného dne. To tvoří skvělou kombinaci pro léčbu těla i duše. O to víc, když člověka trápí nemoc, jakou je roztroušená skleróza.

Na zlepšení do lázní?

Rozličné studie poukazují na přínosy, které pacientům s ereskou lázeňská péče přináší. Teplá voda zlepšuje prokrvení svalů a aktivuje hojivé procesy. Aerobní cvičení je díky nadlehčování vodou méně náročné pro klouby než totožné cvičení na suchu. Tento druh cvičení pomáhá zlepšit svalovou sílu a koordinaci, funkci srdce a cév a v neposlední řadě i nervů. Cvičením se také snižuje riziko poranění svalů a šlach.

Nesprávnými úkony je ale možné organismu také uškodit. Je proto vhodné zvolit zařízení, kde mají s roztroušenou sklerózou zkušenosti.

Bohatý výběr českých lázní

Programy pro roztroušenou sklerózu je možné najít až ve čtrnácti zařízeních v České republice. Lázeňská péče je přitom ordinována ošetřujícím lékařem a musí být schválena zdravotní pojišťovnou. Existují přitom dvě varianty proplácení. Jednou za 24 měsíců může pojišťovna proplatit kompletní 28denní pobyt. Pojišťovna zasílá schválenou žádost do lázní, které pak podle závažnosti stavu určí termín nástupu. Pokud nedojde ke splnění podmínek pro komplexní formu lázeňské terapie, může pojišťovna poskytnout částečnou dotaci, která se vztahuje jen na vyšetření a léčbu. Ostatní náklady, jako ubytování a stravu, si ale musí pojištěnec hradit sám.

Do lázní v zahraničí?

Díky Evropské unii máte na lékařskou péči nárok i v jakémkoliv jiném členském státě EU, a to za stejných podmínek a cen, jaké platí pro obyvatele dané země. Na plánované úkony se ale vztahují určitá omezení.

Situaci je dobré předem konzultovat s vaší pojišťovnou, u níž můžete také požádat o předběžný souhlas s péčí v zahraničí. Výkon by pak měl být proplacen přímo vaší pojišťovnou v plné výši, pokud máte na stejnou péči právo i v ČR. Podle zvyků dané země je možné, že část péče si budete muset uhradit sami. O tuto částku ale můžete zpětně žádat pojišťovnu. Tato situace se ale vztahuje jen na zařízení veřejného zdravotního systému v dané zemi.

V soukromých zařízeních si musíte péči uhradit sami a následně žádat pojišťovnu o příspěvek. V tomto případě může ale pojišťovna proplatit náklady jenom do výše obdobné péče v ČR.

(mpr)

 

Zdroje:

CORVILLO, I. a E. VARELA, 2017. Efficacy of aquatic therapy for multiple sclerosis: a systematic review. Edizioni Minerva Medica [online]. 53 (6), 944–952 [cit. 2018-06-08]. DOI: 10.23736/S1973-9087.17.04570-1. Dostupné z: https://www.minervamedica.it/en/journals/europa-medicophysica/article.php?cod=R33Y2017N06A0944

https://www.ereska-aktivne.cz/novinky/narok-na-lazne-s-rs-je-individualni-167

https://europa.eu/youreurope/citizens/health/planned-healthcare/right-to-treatment/index_cs.htm