#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Do tanečních s roztroušenou sklerózou? Ano!

Novinky

Do tanečních s roztroušenou sklerózou? Ano!

Do tanečních s roztroušenou sklerózou? Ano!

V boji s roztroušenou sklerózou je každý pohyb prospěšný. A víte, co může být ještě lepší než chůze nebo jízda na kole? Tanec!

Tanec s partnerem zahrnuje všechno, co organismus poškozený roztroušenou sklerózou (RS) potřebuje. Tedy poznávání nových věcí k procvičení rozumových funkcí, fyzický trénink pro lepší vyrovnávání se s únavou i podněty k posílení rovnováhy. Navíc funguje jako dokonalý „zmizík“ na deprese. A vůbec nezáleží na tom, jestli se pustíte do ladných společenských, nebo temperamentních latinskoamerických tanců.

Najít partnera není problém

Bojíte se, že neseženete partnera, který by měl trpělivost s vámi tančit, když vaše motorika není ideální? To by neměl být takový problém, protože tanec se doporučuje i u mnoha jiných diagnóz, například v počátečních stadiích Parkinsonovy choroby a jako součást rekonvalescence po menších cévních mozkových příhodách. To znamená, že lidí, kteří tanec potřebují ze zdravotních důvodů, je víc a mnozí z nich jsou mladého a středního věku.

Příliv energie a lepší nálada

Výzkumů o vlivu tance na RS není mnoho, a jejich výsledky proto mají omezenou výpovědní hodnotu. Jeden z nich je však mimořádně zajímavý. Účastnilo se ho 12 ambulantních pacientů s RS, kteří byli na počátku schopni ujít jen necelých 10 metrů a vydrželi stát po dobu pouhých 5 minut. Někteří potřebovali hole nebo chodítko, takže můžeme říct, že motoricky na tom nebyli moc dobře. Začali docházet do kurzu tance, který obnášel dvě lekce týdně pod vedením profesionálního tanečního mistra. Během nich se učili rumbu, foxtrot, waltz, tango, swing, salsu a merengue. Po 8 až 10 týdnech byly u pacientů zaznamenány významné pokroky, zejména snížení únavy a zmírnění depresí, také se jim zlepšilo držení těla, vylepšily se parametry chůze a výsledky testů manuálních funkcí.

Trénink i zábava

Proč je pohyb ve dvojici (tedy typicky tanec) výhodnější než individuální cvičení? Taneční partner – podle autora zmíněného výzkumu – zajišťuje tančícímu pacientovi stálou oporu a pomoc. Pomáhá provádět jiné pohyby, než můžeme dělat každý sám; tím se do mozku dostávají nové podněty. Navíc je tanec koordinačně náročnější než chůze nebo jízda na kole a naučit se ho vyžaduje větší zapojení rozumových funkcí. Nezanedbatelný pozitivní přínos má také hudba a důležitý je i sociální aspekt tance, tedy setkávání se s lidmi, společenský život, zábava.

Takže jestli je tanec i vaše srdeční záležitost, rozhodně ho zkuste!

(pez)

Zdroj: 
www.medscape.com