#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Dvojité vidění někdy zmizí samo, jindy s pomocí

Novinky

Dvojité vidění někdy zmizí samo, jindy s pomocí

Dvojité vidění někdy zmizí samo, jindy s pomocí

Výčet příznaků roztroušené sklerózy je opravdu dlouhý. K nejvíce obtěžujícím patří dvojité vidění. Proč se objevuje a dá se s tím něco dělat?

Dvojité vidění je velmi nepříjemná záležitost. Důvodů je hned několik. Dvojité vidění:

  1. zhoršuje orientaci v prostoru,
  2. znepříjemňuje nebo znemožňuje čtení,
  3. vyvolává zrakovou únavu, která může být spojena s bolestí hlavy nebo nevolností.

Při roztroušené skleróze je dvojité vidění způsobené poškozením částí mozku, ve kterých sídlí jádra nervů, které ovládají okohybné svaly. Ztrácí se pak koordinace očních pohybů a obrazy přicházející do mozku se přestanou překrývat.

Dvojité vidění nemá pokaždé stejné příznaky. Existují různé typy dvojitého vidění a někdy je docela těžké je rozeznat:

  • Někteří jedinci vidí dva ostré obrazy. Tak si dvojité vidění asi představuje většina z nás.
  • Další lidé mají spíše jen rozmazané vidění. To nastává ve chvíli, kdy je posun mezi obrazy minimální, takže dojde „jen“ k rozostření okrajů.

Léčba? Existuje!

Okamžitou úlevu může poskytnout zakrytí jednoho oka. Samozřejmě, že se nejedná o řešení příčiny. Ale pokud je člověk z dvojitého vidění unavený nebo se necítí dobře, je pro něj tento způsob pomoci doslova záchranou. Existuje i dvojité vidění, které přetrvává po zakrytí jednoho oka, ale je poměrně vzácné a s roztroušenou sklerózou by nemělo souviset. Bývá způsobeno abnormalitou čočky, rohovky nebo sítnice.

Při léčbě je samozřejmě hlavní zaměřit se na příčinu, tedy na zánět. K tlumení zánětu v době jeho vzplanutí slouží kortikoidy. Tyto léky mají sice mezi laiky v medicíně špatnou pověst, ale ve skutečnosti jsou nesmírně cenné.

První pomoc – okluzor

Dvojité vidění často zmizí samo od sebe do 8 týdnů. Během této doby může výrazně ulevit nošení okluzoru – klapky, která zakrývá jedno oko.

Pokud se dvojité vidění neztratí úplně, je možné upravit zrak tzv. prizmatickou korekcí. Jedná se o speciální brýlové čočky, které posunují obraz. Někdy se doporučuje i chirurgický zákrok.

(pez)

Zdroj: www.msunites.com