#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Ereska ohrožuje i klouby – pozor na změnu pohybů a léky!

Novinky

Ereska ohrožuje i klouby – pozor na změnu pohybů a léky!

Ereska ohrožuje i klouby – pozor na změnu pohybů a léky!

Roztroušená skleróza může poškodit nejen nervy, ale také klouby. Ne přímo, spíše nenápadně a oklikou. Které části těla trpí nejvíce a jak se rychle dostat do kondice?

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, které poškozuje myelinové obaly nervových vláken. Klouby samotné nechává na pokoji, ale to rozhodně neznamená, že jsou v bezpečí.

Malá odchylka vede k velkým bolestem

Zvláště kolenní a kyčelní klouby bývají často bolestivé. Důsledkem je pak zhoršení chůze. Příčinou může být spasticita svalů, která omezuje rozsah pohybu kloubu a tím znemožňuje jeho přirozenou funkci. Nemalý vliv má ale i jakákoli změna chůze. Klidná a vyvážená chůze je velmi křehká věc, která vyžaduje dokonalou souhru svalů a volně hybné klouby. K nástupu potíží stačí i drobná změna, třeba když se najednou začnete naklánět na jednu stranu či nesprávně používáte hůl nebo chodítko. Klouby začnou trpět a brzy se může dostavit i bolest. Ta pak může chůzi dál zhoršovat.

Odborník poradí, jak být fit

Dobrou zprávou je, že problémy s klouby při roztroušené skleróze mají řešení.

  • Výzkumy ukazují, že pacientům se zhoršenou mobilitou a kloubní bolestí pomohlo pravidelné cvičení ve vyváženém programu (aerobní, posilovací a balanční tréninky).
  • Za zvážení stojí i jóga. Její vliv na tyto problémy sice není detailně prozkoumaný, ale některé studie naznačují, že může zlepšovat funkční sílu a rovnováhu, zmírňovat únavu a možná i spasticitu.
  • Nejlepší je začít konzultací s odborníkem – rehabilitačním lékařem nebo zkušeným fyzioterapeutem. Ten doporučí cvičení, které je pro vás a vaše potíže vhodné a bezpečné. Také zkontroluje, zda používáte hole nebo chodítko správným způsobem, a v případě potřeby vás to naučí dělat lépe.

Nemohou za potíže prášky?

Některé léky na roztroušenou sklerózu mohou způsobovat bolest kloubů jako nežádoucí účinek. Tuto bolest poznáte podle toho, že se dostavuje po aplikaci preparátu. Nesoustřeďuje se navíc do jednoho nebo několika kloubů, ale postihuje spíše celé tělo. Když budete mít podezření, že vám terapie nesedí a způsobuje nadměrné nežádoucí účinky, poraďte se s lékařem. Sami ale léky nevysazujte – riskovali byste zhoršení eresky.

(pez)

Zdroj: https://www.verywell.com