#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Hlídejte si váhu, život s roztroušenou sklerózou bude snazší

Novinky

Hlídejte si váhu, život s roztroušenou sklerózou bude snazší

Hlídejte si váhu, život s roztroušenou sklerózou bude snazší

Roztroušená skleróza kromě neurologických příznaků často způsobuje i obtíže s váhou. Problémem přitom bývá úbytek i přibývání kil. Americká Společnost pro roztroušenou sklerózu na svých internetových stránkách uvádí tipy, jak si udržet ideální váhu i při této chronické autoimunitní nemoci.

Hubnutí při roztroušené skleróze může být způsobeno projevy nemoci, které znesnadňují přípravu a příjem potravy. Mezi tyto obtíže patří například problémy s polykáním, svalová slabost, únava či výrazný třes. Nemocní lidé mohou mít také sníženou chuť k jídlu kvůli stresu, úzkosti nebo depresím. Nechutenství bývá i vedlejším účinkem léků užívaných v terapii roztroušené sklerózy. Menší příjem potravy může vést k podvýživě, jejíž příznaky v podobě únavy a svalové slabosti bývají dlouho skryté za klinickými projevy nemoci. Pokud jste v poslední době zaznamenali výrazný úbytek na váze, neváhejte a navštivte svého ošetřujícího lékaře. Odborník pomůže zjistit příčinu obtíží a navrhne vám léčbu šitou na míru buď sám, nebo ve spolupráci s výživovým specialistou.

Když kila přibývají 

Dostatek pohybu a zdravá strava mohou přispět ke zmírnění projevů roztroušené sklerózy. Průběh nemoci však často snižuje schopnost pohybu, což spolu s nezdravým stravováním a stresem může vést k rozvoji nadváhy či obezity. Zvýšená chuť k jídlu a ukládání tukové tkáně v oblasti obličeje a hrudníku jsou také vedlejším účinkem při terapii kortikoidy. Každý kilogram váhy navíc pak může způsobovat nejen fyzické, ale i psychické obtíže a mít tak negativní dopad na průběh autoimunitního zánětu nervové tkáně. Pokud tedy ručička na váze ukazuje do oblasti nadváhy, či dokonce obezity, je lepší navštívit ošetřujícího lékaře a domluvit se s ním na vhodném postupu při snižování váhy.

Praktické tipy

  • Plánování. Připravte si jídelníček na týden dopředu. Díky tomu získáte přehled o přijatých kaloriích, vyváženosti své stravy a budete mít představu o tom, co je potřeba nakoupit. Při přípravě pokrmů si můžete část porce uložit do chladničky nebo mrazničky pro případ, že kvůli rozvoji obtíží nebudete schopni vařit.
  • Nakupování. Pokud je pro vás tato činnost příliš obtížná, máte v zásadě dvě možnosti. Velké obchodní řetězce v současnosti nabízejí online nákup a dovážku objednaného zboží domů. Nebo můžete poprosit někoho ze svých blízkých, aby pro vás pravidelně nakupoval.
  • Příprava jídla. S tím vám může pomoci upravené kuchyňské nádobí, které je speciálně navržené pro jedince trpící roztroušenou sklerózou a dalšími chorobami, jež člověka omezují v každodenním životě. Informujte se u svého lékaře nebo ergoterapeuta, které pomůcky do kuchyně by byly pro vás vhodné.

(holi)

Zdroj:
www.mssociety.org.uk

CO-CZ-0192