#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Horečka při biologické léčbě. Zvládnete ji doma, nebo musíte k lékaři?

Novinky

Horečka při biologické léčbě. Zvládnete ji doma, nebo musíte k lékaři?

Horečka při biologické léčbě. Zvládnete ji doma, nebo musíte k lékaři?

Každá léčba, která pozměňuje nebo tlumí reakci imunitního systému, znamená riziko infekce. Proto byste měli být připraveni na situace, které signalizují přítomnost infekční komplikace. Jak si poradit s horečkou?

Pokud máte roztroušenou sklerózu a podstupujete biologickou léčbu, existují hned dva důvody, proč si horečky všímat a řešit ji:

  1. Může znamenat, že váš organismus právě bojuje se závažnou infekcí, která by se měla co nejdříve řešit. I takové infekční komplikace, které zdravé lidi neohrožují, mohou mít při biologické léčbě vážný průběh. Příčinou je pozměněná imunitní reakce.
  2. Horečka sama o sobě může zhoršovat příznaky eresky. Zhoršení příznaků spojené s horečkou je dočasné. Nezvyšuje se přitom aktivita onemocnění, „pouze“ roste počet a intenzita jeho projevů. Přesto může být tento stav velmi nepříjemný.

Horečka však může být nežádoucím účinkem samotné léčby i bez přítomnosti infekce. Horečkou se také (bez ohledu na biologickou léčbu) projevují běžná onemocnění, například nachlazení.

Jak si tedy poradit?

Závazné by měly být instrukce, které vám dal ošetřující lékař. Jen on zná váš aktuální zdravotní stav a dokáže správně zhodnotit rizika. Jinak se dá v obecné rovině říci následující:

  1. „Vyležet“ infekci můžete zkusit v situaci, kdy horečka není příliš vysoká (do 39 °C), lze ji srazit pomocí běžných léků a máte nezávažné příznaky, které vysokou teplotu vysvětlují (např. rýmu a mírný kašel).
  2. Naopak k lékaři hned zamiřte, jestliže pozorujete podezřelé příznaky, které mohou znamenat vážnou infekci. Jde především o:
    • bolest hlavy, ztuhlost šíje a zvracení (podezření na zánět mozkových blan nebo mozku),
    • dušnost, produktivní kašel, bolest na hrudi (zápal plic),
    • jakoukoli infikovanou ránu (zarudlá, oteklá, vytéká z ní hnis),
    • schvácenost, nechutenství nebo cokoli dalšího podezřelého.

Jak dlouho se léčit doma?

Když budete cítit, že se váš zdravotní stav zlepšuje a nic vážného se neděje, můžete se léčit doma. Ale když se horečka zvýší, nedá se srazit léky, do dvou dnů neustoupí nebo se váš stav zhorší, měli byste rychle přejít z režimu samoléčby k lékaři.

(pez)

Zdroje:

www.medicinenet.com

www.nationalmssociety.org