#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Jacqueline du Préová – skvělá violoncellistka a bojovnice s roztroušenou sklerózou

Novinky

Jacqueline du Préová – skvělá violoncellistka a bojovnice s roztroušenou sklerózou

Jacqueline du Préová – skvělá violoncellistka a bojovnice s roztroušenou sklerózou

Každý potřebuje v životě vzor. Pro lidi s roztroušenou sklerózou se jím na dlouhá léta stala světoznámá anglická violoncellistka Jacqueline du Préová, která se významně zasloužila o rozvoj výzkumu této nemoci.

Příběh nadané hudebnice

Jacqueline du Préová hrála na violoncello již od útlého dětství a je považována za jednu z nejlepších violoncellistek všech dob. Proslavila ji především osobitá interpretace Elgarova violoncellového koncertu e moll. Právě Elgarův koncert v roce 1973 v Londýně měl být jejím slavným návratem, stal se však jedním z jejích posledních veřejných vystoupení…

Její sestra si na začátku koncertu všimla nezvykle pomalého tempa, kterým Jacqueline rozhodila celý orchestr. Prakticky nikdo z publika to ale nezaregistroval a Jacqueline na konci sklidila bouřlivý potlesk vestoje. Epizoda však byla jedním z prvních projevů roztroušené sklerózy. Během posledních koncertů již hudebnice bojovala s úvodní fází plně rozvinutého onemocnění. Velkým problémem se pro ni stala ztráta citu v prstech, kvůli níž musela hru na violoncello kontrolovat svým zrakem.

Boj s nemocí

Hudební kariéra Jacqueline du Préové trvala pouhých deset let. Z koncertních pódií byla nucena odejít kvůli ztrátě citu v prstech, zvýšené únavě a dalším nepříjemným příznakům roztroušené sklerózy.

Jacqueline však po předčasném odchodu do hudebního důchodu neseděla s rukama v klíně. Se svým manželem, uznávaným klavíristou a dirigentem Danielem Barenboimem, založila nadační fond podporující časný výzkum roztroušené sklerózy. Onemocnění totiž v tehdejší době znamenalo velmi špatnou prognózu. Za své zásluhy si v roce 1976 dokonce vysloužila Řád britského impéria. Nejen o své nemoci natočila sérii rozhovorů pro televizní stanici BBC a také založila skupinu podporující mladé lidi s roztroušenou sklerózou v rámci Britské společnosti pro roztroušenou sklerózu.

Jacqueline du Préová tak byla v tehdejší době významným vzorem pro mnoho lidí s roztroušenou sklerózou. I díky ní se podařilo výrazně posunout hranice výzkumu a léčby této nemoci. Jedinci s „ereskou“ tak mají v současné době mnohem lepší vyhlídky na budoucí život, než tomu bylo v minulém století.

(holi)

Zdroj:
www.hektoeninternational.org