#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Je tu jaro – buďte na sebe opatrní

Novinky

Je tu jaro – buďte na sebe opatrní

Je tu jaro – buďte na sebe opatrní

Projevy roztroušené sklerózy se mění jako jarní počasí. Nebo podle počasí? Ukazuje se, že na zlepšení nebo zhoršení nemoci má vliv nejen počasí, ale i roční období. Která část roku je riziková a proč?

Příčiny roztroušené sklerózy (RS) zatím nejsou beze zbytku objasněny. Lékaři a výzkumníci však vědí, že příznaky této nemoci zesiluje například teplo. To může být dokonce spouštěčem atak, při kterých se stav lidí s RS zhoršuje.

Vliv tepla a počasí na jedince s RS byl předmětem výzkumu amerických lékařů a vědců z nemocnic v Bostonu a St. Louis. Hodnotili a porovnávali výsledky magnetické rezonance mozku provedené v různých ročních obdobích u desítek pacientů. Po více než ročním pozorování dospěli k závěru, že zánětlivá ložiska (léze) se v mozku objevovala v období od března do srpna třikrát častěji než v ostatních měsících. Stovky nových lézí byly jasným důkazem.

Škodí nejen teplo

V období od března do srpna se jako nebezpečné ukázaly dny, kdy byly naměřeny vysoké venkovní teploty a zaznamenána vyšší míra slunečního záření. V teplém počasí nemoc jako by se probouzela, a osoby s RS proto pociťují mnoho příznaků silněji než v chladných měsících. Na jaře a v létě mohou více vnímat:

  • brnění končetin, celkový pocit nepohodlí a slabost,
  • bolesti hlavy, závratě, nebo dokonce zmatenost.

Co se s tím dá dělat? Na jaře a v létě se určitě snažte více odpočívat a nevystavovat tělo nadměrné zátěži. Nezapomínejte, že spustit ataku může nejen teplo, ale také:

  • fyzická námaha,
  • psychický stres,
  • nachlazení a virózy.

Šetřicí režim je jednoznačně správnou cestou, jak blížící se náročné období zvládnout.

(pak)

Zdroj:
www.webmd.com