#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Léky nejsou bonbony aneb proč je dávkování důležité

Novinky

Léky nejsou bonbony aneb proč je dávkování důležité

Léky nejsou bonbony aneb proč je dávkování důležité

Selský rozum pomůže v řadě situací. Při dávkování léků se na něj však spoléhat nemůžeme. Zvláště pokud jde například o sofistikované léčivé přípravky využívané v terapii roztroušené sklerózy.

Méně je někdy více

Chorobu modifikující léky (DMD) označované často jako „biologická léčba“ jsou využívány mimo jiné i v terapii roztroušené sklerózy (RS). Tato autoimunitní choroba poškozuje náš organismus prostřednictvím relativně komplikovaného mechanismu a stejně složité je do tohoto mechanismu zasáhnout. DMD ovlivňují imunitní systém často hned na několika úrovních a při jejich správném dávkování je udržována křehká rovnováha. Je třeba, aby tyto léky potlačovaly nechtěnou aktivaci imunity, ale zároveň imunitní systém udržely na úrovni, která brání rozvoji nebezpečných infekcí. Při užívání některých specifických léků jsou lidé ohroženi dokonce i infekcemi, které běžnou populaci vůbec netrápí. Představa, že vyšší dávka zajistí vyšší účinek, je tedy zcela mylná. Navýšením dávkování si můžete hodně ublížit.

Ještě míň, nebo nic?

Během pandemie covidu-19 si někteří lidé dávku léků snižovali. Selský rozum radil, že tak vychýlí imunitní systém ve prospěch obrany proti infekci, ale ponechají částečný efekt léku. Až na výjimky to tak bohužel neplatilo. Stejně jako vyšší dávka neznamená vyšší účinek, nižší dávka neznamená účinek nižší. Aby se co nejvíce zamezilo nežádoucím účinkům, je dávkování léků často udržováno na nejnižší relativně rozumné hladině. Pokud užijete menší dávku léku, může se stát například to, že dojde k jeho odbourání ještě dříve, než se dostane k cílovému místu působení. Efekt tedy není nižší, ale nulový. Zůstávají pouze nežádoucí účinky. Větší smysl by potom mělo lék vůbec neužívat.

Pozor na náhlé vysazení!

Vysadit DMD například ze strachu z infekce může být opravdu nebezpečné. Léky používané v léčbě RS se od běžných volně prodejných léků v řadě ohledů hodně liší. Při vysazení některých z nich (bez dodržení specifických ochranných postupů) hrozí opravdu nebezpečné zhoršení nemoci. Imunitní systém se totiž nevrátí k normálu, ale může svoji reakci takříkajíc přehnat a kompenzačně se extrémně zaktivovat. Léky byste proto bez porady s lékařem neměli nikdy vysazovat.

Pravda je základ

Nejhorší možnou variantou je dávkování léků svévolně upravovat a neříct o tom svému ošetřujícímu lékaři. Nemá smysl k lékaři chodit, léky si nechat předepisovat a potom neužívat. Raději svoji chybu přiznejte a vysvětlete důvody, proč se tak stalo. Lékař vám objasní argumenty pro užívání léku, a pokud vás ani tak nepřesvědčí, může vám nastínit, jaké jsou alternativy a na co si dát pozor. Jak říká slavný kanadský psycholog Jordan Peterson: „At least do not tell lie (alespoň nelžete).“ Nebo po našem: „Nebát se, nelhat a nekrást,“ jak pravil T. G. Masaryk.

(dos)

Zdroj: