#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Mám eReSku, ale žiju naplno. Díky koníčku

Novinky

Mám eReSku, ale žiju naplno. Díky koníčku

Mám eReSku, ale žiju naplno. Díky koníčku

Roztroušená skleróza je sice onemocněním těla, její průběh však závisí i na stavu mysli. Dobře zvolená záliba umí pobavit i léčit, proto byste se měli snažit zůstat aktivní a dělat vše, co vám tělo dovoluje.

Stačí si vybrat

Intenzita příznaků roztroušené sklerózy kolísá, a proto je složité u nějakého koníčku vydržet. Je tedy důležité zvolit takový, který vás bude těšit a nebudete se mu muset věnovat zcela systematicky. Co ale vybrat? Zkuste využít naše tipy:

  • Zaměřte se na své přednosti. Čím lépe vám vybraná aktivita půjde, tím více vás bude bavit a tím spíše u ní vydržíte. Jestliže máte hudební sluch, zkuste hrát na hudební nástroj, zpívat nebo se pusťte do společenského tance. Výtvarně talentovaní patrně sáhnou po nějakém tvoření a sportovně založení jedinci zvolí – po poradě s lékařem – takový druh pohybu nebo cvičení, který preferují a zvládnou.
  • Buďte vytrvalí. Ne u všech koníčků lze od začátku vidět výsledky, a proto se učte a buďte trpěliví. Jestli vás zvolená činnost zajímá a baví, výsledky se určitě dostaví.
  • Snažte se dělat vše pořádně. Pomůže vám to nejen k radosti z hezkého koníčku, ale jako bonus možná získáte příjemnou rehabilitaci a zlepšení zdravotního stavu.

Když je zrovna hůř

Život s roztroušenou sklerózou je někdy únavný, bolestivý a vyčerpávající. Ani ve dnech, kdy vám není dobře, však nemusíte sedět u televize a nečinně sledovat, jak žijí ostatní. Vyzkoušejte třeba některou z následujících jednoduchých činností. Mohou být překvapivě zábavné, když potkáte zajímavou inspiraci.

  • Pletení, háčkování, vyšívání, šití. Zbytky látek se dají snadno koupit nebo získat zdarma, stejně jako příze nebo nitě. Stačí pár šikovných nápadů a můžete sebe i své blízké potěšit pěknými a praktickými výrobky.
  • Fotografování. Že nevíte, co byste fotografovali? Stačí vyjít před dům a jistě na to přijdete. Čmelák usedne na květinu, kapky rosy se zatřpytí, pes se honí za vlastní oháňkou, smějící se děti proběhnou kolem, … Námětů je stále dost a stejně tak i diváků, které zajímá vaše vidění světa. Nevěříte? Mrkněte na záplavu fotek na sociálních sítích.
  • Tvůrčí psaní. Nepotřebujete žádné školení ani vybavení, vlastně stačí jen tužka a papír. Zkuste vymyslet příběh nebo popsat vlastní zážitek. Možná vás napadne i báseň či text k písni. Svými dílky můžete rozesmát, potěšit nebo poučit. Nabídněte je k otištění třeba časopisu přinášejícímu příběhy ze života. Celoročně probíhá řada literárních soutěží pro dospělé a jejich vyhlášení, často spojená s kulturním programem, jsou krásným důvodem pro výlet.

Popusťte uzdu fantazii a dovolte mysli na chvíli zapomenout na starosti spojené s nemocí. Koníčky vám s tím pomohou.

(pez)

Zdroj:
ms.newlifeoutlook.com