#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Domů / Novinky / Máte nárok na biologickou léčbu? Pojišťovna by vám ji měla uhradit

Novinky

Máte nárok na biologickou léčbu? Pojišťovna by vám ji měla uhradit

Máte nárok na biologickou léčbu? Pojišťovna by vám ji měla uhradit

Biologické preparáty představují doposud nejúčinnější způsob léčby roztroušené sklerózy. Snižují počet atak choroby, tlumí probíhající zánět a pomáhají předcházet progresi (zhoršování) onemocnění. Podávání biologické léčby může v některých případech dokonce zlepšit již přítomné neurologické postižení. (1) Přestože se jedná o nákladnou léčbu, počet nemocných, kterým je Všeobecnou zdravotní pojišťovnou hrazena, neustále přibývá. (2)

Počet nemocných léčených biologickou léčbou roste

Všeobecná zdravotní pojišťovna na svých webových stránkách uveřejnila údaje týkající se počtu jejích klientů trpících roztroušenou sklerózou, kteří jsou léčeni nejmodernější, tedy biologickou léčbou. Z poskytnutých informací vyplývá, že počet takto léčených pacientů vzrostl za posledních osm let o 104 %. Podobně rostly i náklady na léčbu ve specializovaných centrech (o 87,5 %), které se v loňském roce vyšplhaly na bezmála 1,3 miliardy korun. I přes skutečnost, že tento typ léčby patří mezi ty nákladnější, pojišťovna slibuje, že ji uhradí všem nemocným splňujícím indikační kritéria (podmínky, za kterých může být biologická léčba podána). (2)

Pojišťovna biologickou léčbu uhradí

V roce 2014 evidovala Všeobecná zdravotní pojišťovna 14 920 klientů, u nichž byla stanovena diagnóza roztroušené sklerózy. Přes pět tisíc nemocných muselo být vzhledem k tíži stavu zařazeno do specializovaných center. Celkové loňské náklady na roztroušenou sklerózu činily 1,58 miliardy korun, z čehož na potřeby péče specializovaných center šlo 1,28 miliardy. (2) Ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Dana Jurásková potvrdila, že i když byl nárůst pacientů tamějšího specializovaného centra vyšší, než se původně předpokládalo, Všeobecná zdravotní pojišťovna prosbě o navýšení úhrad vždy vyhověla. Biologická léčba tak mohla být podána každému, komu ji lékaři podle platných pravidel doporučili. (2)

(veri)

Zdroj:

  1. http://www.remedia.cz/Clanky/Farmakoterapie/Soucasne-moznosti-lecby-roztrousene-sklerozy/6-L-Xi.magarticle.aspx
  2. http://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/biologicka-lecba-roztrousene-sklerozy-dostupna-pro-dvakrat-vice-lidi-nez-pred-osmi-lety

CO-CZ-0305 November 2015