Může za vznik roztroušené sklerózy kravské mléko?
Příčiny nástupu roztroušené sklerózy nejsou doposud zcela objasněny. Nabízí se zde proto prostor pro mnohé vědecké, ale i méně odborné názory. Jedna z úvah se týká také stravování.
Jídlo jako spouštěč?
Myšlenka, která předchází teorii, že se na vzniku roztroušené sklerózy podílí mléko, vznikla na základě výzkumu ze 40. let minulého století. Doktor Swank svého času zkoumal výskyt eresky v Norsku. Přišel přitom na to, že v pobřežních oblastech je výskyt této nemoci méně častý než ve vnitrozemí. Tento fakt spojil se stravovacími návyky. Lidé ve vnitrozemí konzumovali více masa, vajec a mléčných výrobků. Na pobřeží se naopak jedly hlavně ryby. Dr. Swank usoudil, že klíč by mohl být v obsahu živočišných nasycených tuků v přijímané potravě. Navrhl proto dietu se sníženým obsahem těchto tuků, která omezovala také příjem mléčných výrobků. Na původní studii navazovaly další, které prokazovaly pozitivní účinky této změny stravování na projevy roztroušené sklerózy. Další populační výzkumy poukázaly také na vliv konkrétních faktorů prostředí, jako jsou například:
- stres,
- překonané infekce,
- konzumace kravského mléka.
Nevítaná obrana
Jak by za roztroušenou sklerózu mohlo právě mléko? Navrženo bylo víc mechanismů. Jeden z nich by měl fungovat na principu tzv. zkřížené reaktivity. V mléce by tedy měly být obsaženy bílkoviny podobné těm, které se nacházejí v centrálním nervovém systému člověka. Při pití mléka vytváří tělo proti těmto bílkovinám protilátky. Ty pak útočí i na myelinové pochvy neuronů (jedná se o určitou obdobu izolace na elektrickém kabelu). Právě poškození této vrstvy má za následek symptomy roztroušené sklerózy.
Vědci spíše nesouhlasí
Mnoho odborníků má k výše zmíněné teorii výhrady. Poukazují především na problémy a technické nedostatky v provedených studiích. A také na to, že mnoha výzkumům se uvedené výsledky nepodařilo zopakovat (což ve vědecké komunitě vždy vzbuzuje podezření). Každý tábor má tedy své zastánce i odpůrce, přičemž vliv mléka na symptomy roztroušené sklerózy stále nebyl uspokojivě potvrzen ani vyvrácen. Z preventivních důvodů může lékař omezení živočišných nasycených tuků v potravě doporučit. Před jakýmikoliv změnami ve stravování by se však měl člověk s ereskou raději poradit s dietologem nebo lékařem.
(mpr)
Zdroj: http://www.advbiores.net/temp/AdvBiomedRes5198-6220579_171645.pdf